Investering i råvarer

Investering i råvarer bliver mere og mere populært. Tidligere var det kun professionelle investorer, der kunne investere i råvarer som olie og guld. Imidlertid kan enhver med fordel af børsmæglere tag fordel af udsving på råvaremarkederne. Denne artikel undersøger, hvordan du kan drage fordel af handel med råvaremarkeder.

Hvordan investere man i råvarer?

Der er flere måder, du kan investere i råvarer på. Vi diskuterer de forskellige måder at handle råvarer på i dette afsnit.

Aktiv spekulation i råvarepriser

Hvis du har lyst til at investere i ædle metaller som guld og sølv, det er muligt at købe et fast beløb. Dette bliver vanskeligere med råvarer som olie og korn, fordi disse materialer kun handles i store mængder. Takket være fremkomsten af CFD børsmæglere er det nu muligt at spekulere i prisen på råvarer som en privat investor uden at være ansvarlig for opbevaring af varen.

Men hvordan fungerer handel med råvarer, når du bruger CFD'er? Med CFD'er kan du spekulere i råvarernes prisstigninger og fald. Dermed kan du reagere perfekt på den seneste markedsudvikling. Plus500 er en fantastisk mulighed for at prøve handelsvarer. På Plus500 kan du prøve CFD handel med råvarer gratis og uden risiko ved at bruge en ubegrænset demo. Brug knappen nedenfor til at åbne en gratis demokonto:

Der tabes penge på 86% af CFD-detailkontiene.

plus500

Handel med CFD'er for råvarer på Plus500. Illustrerende priser.

I vores CFD kategori kan du opdage, hvad denne moderne måde at handle indebærer. Det er endda muligt at prøve handel gratis gennem en demo!

Investering i råvarer gennem ETF'er

Du kan også vælge at investere i råvarer på lang sigt. ETF'er eller Exchange-Traded Funds er velegnet til dette. ETF'er er fonde, der for eksempel sporer prisen for en eller flere råvarer. Nogle eksempler på EFT'er er:

  • iShares Sølv sporer prisen på sølv
  • GLD Guld sporer prisen på guld
  • USO-Oil Fund sporer oljeprisen

Det er nemt at købe og sælge disse typer Investering Funds gennem en børsmægler. Vil du vide, gennem hvilke børsmæglere det er billigste at investere i råvarer? Klik på knappen nedenfor for at sammenligne de bedste vare børsmæglere:

Indirekte investering i råvarer gennem aktier. Det er også muligt at vælge en mindre direkte tilgang. Du kan købe aktier i virksomheder, der håndterer en bestemt råvare. Nogle eksempler på dette er:

  • Du kan investere i guld ved at købe aktier i en guldmine.
  • Du kan investere i olie ved at købe aktier i et olieselskab.
  • Du kan investere i sukker ved at købe aktier i et slik virksomhed.

Bemærk, at dette betyder, at du foretager en indirekte investering i råvarer. Aktiernes resultater afhænger af virksomhedernes resultater. Under forkert ledelse kan et firma, der handler med guld, fungere dårligt, selv når prisen på guld stiger. Derfor er det i din bedste interesse at undersøge en virksomhed grundigt, før du investerer.

Vil du gerne lære, hvordan du kan købe aktier? I vores artikel om aktiekøb finder du alle relevante oplysninger:

Direkte investering i råvarer

I nogle tilfælde kan du vælge at blot købe råvarer. Dette er ikke særlig praktisk med olie eller korn, men med ædle metaller som guld eller sølv er det muligt. Omkostningerne ved at købe varer er ofte højere, og du skal tage sådanne ting som lager og sikkerhedsomkostninger med i betragtning.

Hvilken slags råvarer kan du investere i?

Der er forskellige slags varer, som du kan investere i. I dette afsnit diskuterer vi de mest populære råvarer at investere i.

Energirelaterede råvarer

Varer, der bruges til energiproduktion spiller en vigtig rolle i verdensøkonomien. Vil du handle med energikilder? Derefter kan du vælge at investere i olie eller naturgas.

Olieprisen er ofte afhængig af økonomisk udvikling. Når det går godt med økonomien, er der behov for mere energi. Derfor kan prisen på olie stige dramatisk. Olie er en af de mest handlede råvarer.

investering i olie

Ædle metaler

Ædler metaler er også meget populære med investorer. Ædelmetaller er metaller, hvorpå rust har en begrænset virkning. Kendte ædle metaller, hvor du kan investere, er guld, sølv, kobber og platin.

Guld ses ofte som en sikker investering. Investorer køber guld, når de finansielle markeder klarer sig dårligt. Ædelmetaller har imidlertid ofte også andre funktioner. For eksempel bruges sølv og kobber ofte til tekniske anvendelser.

(investering i guld

Landbrugsvarer

Der er også mange spekulationer i priserne på landbrugsprodukter. Derivater giver landmænd mulighed for at beskytte deres produkter mod faldende priser. Populære landbrugsprodukter, som du kan investere i, er for eksempel kaffe, majs, kokoa, sukker og bomuld.

Efterspørgslen efter landbrugsvarer er stort set afhængig af udbud og efterspørgsel. Når afgrøder mislykkes, kan udbuddet falde; priser kan derefter stige som svar. Når økonomien er stærk, øges efterspørgslen efter landbrugsprodukter. Dette kan også øge prisen for disse typer råvarer.

investering i fremtid

Kemiske metaller

Du kan også vælge at investere i kemikalier. Kemiske elementer kan ikke findes i naturen. Derfor skal disse varer fremstilles syntetisk. Eksempler på sådanne kemiske metaller er uran, lithium og cobalt. Når økonomien er stærk, ser du ofte en stigning i efterspørgslen efter denne slags råvarer.

investering i olie

Hvorfor investere folk i råvare?

Det kan være attraktivt at investere en del af dine penge i råvarer. Varer er af interesse for den aktive erhvervsdrivende, fordi skub og træk i udbud og efterspørgsel sikrer, at prisen konstant svinger. Hvis du spiller dine kort rigtigt, kan day traders tjene pænt på dette.
Imidlertid kan køb af varer også være interessant på lang sigt. I modsætning til virksomheder kan råvarer ikke gå i konkurs. Udbuddet på råvarer er begrænset, mens efterspørgslen kun øges over tid. Når du har nok tålmodighed, kan du opnå et solidt afkast på en investering i råvarer.

Hvordan bestemmes en råvarepris?

Råvarehandel fungerer ligesom aktiehandel. Udbud og efterspørgsel bestemmer prisen på en vare som guld. Når der er flere købere end sælgere, stiger prisen, indtil der findes en balance mellem antallet af købere og sælgere.

Mange spekulanter er aktive på råvaremarkedet. Som et resultat kan prisen på en vare undertiden bevæge sig i en overraskende retning.

Nytten af derivater

Investering i råvarer sker næsten altid gennem derivater som CFD'er og futures. Disse derivater har en nyttig funktion i økonomien. Mange virksomheder er afhængige af visse råvarer. For eksempel har de brug for kobber for at producere telefoner. Hvis prisen steg for meget, ville det bringe virksomhedens rentabilitet i fare.

Med et derivat kan et firma derefter forhindre, at prisen stiger for meget. Derivatet sikrer, at virksomheden kan købe varen til en fast pris. Derivater kan derfor bruges af virksomheder til at begrænse risiciene på råvaremarkedet.

Råvarer er knappe

Mange råvarer er knappe; dette gør dem til en attraktiv investering. På kort sigt vil priserne svinge kraftigt, men når udbuddet til sidst falder, stiger priserne kraftigt på grund af uændret efterspørgsel. Råvarer reagerer ofte stærkt på den økonomiske udvikling og kan derfor være ganske ustabile. Dette gør det fordelagtigt at investere i råvarer på kort sigt.

I kategorien investeringer i råvarer, finder du flere interessante artikler, der drøfter egenskaberne ved råvare investering.

Tip: prøv at handle gratis med en demo!

Guld handel: hvordan kan man investere i guld?
Handel med bomuld: hvordan kan man investere i bomuld?
Handel med hvede:‌ ‌hvordan kan man investere i hvede?‌
Handel med majs: hvordan kan man investere i majs?
Handel med naturgas: Hvordan kan man investere i naturgas?
Handel med olie: alt om olie investering
Handel med sukker: Hvordan kan man investere i sukker?
Hvordan kan du tag fordel af en faldende oliepris?
Hvordan kan man investere i ædle metaller?
Hvordan kan man tjene penge på at købe olietønder?
Kaffehandel: hvordan kan du investere i kaffe?
Platin handel: hvordan kan man investere i platin?
Sølv handel: hvordan kan man investere i sølv?