Guld handel: hvordan kan man investere i guld?

I krisetider er investering i guld ofte meget populær. Når usikkerheden på aktiemarkederne stiger,  mange investorer prøver at finde guld igen. Men hvordan kan du faktisk investere i guld selv? Og hvad er de største fordele og ulemper ved handel med guld? I denne artikel vil du læse alt om hvad du behøver at vide før du begynder at investere i guld!

Hvordan kan man investere i guld?

Der findes omkring to metoder til at investere i guld: fysisk og ikke fysisk. Når du fysisk investerer i guld, køber du faktisk guld. De fleste investorer vælger dog ikke fysiske måder at investere i guld på.

Hvordan kan du indirekte investere i guld?

Vi vil gerne diskutere først de ikke fysiske måder hvor man kan investere i guld.

Handle aktiv i guld med CFD’er

Du kan aktivt handle guld ved at bruge en online broker, eller såkaldt børsmægler. Med en online broker kan du handle med guld på en attraktiv måde. Du er ikke den fysiske ejer, men du tag fordel af prisstigninger og fald ved at handle CFD’er på varen.

CFD’er er egnet til at spekulere i prisstigninger og fald i guldprisen på kort sigt. Med CFD’er kan du brug gearing, hvilket gør det muligt at investere i guld med et mindre pengebeløb. Læs mere om investering i CFD’er i denne artikel.

Du kan prøve mulighederne for at handle med guld helt gratis med en demo hos en online broker. Vil du komme i gang med en gratis demo konto hos en børsmægler? Brug knappen nedenfor for at åbne en gratis guld demo:

investere_i_guld_nu

Brug af en indeksfond

Der er flere indeksfonde eller ETF’er som sporer prisen på guld. Du kan handle ETF’er uden indsats hos en børsmægler. Dette giver dig mulighed for at sælge din investering i guld uden besvær.

Når du investerer i fysisk guld, er det sværere at sælge det. Der er to typer guld-ETF’er:

 • Bullion-Backed: Disse fonde har fysisk guld.
 • Nonbullion-backed: disse fonde bruger finansielle værdipapirer som sikkerhed.

SPDR Guld Aktier er en fysisk fond i guld noteret i dollars og ETFS fysisk guld er en fysisk fond i guld noteret i euro. Bemærk, at midler opkræver et gebyr procent på årsbasis. Denne omkostningsprocent bruges til administration og opbevaring af guldet.

En god mægler, hvor du kan investere i guldfonde, er eToro. Med knappen nedenfor kan du straks åbne en gratis (demo) konto hos denne mægler:

51% af detailinvestorerne mister deres penge med denne udbyder. Overvej venligst om du kan tage denne høje risiko for at miste penge.51% af detailinvestorerne mister deres penge med denne udbyder. Overvej venligst om du kan tage denne høje risiko for at miste penge.

Guld optioner

Med optioner har du muligheden (men ikke forpligtelsen) til at købe (call option) eller sælge (put option) en bestemt mængde guld. For en mulighed betaler du en præmie. En guld mulighed har altid en vis varighed. Inden for denne periode skal du udøve muligheden, ellers bliver den værdiløs.

Med optioner kan du bruge ret komplicerede konstruktioner. En stor fordel ved guld optioner er at du aldrig er forpligtet til at udøve dem. Vil du vide mere om at investere i optioner? I vores kursus lærer du alt hvad du behøver at vide:

Guld futures

Futures er bindende aftaler for levering af guld til en bestemt pris og tid. På grund af gearing og forpligtelsen kan du hurtigt miste en masse penge med futures.

Guld konto

Der er to typer guldkonti. Disse er den tildelt konto og den ikke tildelt konto. En guldkonto er en konto, der følger guldprisen en efter en. Når du åbner en guldkonto, køber du en bestemt mængde guld ounce. På den tildelte konto er guld kontohaverens fulde ejendom. Serienumrene på guld stængerne er kendte, og guldet handles muligvis ikke uden tilladelse.

På den ikke tildelte konto tildeles kontoindehaveren ikke nogen specifikke guldstænger, og guldet deles med andre kontohavere. Fordelen ved dette er, at bankens omkostninger er lavere. Ulempen er, at kontohaveren ikke altid kan trække alt guldet ud. Især i krisetider er kontohaveren afhængig af bankens kreditværdighed.

investere_i_guld_ved_bank

Aktier i guld mining selskaber

En anden måde at investere i guld er ved at købe aktier i guld mining selskaber. Omkostningerne ved minedrift af guld er generelt ret stabile. Som investor kan du tjene godt med den rigtige tilgang. Det er vigtigt at huske, at værdien af aktier i guld mining selskaber  ikke bevæger sig en efter en med værdien af guld.

Det er derfor vigtigt at undersøge, hvordan virksomheden klarer sig. Virksomhedens resultater er påvirket af andre faktorer udover prisen på guld. Nogle kendte guld aktier er:

 • AngloGold Ashanti Ltd.
 • Goldcorp Inc.
 • Barrick Gold Corp.
 • Newmont Mining Corp.
 • Franco-Nevada Corp.

Du kan også handle i en kombination af guld mining selskaber med en ETF. En god option for dette er  Market Vectors Gold Minders ETF. Har du lyst til at vide mere om køb af aktier?

I vores artikel ‘hvordan man køber aktier’ giver vi dig en grundig analyse af processen:

Hvordan kan man købe guld?

Det er også muligt at fysisk investere i guld. Når du fysisk investerer i guld det er vigtigt at tage de ekstra risici i betragtning. Du skal være i stand til at opbevare guldet sikkert.

Investering i guldbarre

Guldbarre kommer i forskellige vægte. De letteste guldbarre vejer kun et gram, mens de tungeste vejer over et kilo. Dette giver dig mulighed for at investere både små og store beløb i guldbarre. Den relative præmie eller produktion omkostninger er relativt lavere med de højere vægte. Når alt kommer til alt er det billigere at producere en større guldbarre.

Investere i guldmønter

Det er også muligt at investere i guldmønter. Vægten af en mønt er normalt en Troy eller ca. 31 gram. Værdien af en guldmønt afhænger hovedsageligt af guldets renhed. Nogle mønter er forstærket med kobber. Ved handel med guldmønter kan mønt typen også bestemme værdien. Sjældne mønter har en højere værdi end de mere almindelige guldmønter.

investere_i_guld_mønter_og_barre

Hvad har du lyst til at vide om at investere i guld?

 • Risici: hvilken risici findes i guld investering?
 • Fordele: hvorfor er det smart at investere i guld?
 • Klog: er det klogt at investere i guld?
 • Guld eller Sølv: Hvilken er et bedre investering?
 • Eksempel: find ud af’ hvordan fungerer investering i guld.

Hvad skal du være opmærksom på når du investere i guld?

Det er vigtigt at bruge en pålidelig udbyder når du har lyst til at investere i guld. Dette gælder naturligvis både handel med guld sikkerheder og handel med fysisk guld. For eksempel kan du kontrollere, om udbyderen har en licens fra en regulator. Ofte skal du betale for guldet på forhånd, så det er vigtigt, at modparten er pålidelig.

Når du køber guld for mere end $10.000, skal du ofte lave en kopi af din identifikation. Det er også vigtigt at kontrollere, om guldet er sikkert derhjemme. Ikke alle husstand forsikringer dækker guldbarre. Du bør derfor kontrollere, om det er klogere at opbevare dit guld i en pengeskab i en bank.

Hvilken risici findes i at investere i guld?

Hver investering har sine fordele og ulemper. Også med guld er der mange grunde til, at det er bedre ikke at gøre det.

Når du lægger penge i aktier eller obligationer, vil du modtag udbytte eller renter. Når du investerer i guld, kan du kun tjene penge, når prisen stiger. På lang sigt kan en investering i guld derfor være skuffende, især i forhold til investeringer i (guld) aktier.

Dårligt afkast med en god økonomi

Guld klarer sig særligt godt i økonomisk usikre tider. Når økonomien klarer sig godt det er bedre ikke at købe guld. Selvfølgelig kan du altid købe det som forsikring for at forberede dig på en potentiel fremtidig recession.

Guld markedet er ustabilt

Prisen på guld er meget ustabil. Denne volatilitet medfører usikkerhed.

Penge på en opsparingskonto giver en fast rente. Ikke mindre klarer guld sig generelt bedre på lang sigt. Det er også muligt at udnytte volatiliteten ved at tage en short position. Ved at bruge en short position kan du også tjene penge, når guld renten falder.

Dårlige resultater til høje renter

Ved lave renter klarer guld sig relativt godt. Men når renten stiger, mister guld ofte sin glans. Der er flere relativt sikre alternativer. Tænk for eksempel på obligationer eller måske en opsparingskonto. En stigende rente kan derfor være en god grund til ikke at investere i guld.

Rente_og_guld_pris

Hvilken fordele findes ved at investere i guld?

Der er selvfølgelig også grunde til at du skal investere i guld. Hvis de ikke var der, ville guld sandsynligvis have en meget lavere værdi.

Guld kan beskytte dig mod inflation

Inflation er et naturligt fænomen, hvor værdien af penge falder over tid. Ved at investere i guld kan du beskytte dig mod inflation. Over tid stiger værdien af guld sammen med inflationen. På et senere tidspunkt kan du modtage et sammenligneligt reelt beløb for dit guld.

Guld er knappe

Guld er, ligesom mange andre varer du kan investere i,  knappe. På et tidspunkt løber råmaterialet simpelthen ud. Samtidig øges den globale velstand, og flere og flere mennesker interesserer sig for råmaterialet guld. Det er derfor ikke usandsynligt, at prisen på guld fortsat vil stige i fremtiden.

Gode resultater til lave renter

Når renten er lav, er det en god ide at investere i guld. I dette tilfælde går du ikke glip af et afkast på pengene på din opsparingskonto. Desuden stiger prisen på guld ofte til lave renter.

Spredning af dine risici

Med guld kan du også sprede din risiko. Guld er et kontracyklisk investeringsprodukt: når økonomien ikke klarer sig godt, fungerer guld ofte godt. Ved at købe guld kan du stabilisere din portefølje og sikre, at du opnår et positivt afkast i både dårlige og gode tider.

Gode resultater med en svag dollar

Når en vigtig valuta som dollaren falder i værdi, kan det være attraktivt at investere i alternativer. Investorer leder derefter efter en sikker havn. Når verden brænder, stiger guldet.

Dollar_og_gold_price

Er det klogt at investere i guld?

Om det er klogt at investere i guld, afhænger meget af din personlige situation. Det er vigtigt at huske, at guld pr. definition er en risikabel investering. Invester derfor kun i guld med penge, du kan spare på længere sigt.

Det vigtigt at time din guld investering. Det er ikke klogt at investere i guld, når der er et stærkt bull marked. Et godt eksempel på et godt tidspunkt at købe guld er en krise. Under korona krisen i 2020 så du for eksempel prisen på guld stige kraftigt.

Når du har besluttet at investere i guld, er det vigtigt at udarbejde en god plan. Tænk selv, til hvilken pris du vil sælge guldet igen. Du tjener ikke penge på guld gennem renter eller udbytter. Derfor er det vigtigt at tage din prisforøgelse på et eller andet tidspunkt.

Investering i guld eller sølv?

Guld og sølv nævnes regelmæssigt sammen i en sætning. Dette er ikke underligt, da de begge er ædle metaller. Sølv ses ofte som den mindre bror af guld. Det er dog tvivlsomt, om dette er korrekt.

Sølv ser bestemt ud til at overgå guld på bull markeder. Dette skyldes sandsynligvis delvis, at der er flere ansøgninger om sølv. Sølv bruges i vid udstrækning i teknologiske produkter, og med den yderligere digitalisering af vores samfund er efterspørgslen efter denne slags produkter kun stigende.

En investering i sølv kan derfor være mere interessant. Sølv ses stadig som et sikkert tilflugt sted, men det kan også klare sig godt i tider med økonomisk velstand. Sølv forsyningen er faldende, mens den industrielle efterspørgsel kun stiger. På lang sigt kan du derfor opnå gode resultater med en investering i sølv!

Hvordan fungerer investering i guld i praksis?

Med to eksempler diskuterer vi hvordan investering eller investering i guld fungerer i praksis.

En krise!

Det er slutningen af februar 2020 og du er klar over at coronavirus spredes over Europa. Aktiemarkederne styrter ned, og investorer sælger deres aktier massevis. Derfor leder du efter et interessant alternativ til aktier. Efter nogle undersøgelser ender du endelig med guld.

Du beslutter dig for at spekulere i prisen på guld med en CFD. Du køber guld for et beløb på 1400 dollars. I begyndelsen falder prisen lidt mere, men til sidst stiger prisen igen betydeligt. Til sidst sælger du guldet til en pris på 1550 dollars. Du opnår derefter et positivt afkast på 150 dollars pr. Guldbarre, hvilket svarer til et afkast på mere end 10%.

Med et derivat kan du vælge at bryg gearing. Hvis du havde brugt en gearing på 1:3 i dette eksempel, ville du have opnået et afkast på 450 dollars pr. guldbarre eller 30% på din investering. Hvis du anvender en gearing, kan dit tab selvfølgelig også stige betydeligt.

guld_pris_investering

Udvikling af guldpris, kilde goldprice.org

En ny guldmine

Du har modtaget en lille arv, og du beslutter dig for at investere en lille del af den i en guldmine. Det gør du ved at købe aktier i en guldmine på eToro uden provision. Et par uger senere ser du nyhederne.

Uventet er der fundet en enorm forsyning med guld et eller andet sted i Afrika. De globale guldreserver er pludselig meget større end forventet. På grund af det større udbud er værdien af guld faldende. På grund af dette sælger folk massivt guldmine aktien.

Aktien falder ti procent, og du opnår et negativt afkast. Tjener virksomheden stadig? Så kan det være smart at bare holde på bestanden. Panik omkring nyhed fakta påvirker ofte prisen uforholdsmæssigt. Der er en god chance for, at aktien vil være tilbage på et godt plus i fremtiden.

Bitcoin som en ny guld?

Guld har længe været kendt som den sikre havn. I dag er der imidlertid ankommet en ny spiller: Bitcoin. Bitcoin har heller ingen modpartsrisiko. Når folk er bekymrede for inflation eller økonomiens tilstand, stiger Bitcoins pris. Handel med Bitcoins kan være interessant i usikre tider. Klik her for at lære mere om Bitcoins.

Hvad er den nuværende guldkurs?

Nedenfor kan du se den aktuelle pris på CFD’er på guld:

Konklusion investering i guld

Investering eller handel med guld kan være meget interessant. Det ædle metal er ikke længere knyttet til dollar en imod en. Alligevel fungerer guld stadig som et sikkert tilflugtssted. Du kan derfor se guld som en forsikring mod nedadgående markeder og inflation. Dette kan gøre det attraktivt både på kort og lang sigt at investere i guld.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!