Investering i optioner: den komplette guide

Ønsker du at opnå et højere afkast på din investering og er du villig til at tage højere risici for at nå dette mål? Hvis dette er tilfældet, kan investerings optioner være en meget interessant mulighed! Investering i optioner starter fra et par hundreder af euro, og det giver dig mulighed for at tjene ganske mange penge med det. Men hvordan investerer du i optioner, og hvad er processen bag? Denne guide fortæller dig alt hvad du behøver at vide om at investere i optioner!

Hvad er en option?

En option giver dig rettighederne til at købe eller sælge en økonomisk sikkerhed til en bestemt pris. Eksempler på økonomisk sikkerhed er blandt andet en aktie eller en obligation. For at få disse rettigheder skal der betales en præmie til den anden part. Udvekslingen af ​​optioner er den næste fase i processen og giver dig mulighed for faktisk at udføre optionen. En mulighed har følgende egenskaber:

underlying-value

Den underliggende værdi henviser til det finansielle aktiv, som optionen er knyttet til. Dette kan for eksempel være Heineken aktien. Valgmuligheder kan også knyttes til indekser som Dow Jones eller til valutaer som Dollar.

Optionstyper: Call eller put option

Når man investerer i optioner, kan man vælge mellem call eller put optioner- og salgsopstillinger. Det er af afgørende betydning at forstå disse to valgmuligheder:

 • Call option: giver dig retten til at købe en økonomisk sikkerhed til en bestemt pris.
 • Put option: giver dig retten til at sælge en økonomisk sikkerhed til en bestemt pris.

Call optioner giver dig mulighed for at spekulere i prisstigninger, mens sætnings muligheder giver dig mulighed for at spekulere i prisfald.

Kontract size

En option kontrakt svarer altid til 100 aktier. Handles din option for €2? I dette tilfælde betaler du €200 for kontrakten som en samlet udøvelse pris.

Øvelse værdi

Øvelse kursen er den værdi, hvor den underliggende værdi kan købes eller sælges. For at give dig et eksempel: når en option har et øvelse kurs på €20, kan aktien købes (call option) eller sælges (put option) til den førnævnte pris.

Med hensyn til call optioner med en lavere øvelse pris, det er dyrere. Dette giver selvfølgelig mening, fordi du vil være i stand til at købe en andel til en garanteret lavere pris. Risikoen for, at en option bliver værdiløs, er derfor meget mindre.

Med hensyn til put optioner, gælder den anden vej rundt. Optioner med en høj øvelse kurs er dyrere, fordi der er en større chance for at sælge en aktie til en høj pris.

Udløbsdato

Udløbsdatoen angiver gyldigheden af ​​en mulighed. Nogle indstillinger har en uges gyldighed, mens andre indstillinger kan være gyldige i år. Optioner med en langvarig udløbsdato har en højere pris, da der er en øget chance for, at disse optioner bliver rentable. De følgende 3 børs betingelser angiver, om en option i øjeblikket er rentabel:

 • Ind i penge option: ved denne specifik øjeblik optionen er rentabel.
 • Ved pengene option: ved denne specifik øjeblik optionen har en ujævn pris.
 • Ud af pengene option: ved denne specifik øjeblik optionen er værdiløs.

Logisk set har penge mulighederne en højere pris end ud af penge indstillingerne. En opkaldsmulighed med en udøvelsespris på € 20 til en valutakurs på € 25 er med det samme værd at være noget penge. En salgsoption med en øvelse pris på £/$ /€ 20 og en valutakurs på € 25 er det, vi kalder 'ud af pengene' og har ingen direkte værdi på det specifikke tidspunkt.

Ind_og_ud_af_penge_option

Illustration af in & ud af pengene med en call option på €5

Hvordan kan du investere i optioner?

Tidligere skal man afvise til en options veksling og skrige højt for at placere hans eller hendes ordre. Heldigvis er dette ting fra fortiden. Køb og salgsmuligheder er i øjeblikket tilgængeligt til hver enkelt af os. Når du gerne vil investere i optioner, har du brug for en konto hos en broker. En broker, eller en børsmægler er en tredjepart, der arrangerer køb og salg af finansielle værdipapirer på din vegne.

Vil du gerne vide, hvor børsmægler der er det mest fordelagtige, når du taler om optioner? Vi har lavet en liste over de bedste børsmæglere på små. Brug nedenstående knap til strimler ved sammenligne de bedste børsmæglere:

Hvilken aspekter bestemmer værdien af en option?

Værdien af en option består af den indre værdi og den forventede værdi.

Egentlig værdi

Den egentlig værdi er den værdi, en option har, når den udføres. Lad os sige, for eksempel at du har en opkaldsmulighed med en udøvelseskurs på €10 og valutakursen er €5. I det øjeblik svarer optionens egenværdi til €5. Når udøvelse kursen er lig med kursen, er den indre værdi €0. Den samme indre værdi på 0€ gælder, når optionen er ude af pengene og derfor ikke kan udføres.

 • Option ind i pengene ? Optionen har en egentlig værdi.
 • Option ud af pegene? Den egentlig værdi er €0.

Forventet værdi

Den forventede værdi bestemmes af markedets forventninger. En ud af pengene eller på penge optionen har værdi, fordi der altid er en fremtidig chance for at muligheden bliver til en i penge optionen. Den forventede værdi er højere, når:

 • Udløbsdatoen er længere ind i fremtiden.
 • Den underliggende sikkerhed er ustabil.

Når en option har en udløbsdato i en ikke alt for fjern fremtid, er der en større chance for, at optionen bliver værdifuld. En flygtig sikkerhed øger også chancen for, at valutakursen når nogle niveauer, hvor udførelsen af ​​optionen bliver interessant. At købe en i penge-indstillingen er ikke automatisk det mest attraktive valg: når alt kommer til alt betaler du betydeligt mere for indstillinger, der tilbyder mere sikkerhed.

Hvilken aspekter påvirker prisen på en option?

Prisen på en option er hovedsageligt påvirket af prisen på det underliggende aktiv og af det underliggende aktivs volatilitet.

Pris på den underliggende aktiv

Prisen på det underliggende aktiv påvirker værdien af ​​en option stærkt. Værdien af ​en call option:

 • Stiger når prisen på det underliggende aktiv stiger.
 • Falder, når prisen på det underliggende aktiv falder.

Det er omvendt, når der henvises til værdien af en put option. Værdien af en put option:

 • Stiger når prisen på det underliggende aktiv stiger.
 • Falder, når prisen på det underliggende aktiv falder.

Volatilitet af det underliggende aktiv

Volatilitet af den underliggende værdi har en stærk indflydelse på prisen på en option. Følgende regler gælder:

 • Er det underliggende aktiv, der svingende meget? Prisen på option stiger.
 • Er det underliggende aktiv næppe svingende? Prisen på option falder.

Volatilitet øger sandsynligheden for, at indstillingen bliver en i pengene. Derfor har denne type optioner en højere værdi. Hvis du sigter mod at tjene penge ved at handle optioner, skal du tage hensyn til markedets svingende egenskaber og volatilitet. Store økonomiske begivenheder kan forårsage en stor markedsstand og kan føre til betydeligt højere option priser.

Fortolkning optioner

Optioner er ikke helt skrevet. Det ville også blive lidt af et rod, når du skulle indtaste fulde sætninger på din broker konto. Men hvordan kan du fortolke en option, før du køber den? Sådan ser en option ud:

Navn mulighed C / P dato øvelse pris køb pris

Så det ser ud som nedenstående eksempel:

Philips C 8/6 €10 €1

Dette er en call option på Philips-aktien med en udnyttelseskurs på €10 og en udløbsdato på 8/6. Indstillingen i dette eksempel kan købes for €1. Da aktieoptioner repræsenterer 100 aktier af den underliggende aktie, bliver du nødt til at betale €100 for en Philips optionskontrakt.

Optioner-eksempler

Eksempler af optioner

Vælg af optioner og bagefter sælger dem

Før du kan købe en option, bliver du nødt til at beslutte, hvilken optioner du vil gå efter. Hvis du vil opnå det maksimale afkast på din investering med dine optioner, skal du ikke lade frygt bestemme dine investeringer. Et anstændigt første skridt ville være at vælge det underliggende aktiv, du vil handle på. Dette kan for eksempel være Heineken-aktien. Næste ting er det vigtigt at tage følgende elementer i betragtning:

 • Forventer du et prisfald eller en stigning?
 • Tror du prisen vil være ustabil eller bare en smule ustabil?
 • Tror du, at denne volatilitet vil være i ganske lang tid, eller tror du hellere, at det vil være en kortvarig handling?

Når du forventer en prisstigning, skal du købe en call option. Hvis du på den anden side forventer et fald i aktiekursen, er det foretrukne valg at købe en put-option. En call option købes, når man spekulerer i en prisstigning, og en salgsopstilling købes, når man spekulerer i et prisfald.

Forventer du, at prisen næppe flytter sig? Køb en option for pengene. Forventer du en stærk pris stigning eller -fald? Køb en option for pengene. Husk, at du betaler flere penge for et øget sikkerhedsniveau. Så hvis du forventer en stærk stigning eller fald, er det smartere at købe en ud af pengene indstillingen. Dit afkast vil være meget højere.

Derefter bliver du nødt til at bestemme, om det vil være en pludselig stigning eller fald, eller om det vil være en langsigtet. Når man forventer en eksplosiv stigning eller fald, er det bedste valg at gå til en kortvarig option. Tror du på, at det vil tage ganske lang tid? I dette tilfælde skal du købe en langsigtet option. Jo mere sikkerhed, jo mere betaler du. Hvis du forventer en kort og stærk pris bevægelse, er det bedst at købe en kortvarig mulighed.

At købe en option er meget enkelt. Du skal bare vælge optionen med den rigtige øvelse pris og udløbsdato. Dernæst indtaster du hvor mange opkalds eller put optioner, du vil købe. Husk, at en optionskontrakt svarer til 100 aktier. Vælg den option, der passer bedst til din forudsigelse, og maksimér din potentielle indtægt!

Skrive optioner

Du kan også få nogle ekstra penge ved at skrive optioner. Når du skriver en option, er du modparten for den person, der køber en option. Når du skriver en option, har du en forpligtelse til at levere. Når modparten udfører optionerne, skal du levere det underliggende aktiv. Dette kan være en aktie som Heineken eller Apple.

Når du skriver en option det betyder ikke noget, hvor mange penge du mister: Du skal altid levere. Skrive optioner er derfor en risikabel indsats. Til gengæld mod risikoen forbundet med at skrive en option, modtager du en præmie.

Du har to muligheder for at skrive optioner:

 • Du skriver en call option når du forventer et prisfald.
 • Du skriver en put option når du forventer en prisstigning.

At skrive en call option

Når du skriver en call option, lover du, at du vil sælge et underliggende aktiv til en bestemt pris. Dette kan for eksempel være en andel. Prisstigninger er i dette tilfælde klart ugunstige, fordi du bliver nødt til at sælge dine aktier til en meget lavere pris end deres sande værdi.

På den anden side når prisen falder, giver du en dejlig fortjeneste med en call option. Du modtager en præmie, og du mister ikke penge ved at udnytte optionen.

At skrive en put option

En put option fungerer omvendt. Når du skriver en put option, giver du et løfte om at købe det underliggende aktiv til en bestemt pris. En andel er igen et muligt eksempel. Prisfald er i dette tilfælde klart ugunstige, fordi du har givet et løfte om at købe aktierne til en bestemt pris, og du mister penge på at købe dem.

På den anden side når prisen stiger, tjener du en pæn fortjeneste med en put-option. Du modtager en præmie, og du mister ikke penge ved at udnytte optionen.

Hvor meget tjener du på skrive optioner?

Du tjener penge på skrive optioner, fordi du modtager en præmie. Præmie satsen stiger, når risikoen øges. Du modtager en højere præmie, når:

 • Option perioden for optionen er længere.
 • Øvelse prisen er tættere på den aktuelle pris.

Krav knyttet til skrive optioner

En børsmæglers hovedmål er at begrænse risikoen forbundet med skrive optioner så meget som muligt. Der vil blive afholdt sikkerhed for at sikre dig, at du kan dække din position. Dette kan være så godt dækket som afdækket.

Dækket skrivning

Når du skriver et dækket call, ejer du aktierne, når en call option udnyttes. Du kan opnå en dejlig yderligere fortjeneste på din aktieportefølje. Hvis der dog går galt, risikerer du at skulle sælge dine aktier til en mindre gunstig pris. Put optioner kan dækkes ved at købe mere gunstige put optioner.

Udækket skrivning

Du kan også foretage et penge indskud for at tjene som sikkerhed. Disse penge deponeres på en margin konto. Først ved lukning af stillingen tilbagebetales pengene. Jo højere positions risiko, jo højere margin kan en børsmægler kræve. Overholder du ikke længere margin kravene? I dette tilfælde har været til at lukke din komplette position, og du mister din komplette investering.

Resume af køb & skrivning af optioner

Inden vi fortsætter, sammenfatter vi endnu en gang kort, hvad der er forskellene mellem købs og skrive optioner:

 • En call option giver dig retten til at købe. Du betaler en præmie.
 • En put option giver dig retten til at sælge. Du betaler en præmie.
 • Skrivning af en call option, forpligter dig til at sælge. Du modtager en præmie.
 • Skrivning af en put option, forpligter dig til at købe. Du modtager en præmie.

Salg af optioner inden udløbsdatoen

Mange investorer vælger at sælge deres optioner inden udløbsdatoen. En skriftlig mulighed kan også lukkes inden udløbsdatoen. I dette tilfælde modtager du den aktuelle værdi af kontrakten på din bankkonto. I lighed med børskurser bevæger options kurserne sig konstant. En dejlig fortjeneste kan opnås ved at sælge eller købe optioner på det rigtige tidspunkt.

Udøvelse af en option

Du kan også vælge at udøve en mulighed. I tilfælde af en call option får du aktierne til en mere gunstig pris. Ikke desto mindre er dette i de fleste tilfælde ikke det smarteste skridt at gøre. Mange brokers opkræver ekstra omkostninger for udnyttelse af optioner. Derudover koster det ekstra penge at sælge aktierne.
Udøvelse af optioner kan være en interessant mulighed, når du allerede ser frem til at købe aktierne. Det kan også være en interessant mulighed, når der hurtigt udbetales udbytte, fordi options ejere ikke modtager et udbytte. Aktionærer får på den anden side et udbytte.

Har du lige skrevet optioner? I dette tilfælde kan du blive tvunget til at opfylde din forpligtelse, når du når udløbsdatoen. Forpligtelsen kan være: at sælge aktier, når man taler om en skriftlig købsoption eller køb af aktier, når man taler om en skriftlig salgsoption.

Option strategier: brug af indstillinger smart

Valgmuligheder har naturligvis en vigtig rolle at spille på børsen. Ved at bruge dem smart kan du opnå et højere investeringsafkast på børsen.

Mere afkast på investeringer med gearing

Optioner er såkaldte gearing produkter. Du køber en option for et mindre beløb, og teoretisk set vil dette give dig mulighed for at opnå et meget højere investeringsafkast. Når alt kommer til alt kan du vælge at investere €1000 for at købe en bestemt aktie, men du kan også vælge at købe en call option til samme pris. Selvom investeringen i begge tilfælde er den samme, giver gunstig pris bevægelse dig mulighed for at opnå et meget højere afkast af investeringen ved hjælp af en call option. Hvis det går galt er ulempen, at du mister hele din investering.

Målet med det højeste afkast af investeringen? I dette tilfælde er du nødt til at købe en ud af pengene optionen. Som et resultat skal du tage højde for risikoen for at miste hele din investering.

Forudser et prisfald

Yes you are!

Tip: prøv at handle gratis med en demo!