Handel med 1: alt om olie investering

Olie kaldes nogle gange for sort guld og med god grund. Det betragtes som en af de vigtigste råvarer og bestemmer sundheden for hele økonomien. Oliereserverne er ved at løbe tør, og kampen om den sjældne sorte vare øges kun. Men hvordan kan du som privat investor tag fordel af dette? I denne artikel vil vi diskutere, hvordan du kan investere i olie.

Begynde at handle med olie i tre trin

Sjove-fakta: Du kan handle olie 100% risikofri gennem en demo konto

Hvordan man investerer i olie?

I den første del af artiklen så vi på de forskellige muligheder for at investere i olie:direkte handel med olie, køb olie aktie og handel fonde.

Direkte handel med prisen på olietønder

Du kan vælge at handle direkte med olietønder. Råolie er sværere at opbevare end for eksempel guld. Du kan ikke købe og bare opbevare olie tromlerne i din baghave. Heldigvis kan du med derivater spekulere i prisudviklingen på olie. Du kan gøre dette med CFD’er, futures eller optioner.

CFD’er på olie

Hvis du har lyst til at spekulere i olietønder på kort sigt, er CFD’er interessante. Når du investerer i råolie med CFD’er, betaler du et bestemt beløb i dollars, og tønderne placeres derefter på dine åbne positioner. Når prisen stiger, tjener du fortjeneste, og når prisen falder, mister du penge. Selvfølgelig leveres tønderne aldrig, så kun prisstigning eller fald er vigtig. Her kan du læse mere om, hvordan handel med CFD’er fungerer.

CFD’er er perfekte til at spekulere i ændringer på råolieprisen. Du kan også satse på et prisfald med CFD’er. Dette giver dig muligheden til at opnå gode resultater, selv når olieprisen klarer sig dårligt. En god børsmægler til handel med olie CFD’er er Plus500. Hos Plus500 kan du prøve mulighederne helt gratis og uden risiko. Brug knappen nedenfor for at åbne en konto med det samme:

Der tabes penge på 80% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 80% af CFD-detailkontiene.

Olie Futures

Den mest kendte måde at investere i olie på er ved hjælp af futures. De mest kendte futures er råolie (CL) og Brent Oil (CL) futures. Futures er levering kontrakter som giver dig mulighed for at modtage en fast mængde olie på udløbsdatoen. Futures er ofte ikke et godt valg for førstegangs investorer.

Med en future har du straks en multiplikator på 1000. En kontrakt indgås til en værdi af 1000 tønder. Dette kan få dine gevinster og tab på en kontrakt til at svinge meget. Udover det er du forpligtet til at tage olietønderne i slutningen af løbetiden. Denne kendsgerning førte til et kæmpe nedbrud i April 2020, hvor olieprisen blev negativ. Fordi ingen faktisk ønskede at modtage olien, styrtede prisen enormt.

Olie optioner

Du har muligheden til at vælge at investere i olie ved hjælp af optioner. Med en option kan du, men du er ikke forpligtet til at købe eller sælge olie til en fast pris. Med en call option har du mulighed for at købe olie til en bestemt pris, og med en put option har du mulighed for at sælge til en bestemt pris.

Hver option har en udløbsdato. Hvis optionen ikke giver et attraktivt overskud inden udløbet af optionen, mister du hele handelens værdi. Har du lyst til at vide mere om at investere i optioner? I denne artikel kan du læse alt om det!

investering i olie online

Investering i olie aktier

Det er også muligt at investere indirekte i olie. En velkendt måde hvor du kan investere indirekte i olie er ved at købe aktier i olieselskaber som Shell eller BP. Når du investerer i aktier, er det ikke kun olieprisen, der bestemmer dine resultater.

BPs olieudslip i Den Mexicanske Golf i 2010 bevirket en masse civil uro. Denne uro forårsagede et kraftigt fald i BP’s aktiekurs. Når prisen på olie stiger, kan prisen på et olieselskab stadig falde. Når du investerer i en olieselskab aktie, er det derfor vigtigt at undersøge virksomhedens resultater nøje.

Der er to måder du kan investere i olieselskabers aktier på. Den første er at købe aktierne direkte og holde dem i din portefølje. Dette kan være en god strategi, hvis du vil investere i olie på længere sigt. Et sted hvor dette er muligt er Plus500.

Det er også muligt at handle aktivt med olieselskabers aktier. Der er flere børsmæglere, eller såkaldte brokers hvor det er muligt. Har du lyst til at vide, hvor du skal investere i olie aktier? Tjek broker oversigten med det samme:

investering i olie aktier

Investering i en fond eller ETF

Den sidste måde, du kan investere i olie på, er ved at købe andele i en fond, også kaldet en ETF (exchange traded fund). Du kan skelne mellem to typer fonde: aktiefonde og fonde som prøver at følge olieprisen direkte.

Aktiefonde følger et stabilt antal aktier relateret til olieselskaber. Eksempler på Europæiske ETF’er er Lyxor ETF STOXX EUROPE 600 OIL & GAS og iSHARES STOXX 600 OIL & Gas UCITS EFT DE. Hvis du har lyst til at investere på det globale marked, kan du investere i SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

Oliefonde prøver at spore forløbet af olie. De gør det normalt ved at købe futures. Eksempler på fonde som forsøger at spore olieprisen på denne måde, er UCO og USO. Ulempen ved disse fonde er at de skal fortsætte med at overføre futures til den følgende måned. De nye futures er typisk dyrere fordi få mennesker venter på den faktiske forsyning af olie. Som et resultat kan du kun tag fordel af denne type midler, når olieprisen stiger meget kraftigt.

Hvordan kan du forudsige prisen på olie?

Når du vil investere i olie, skal du holde øje med prisen. I denne del af artiklen ser vi på, hvordan du kan forudsige olieprisen, både på short eller  long term.

Olie pris short term

På short term kan olieprisen svinge kraftigt. Der er mange grupper som påvirker olieprisen. Olieprisen bestemmes i sidste ende af balancen mellem udbud og efterspørgsel. For eksempel, hvis OPEC beslutter at eksportere mere olie, vil prisen på olie falde på grund af stigningen i udbuddet. En konflikt i et land, der eksporterer olie, kan presse priserne op. I den situation bliver folk nervøse over fremtidige olieforsyninger.

Derfor er olieprisen på short term vanskelig at bestemme. Selvom der normalt er en klar retning i prisudviklingen, kan den pludselig ændre sig på grund af en vigtig begivenhed et eller andet sted i verden. Precis af den grund, er olie et populært handel instrument for day traders , investorer som aktivt investerer hver dag. Stærke kursudsving giver aktive investorer mulighed for at opnå gode resultater med olie.

Derfor anbefales det at holde øje med nyheds rapporterne. Overvej for hver nyhed den virkning, den vil have på den gennemsnitlige investor. Overvej følgende eksempler:

  • En nyhedsrapport om USA som beslutter at udnytte deres oliereserver (1).
  • En nyhedsrapport om, at forbrugerne i stigende grad bruger deres bil (2).
  • Der er krig i en større olieproducerende region (3).

Generelt rapporterer nyhedsrapporter, hvor levering af olie stiger, til et fald i prisen (besked 1). Når efterspørgslen ser ud til at stige, stiger prisen normalt (besked 2). Endelig kan et fald i udbuddet også føre til en stigning i priserne (besked 3).

forudsige olie prisen

Store begivenheder har en stærk effekt om prisen på olie aktier

Olie på long term

Olie bliver tydeligvis mindre: tilsynekomsten af nye store aktører på verdensscenen, ligesom Kina vil kun øge olieforbruget i de kommende år. Ifølge nylige forudsigelser vil det kun gå 40 år, før olieforsyningen er fuldstændig opbrugt. I øjeblikket, det ser ud til olie er en stor investering. Da aktierne fortsætter med at falde, og forbruget fortsætter med at stige, er det ikke urealistisk at påtage sig, at prisen vil stige yderligere.

Det er også meget vigtigt at holde øje med alternative energikilder. Olie og andre fossile brændstoffer mister popularitet på grund af den forurening, de forårsager. På grund af dette er flere virksomheder på udkig efter alternative brændstoffer. Det kan være, at en alternativ energikilde i fremtiden vil blive den dominerende faktor. På dette tidspunkt er dette imidlertid langt fra tilfældet, og indtil da kan det være attraktivt at investere i olie!

Hvad skal du være opmærksom på når du investerer i olie aktier?

Mange mennesker investerer i olie aktier på grund af dens stabile natur. På kort sigt kan olieprisen svinge betydeligt. Ikke mindre kører økonomien på olie, og prisen når altid nye toppe. Men hvad skal du faktisk være opmærksom på, når du vælger og køber olie aktier?

Overvej hvad du vil investere i

Naturligvis kender alle dominerende virksomheder som Shell og Total. Der er mange flere virksomheder, der er aktive i olie produktionsprocessen. Når du investerer i olie, kan du investere i tre forskellige faser af olie forarbejdning: upstream, midstream og downstream.

Upstream sector beskæftiger sig primært med olieefterforskning og produktion. Virksomheder i denne sektor leder efter måder at få olie ud af jorden. For eksempel, er et virksomhed som Fugro på udkig efter egnede placeringer til at bore efter olie. Andre virksomheder er igen engageret i produktion af materiale eller levering af arbejdskraft. Når økonomien klarer sig godt, klarer disse typer virksomheder sig godt: der er større efterspørgsel efter højere produktion.

Midstream sector beskæftiger sig med transport og oplagring af olie. Denne sektor er forbindelsen mellem upstream og downstream sectors. Eksempler på virksomheder, der er aktive i denne sektor, er Vopak og Scorpio. Et virksomhed, der beskæftiger sig med oplagring af olie, kan også klare sig godt til en lav oliepris. I dette tilfælde er der ofte overproduktion. Disse virksomheder skal derefter opbevare al den olie, der ikke bruges.

Den sidste sektor, der beskæftiger sig med olie, kaldes downstream sector. Denne sektor raffinerer råolie og behandler den derefter til et anvendeligt råmateriale. Råolie skal stadig omdannes til for eksempel benzin til din bil, asfalt eller petroleum. Virksomheder, der er involveret i dette trin i produktionsprocessen, inkluderer Marathon Petroleum og Exxon Mobil.

Mange større olieselskaber er involveret i forskellige komponenter i olie produktionsprocessen. Forskning, under hvilke markedsforhold det firma, du vil investere i, klarer sig godt. Nogle aktier er måske mindre afhængige af olieprisen end andre.

Sørg for tilstrækkelig forskellighed

Også når du har lyst til at investere i olie ved at købe aktier, skal du diversificere tilstrækkeligt. Det er uklogt at lægge alle dine penge i en olie aktie. Selv i tilfælde af en høj oliepris kan et firma stadig gå konkurs. Fejlhåndtering eller bedrageri kan ændre et selskab fra et topniveau selskab til en totalt flop på en dag.

Derfor skal du undersøge nok, når du investerer i olie aktier. Det er vigtigt at forstå, hvordan en virksomhed tjener sit overskud.

Lav en plan

At købe og sælge olieaktier uden forskel under en krise er ikke en god strategi. Det er meget vigtigt at lave en plan. Tænk først på, hvorfor du vil købe aktier. Vil du opbygge en indkomst ved at købe aktier, som betaler et højt udbytte? Så kunne en investering i Shell fungere godt. Ønsker du at få en høj prisforøgelse? Så skal du muligvis investere mere aktivt.

Du skal selv bestemme hvad dit mål er og skriv derefter ned, hvad dit prismål er. På den måde følger du en klar plan og mister ikke unødvendige penge, når du får panik.

Vær opmærksom på omkostningerne

Når du begynder at investere i aktier, det er meget vigtigt at være opmærksom på omkostningerne. Ved at investere hos en dyr børsmægler mister du undertiden mange tusinder til titusinder i det lange løb. Vil du vide, hvilke børsmæglere du kan investere hos de billigste? I vores overordnede oversigt kan du straks se, hvad den bedste part er at begynde at handle olie aktier:

Hvordan kan du tjene penge på faldende oliepriser?

Det er også muligt at tjene penge på faldende oliepriser. Det gør du ved at placere en short position på olieprisen. Når du åbner en short position, placerer du en ordre på en faldende oliepris. Dette har følgende virkning:

  • Når olie prisen stiger, mister du penge.
  • Når olie prisen falder, tjener du penge.

Aktuel olie pris:

Har du lyst til at investere med det samme?

Før du beslutter dig for at investere i olie, er det klogt at øve med en gratis demo konto først. Dette gør det muligt at lære det grundlæggende ved at investere først, så du kan starte en vellykket start.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!