Hvad er et margin call, og hvordan forhindre du det?

Hvis du investerer i derivater såsom CFD’er, er chancerne for, at du før eller senere kommer i kontakt med udtrykket ‘margin call’. Men hvad er et margin call? Et margin call er en situation, hvor der ikke længere er penge nok på din handels konto. Din handels position kan derefter lukkes automatisk. I denne artikel kan du læse, hvad det er at investere i en margin. Vi diskuterer også, hvordan du kan undgå et margin call.

Enkel forklaring på hvordan margins fungerer

Hvordan fungerer investering eller handel på margin?

Mange børsmæglere, eller såkaldte brokers, tilbyder mulighed for at handle på margin. Når du handler på margin, skal du kun deponere en lille del af den samlede investering. Det resterende beløb finansieres af børsmægleren. Når du investerer på margin, anvender du en gearing: med et mindre beløb åbner du en større investering position. Det er derefter muligt at åbne en investering på for eksempel $500 med et beløb på $100. Når du handler på margin, skal du være ekstra opmærksom.

Margin på din position

Denne margin, som du har lov til at bruge, adskiller sig fra broker til broker. Når den maksimale gearing er 1:5, betyder det, at du selv skal indbetale 20% af investeringen. Så hvis du vil købe Google aktier for $ 10.000, skal du selv indbetale $2.000. De resterende $8.000 deponeres derefter af børsmægleren.

I dette tilfælde risikerer du kun $2000. Du kan dog opnå de samme investering resultater som med en investering på $10.000.

margen Plus500

Den krævede margin er ofte angivet af en broker

Vedligeholdelse af margin

Børsmægleren forventer, at du har nok penge på din konto til at dække dine handel positioner. Når du bruger en margin på 500%, lægger børsmægleren fem gange så mange penge. Prisen skal kun falde med 20%, før din fulde indbetaling er væk.

Børsmæglere bruger derfor en såkaldt vedligeholdelse margin. Vedligeholdelse margin angiver, hvilken del af værdien af den samlede investering, der altid skal være til stede på din konto.

Hvis vedligeholdelse margin er 10%, skal du altid have mindst $1.000 i kontanter på din konto for en investering til en værdi af $10.000. Dette beløb kan bestå af overskud fra andre investeringer eller fra dine aktiver. Hvis du ikke opfylder dette krav, skal du muligvis håndtere et  margin call.

Hvad er et margin call?

Du modtager et ‘margin call’, når der ikke længere er penge nok på din konto til at holde de eksisterende positioner åbne. Dette sker, når værdien af din konto er faldet mere end tilladt ifølge vedligeholdelses margin. Aktuelle gevinster på en anden investering kan også bruges til at opfylde vedligeholdelses margin for dine investeringer. Hvis værdien af din konto falder under dette niveau, skal du muligvis håndtere et margin call.

Betydningen af et margin call er ret simpelt: børsmægleren beder dig derefter om at indbetale flere penge. Hvis du ikke gør dette, og resultatet af din position ikke forbedres, kan du miste hele positionen. Brokeren kan derefter afvikle alle dine investeringer for at sikre, at du igen opfylder dine margin krav. Når du begynder at investere på margin, er det vigtigt at huske disse risici.

Eksempel på et margin call

Lad os sige, at du indbetaler $1.000 på din konto, og du åbner en investering til en værdi af $5.000. I dette tilfælde bruger du en margin på 500% eller en gearing på 1:5. Når aktien falder med 10% i værdi, mister du $ 500. Når alt kommer til alt, endte du med at købe $5.000 i aktier. Når vedligeholdelse margin er 10%, er du muligvis allerede i problemer. Når alt kommer til alt opfylder du ikke længere margin kravene.

For at holde din position åben skal du deponere flere penge. Når pengene på din konto kommer tæt på $0, udfører børsmægleren et margin call. Hvis du ikke indbetaler penge, lukkes positionen normalt automatisk. Det er ikke muligt at miste flere penge end du indbetaler på din konto.

Hvis du har flere aktuelle investeringer hos en broker, kan resultatet af investering A påvirke investering B. I forudsætning at du stadig er i den tab givende investering i eksemplet ovenfor. Du har også investeret i en anden aktie med $1000, og du har også anvendt en margin på 500% her. Denne andel er steget med 10%. Det aktuelle overskud på denne aktie kompenserer for tabet på den anden position. I dette tilfælde modtager du ikke et  margin call.

Så når du åbner flere positioner, skal du være forsigtig. En position, der klarer sig meget dårligt, kan medføre, at alle handler på din konto lukkes. Du vil ikke være den første trader, der sprænger hele sin investering konto på grund af et margin call.

Forklaring på hvordan margin call fungerer

Hvordan kan du undgå et margin call?

Det er klogt at undgå et margin call. Når du kommer med et margin call at miste alle pengene på din konto, så dine positioner lukkes automatisk. Du kan undgå et margin call  ved at sikre dig, at der altid er penge nok på din konto.

Et godt værktøj, der kan hjælpe dig med dette er stop loss. Med et stop loss kan du indstille en værdi, hvor din investering automatisk lukkes. Læs mere om brug af stop loss her.

margin gaffeltruck

Inden for din børsmægler konto vises følgende numre typisk. Saldoen er det beløb, der er på din konto. Din egenkapital er den aktuelle værdi af alle dine handel positioner. Værdien af dine handel positioner består af dit indskud plus åbent overskud og minus åbent tab. Margin er det mindste beløb, der skal være til stede på din konto for at forhindre et margin call. Den free margin er det beløb, du stadig kan bruge til nye investeringer.

Hvad er omkostningerne ved at investere i margin?

Handel eller handel på margin er ikke gratis. Du betaler en finansiering renter på dette. Du betaler denne rente for hver dag, du holder positionen åben. Når du handler på margin, har du brug for et højere afkast for at opnå et positivt resultat. I denne artikel forklarer vi, hvordan disse finansieringsomkostninger beregnes.

Indstil et garanteret stop

Du kan beskytte dine positioner med et garanteret stop. Et garanteret stop lukker automatisk din position, når den falder til en bestemt værdi. Ved at indstille et garanteret stop kan du begrænse dit tab på en bestemt position.

Et garanteret stop er ofte dyrere end et normalt stop loss. Med et normalt stop kan du stadig miste flere penge på et meget volatilt marked. Med en garanteret stop ordre garanterer børsmægleren, at din position lukkes til den deklarerede værdi. Det tilrådes derfor især at bruge et garanteret stop loss til meget volatile værdipapirer.

CFD handel: en kort introduktion

En Contract For Difference (CFD) er et finansielt produkt som giver dig mulighed for at tage fordel af en prisstigning eller et prisfald. En CFD er en kontrakt mellem en køber og en sælger. Forskellen i værdi af den underliggende sikkerhed bestemmer dit overskud eller tab. Dette resultat beregnes, så snart kontrakten er lukket. CFD’er har en gearing mekanisme. Det betyder, at du kan indtage en stor position med et relativt lille depositum.

Bemærk venligst at hvis du køber en CFD, bliver du ikke ejer af den underliggende aktie. Du spekulerer simpelthen på en kurs stigning eller et fald i aktiekursen.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!