Hvordan køber du aktier online?

I denne artikel kan du læse, hvordan du kan købe og sælge aktier ved at bruge internettet. Vi diskuterer, hvor du kan investere i aktier mod lave gebyrer. Derefter lærer vi dig alt hvad du har brug for at vide, inden du begynder at købe aktier online.

Hvordan kan du købe aktier online?

For mange år siden var køb og salg af aktier en besværlig affære. For at købe og sælge aktier måtte du ofte fysisk gå til en bank, hvor du skulle betale høje transaktion omkostninger. Heldigvis er dette ikke længere nødvendigt!
I dag er det via en online mægler muligt at investere i alle kendte aktier. Med en online mægler kan du hurtigt købe eller sælge en aktie inden for få minutter. Den bedste mægler til at købe aktier er i øjeblikket eToro; med denne mægler kan du købe og afskalle aktier uden at betale faste provisioner. Brug knappen nedenfor for at åbne en konto direkte:

Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.

Hvordan kan du aktivt handle med CFD aktier?

Vil du handle aktivt med CFD’er? Ved aktivt at handle på aktiemarkederne kan du reagere på den økonomiske udvikling. Plus500 er en god CFD-mægler (eller broker) til at handle med aktier ved hjælp af CFD’er. Plus500 opkræver ingen provision på dine handler, og du kan prøve mulighederne gratis med en ubegrænset demo på $ 40.000. En stor fordel ved handel med Plus500 er, at du også kan placere handler på faldende priser. Brug knappen herunder til direkte at åbne en gratis demo konto på Plus500:

Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.

Plus500_køb__online

Købe/sælge CFD aktier på Plus500. Eksempler på priser.

Køb af aktier guide: alt hvad du har brug for at vide

I denne omfattende guide til køb af aktier lærer du alt hvad du har brug for at vide, før du køber aktier. Hvad vil du gerne vide?

Købe aktier : lære hvordan man køber aktier i 5 trin

Før du kan købe aktier, skal du gennemgå et par trin. Nedenfor ser vi på, hvad du skal gøre, før du kan begynde at investere.

Trin 1: Åbn en børsmægler konto

For at købe aktier, skal du først have en konto hos en online broker. En broker er en part der gør det muligt for enkeltpersoner at købe og sælge aktier. Når du vælger en børsmægler, er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

  • Hvilken transaktionsomkostningerne findes på (udenlandske) aktier?
  • Hvor meget support får du fra en børsmægler?
  • Hvilke aktier kan du handle med en børsmægler?
  • Hvilke ekstra funktioner får man som tilbud fra børsmægleren?

Har du lyst til at vide hvor du kan investere i aktier? På vores sammenligningsside for børsmæglere kan du se de bedste børsmæglere til at begynde at investere:

Trin 2: Beslutte først hvilken aktie har du lyst til at købe

Når du har åbnet en konto hos en børsmægler, kan du komme i gang. Først skal du bestemme, hvilken aktie har du lyst til at købe. Du kan søge efter et firma, du vil medejer. Det er smart at starte med et par virksomheder som du kender rigtigt godt.

Så er det vigtigt at grave lidt dybere. Køb ikke aktier bare fordi du synes det er et godt firma. Se på de årlige tal for at se, hvordan virksomheden har haft det i den forløbne periode. Undersøg også virksomhedens vision og analyser og om det er sandsynligt at virksomheden fortsat vil vokse i fremtiden.

Trip 3: Bestem hvor mange aktier har du lyst til at købe

Det næste trin er at bestemme hvor mange aktier du har lyst til at købe. Især i starten anbefales det kun at investere med et små beløb. Tag dig tid til at lære hvordan aktiemarkederne fungerer. Det er kun smart at komme i gang med større mængder når du har forståelse for dette marked.

Du kan også prøve at købe og sælge aktier uden risiko med en  demo konto.

Trin 4: Vælg ordretype

Når du er klar til at købe aktier, skal du også vælge ordretype. Når du køber aktier, ser du først spørgsmålet og bud prisen. Spørg prisen er den pris, som sælgere ønsker at sælge en aktie til. Bud prisen er den pris, som købere ønsker at købe en aktie til. Der er altid en forskel mellem denne pris. Vi kalder det for spread.

Marked ordre

Marked ordren er en ordre  hvor aktierne købes direkte til markedsprisen. Prisen kan være dyrere med denne type ordre. Aktiekurserne svinger konstant. En markedsordre er velegnet til den investor, der vil have aktier i lang tid. Et par cents forskel er mindre vigtig, når dette er din strategi.

Du skal være forsigtig med markedsordrer. Når du afgiver en markedsordre uden for handel sessionen, kan din investering være meget dyrere. Prisen på en aktie kan stige markant uden for handel sessionen.

Marked_ordre_eToro

Placere af en markedsordre på en aktie hos eToro

Begrænsning af ordre

En begrænse ordre udføres kun når en bestemt pris er nået til. Dette er nyttigt hvis du er en aktiv trader. Det kan også være nyttigt at bruge en begrænse ordre på mindre ustabile markeder. På markeder med lidt aktivitet kan prisen pludselig skabe underlige spring.

Med en begrænse ordre er du ikke sikker på, at din (fuld) ordre udføres. Er du sikker på, at du vil købe en bestemt aktie? Derefter kan det være smartere at bruge en markedsordre. Der er også en bestemt type begrænse ordrer. En hel eller ingen ordre udføres kun, når alle aktier er tilgængelige til din begrænse pris. En god ting for dag order fjernes, hvis den ikke udføres inden udgangen af handel dagen.

Trin 5: fortsæt til at optimere din aktieportefølje

Efter du har købt aktier, stopper arbejdet ikke her! Spørg dig selv konstant, om aktierne i din portefølje stadig passer godt sammen med din strategi. Dermed undgår du at miste en masse penge på aktier, der ikke længere passer godt til din nuværende strategi.

Succesfuldt køb af aktier: hvad skal du være opmærksom på?

Det er ofte ikke en god ide at købe og sælge aktier tilfældigt. Når du ønsker at opnå gode resultater, skal du overveje forskellige faktorer. Med disse tip kan du tjene flere penge ved at købe og sælge aktier.

Spredning inden for din investering

Det er meget vigtigt at sprede dine investeringer tilstrækkeligt. Køb ikke bare en type aktie. Det er muligt, at en sektor klarer sig dårligt sammenlignet med andre sektorer. Et firma kan altid gå konkurs. Ved at købe aktier i forskellige virksomheder reducerer du risikoen for et enormt tab.

På den anden side det er gavnlig at huske, at man ved at sprede sig over forskellige sektorer ikke er beskyttet mod økonomiske tilbageslag. Du kan dog også håndtere dette smart. Det er klogt med jævne mellemrum at købe aktier til et fast beløb. Det er meget vanskeligt at forudsige toppene og trugene, men ved at købe aktier på forskellige tidspunkter undgår du at komme ind i det højeste punkt.

Compound rente

Virksomheder betaler regelmæssigt udbytte. Udbytte er overskudsdeling. Selvfølgelig har du muligheden for at overføre dette udbytte til din sparekonto, men du kan også vælge at investere udbyttet igen. Dette kan være en klog beslutning.

Dette skyldes princippet om “compound rente”. Når du geninvesterer udbyttet i aktier, får du også udbytte på dette beløb. Dette øger dit afkast på lang sigt eksponentielt. Om fem år kan du hurtigt opnå ti procent ekstra afkast. Så vær smart og geninvestere det afkast!

Pas på din risiko: belønnings ratio

Gode investorer altid tag højde for risikoen ved deres investering. Grundreglen er enkel: Sørg for at din potentielle fortjeneste er højere end dit potentielle tab. Det er vigtigt, at du udarbejder en god plan, før du køber en aktie. Overvej til hvilken pris du tager dit tab, og til hvilken pris du tager din fortjeneste.

Forestille at du køber en aktie for et beløb på $10. Du forventer, at prisen stiger til $15. Din potentielle fortjeneste er derefter $5 pr. Aktie. Prisen på en aktie kan også falde til $9, hvilket betyder, at det potentielle tab er $1. Dit forhold mellem risiko og afkast er så 1:5.

Med denne investering kan du tjene fem gange mere, end du ville tabe. Det er altid klogt at tage positioner med et gunstigt forhold mellem risiko og afkast.

Kontroller dine følelser

Et sidste vigtigt tip, når du køber aktier, er at kontrollere dine følelser. I praksis ser vi, at mange investorer lader tabte investeringer være åbne for længe og reducerer rentable investeringer. Dette er fordi folk er bange for at miste.

Dette er naturligvis ikke en klog investeringsstrategi. Vil du også kæmpe mod dette instinkt? Forbered derefter en plan på forhånd. På den måde forhindrer du dine følelser i at påvirke dine investeringsbeslutninger for meget.

Følelser_køb_aktier

Hvilken risiko er det ved at købe aktier?

Når du køber aktier i et selskab, står du over for forskellige risici. Nedenfor diskuterer vi kort, hvad man skal passe på.

Virksomhed konkret risici

En virksomhed kan gøre forretning bemærkelsesværdigt dårligt. Dette sker for eksempel når en virksomhed begår bedrageri eller offentliggør en risikoadvarsel. Du kan beskytte dig mod denne risiko ved at købe mange forskellige aktier.

Sektor konkret risici

Nogle gange kan en bestemt sektor også klare sig dårligt. Et fald i oliepriser betyder for eksempel, at olieselskaberne klarer sig mindre godt. Du kan beskytte dig mod sektorspecifikke risici ved at sprede dine investeringer over forskellige sektorer.

Marked risici

Nogle gange går hele økonomien helt ned. Dette skete for eksempel under kreditkrisen i 2008. Sørg for, at du ikke investerer alle dine penge i aktier på én gang. På den måde undgår du at komme ind på toppen. Det er også vigtigt, at du ikke straks har brug for de penge, du investerer. Dette giver dig tid til at vente på, at markederne kommer sig.

Valutarisico

Når du køber udenlandske aktier, skal du også overveje valutarisici. Når du køber aktier i en fremmed valuta, er der en risiko for at miste penge, fordi din valuta falder i værdi. Du kan dække denne risiko ved at bruge derivater.

risico_køb_aktier

Hvordan kan man købe aktier? To metoder

Der er to strategier, du kan anvende, når du skal købe aktier. Vi diskuterer begge metoder nedenfor.

Langsigtet: køb af aktier

Mange mennesker køber aktier og holder dem i længere tid. Du kan gøre dette med en værdipapirkonto hos en traditionel børsmægler. Når du køber aktier på lang sigt, er det vigtigt at undersøge virksomhederne nøje. Det er klogt at kontrollere, om virksomheden forbliver rentabel på lang sigt.

Kortsigt: spekulere om aktier

Du kan også aktivt handle med aktier. Ved at spekulere kan du placere ordrer på kortsigtede stigninger og fald. Det er bedst at bruge et derivat som CFD til dette formål. Med CFD’er kan du reagere på hurtige prisstigninger og prisfald.

  • Du kan købe og sælge CFD aktier med så lidt som $100.
  • Du kan anvende gearing, der gør det muligt at handle med større beløb.
  • Du kan spekulere i faldende priser ved at gå short.
  • Med ordre kan du automatisere dine handel`s aktiviteter.

Tip: har du lyst til at vide hvordan CFD fungerer? Læs denne artikel for mere information..

Hvad skal man vide før du køber aktier

Før du køber aktier, skal du forstå, hvordan aktier fungerer. I dette afsnit besvarer vi ofte stillede spørgsmål om aktier.

Hvad betyder aktier?

En aktie er en slags dokument af ejendom. Hvis du ejer aktier i et firma, er du medejer af virksomheden. Du får derfor ofte en andel af virksomhedens overskud i form af udbytte. De fleste mennesker ejer dog også aktier, fordi de forventer en prisændring. Dette kaldes også markeds spekulation. Læs here for at lære mere om aktier.

Hvad betyder udbytte?

Når du køber aktier, skal du overveje vigtigheden af udbytte. Når et selskab tjener overskud, kan virksomheden beslutte at uddele en del af overskuddet til aktionærerne i form af udbytte. Vær opmærksom på udbyttet, når du køber en aktie. Udbyttet bestemmer delvist det resultat, du opnår med dine investeringer. Læs her alt om udbytte.

Hvordan bestemmer du hvornår man skal købe en aktie?

Når du ønsker at være succesfuld med handel med CFD aktier, er det vigtigt at tidsindstille dine handler godt. Der er to metoder, du kan bruge til at time dine handelsaktiviteter:

Vil du lære at handle med aktier? Læs vores handel for begyndere kursus:

Eksempel: køb Apple aktier

Ved hjælp af to eksempler viser vi, hvordan køb af aktier kan fungere.

Eksempel: købe en aktie direkte

Når du fysisk køber en aktie fra en børsmægler, bliver denne aktie din. I dette eksempel kan du købe Apple aktien for et beløb på $200. Når bestanden stiger til $250 over en periode på 5 år, sælger du aktien igen. Du opnår derefter et godt afkast på 25% eller 5% på årsbasis.

Eksempel: spekulere på en aktie

Du kan også vælge at spekulere i et kursfald på en aktie ved hjælp af en CFD. Ved at gå kort kan du drage fordel af en faldende aktiekurs. Når prisen er $ 300, beslutter du at gå kort. Prisen på aktien falder til $ 250 tre dage senere. I dette tilfælde ville din fortjeneste være $ 50.

Ved at bruge gearing behøver du ikke investere hele $300 for at udføre denne investering. Du kan allerede foretage en lignende investering med et beløb på $30. Dit afkast stiger til 50%, hvis du anvender en gearing på 1:10. Således med aktiv spekulation øges både det potentielle afkast og den potentielle risiko.

Handel aktier ved brug af CFD’er

Du kan handle med aktier ved hjælp af CFD’er. Hos CFD-brokers betaler du et lavt gebyr, der afhænger af størrelsen på din ordre. Omkostningerne starter med et par pence, hvilket betyder at du også kan handle med relativt små beløb.

Handels aktie CFD’er har også andre fordele. Du kan bruge gearing til at forstørre dine resultater. Det er dog vigtigt at huske, at tab også forstørres ved hjælp af gearing. CFD’er er kontrakter, der fastsætter en underliggende værdi, hvor forskellen mellem den pris, du åbner og lukker en position, bestemmer dit overskud eller tab.

Øv dig først med en demo!

Er du ivrig efter at begynde at købe og sælge aktier? Forståelig nok! Det er dog klogt at start langsomt. Du kan åbne en gratis demo konto hos forskellige børsmæglere. Med en demo konto kan du prøve at handle med aktier uden risiko. Brug knappen nedenfor for at åbne en gratis demo hos en børsmægler:

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!