Hvad betyder derivater?

Leder du efter et højere afkast end gennemsnittet? Så er aktier eller obligationer måske ikke det bedste valg for dig. Med derivater kan du potentielt opnå et højere afkast. I denne artikel kan du læse alt hvad du har brug for at vide om derivater. Vi diskuterer, hvilke derivater er, og vi ser på de forskellige typer af derivater, der findes.

Hvad betyder derivater?

Derivater er finansielt omsættelige værdipapirer. Værdien af et derivat bestemmes af det underliggende aktiv. For eksempel kan et derivat vedrøre en aktie eller en vare. Værdien af et derivat stammer fra det underliggende aktiv.

Med et derivat kan du handle i en aktie eller en vare uden faktisk at skulle købe eller sælge aktivet.

Derivater guide

Hvad er den bedste metode til at investere i derivater?

Du kan investere i derivater ved at åbne en konto hos en online børsmægler, eller såkaldt broker. En broker er en part, der gør det muligt at spekulere i stigende og faldende priser på derivater.

Plus500: handle med CFD’er

Plus500 er den bedste børsmægler til handel med CFD'er med aktier, råvarer, valutaer og optioner. CFD'er gør det muligt at spekulere i stigende og faldende priser. På Plus500 kan du prøve mulighederne gratis med en demo. Dette gør Plus500 til den mest attraktive derivat børsmægler. Det er dog vigtigt at huske, at 80,5% af detail investorerne mister penge.

Der tabes penge på 86% af CFD-detailkontiene.

MetaIs Invest PIus500

eToro: køb og salg af derivater

Et andet godt valg til investering i derivater er eToro. eToro er en meget stærk part, hvor du er i stand til at investere mod lave gebyrer i CFD'er, ETF'er og optioner. Åbning af en konto hos eToro er gratis.

77% af detailinvestorerne mister deres penge med denne udbyder. Overvej venligst om du kan tage denne høje risiko for at miste penge.

eToro_derivater_software

Hvilken type derivater findes?

Der er mange forskellige typer af derivater. I dette afsnit kan du læse mere om de mest handlede derivat typer.

CFD’er

CFD står for contract for difference( kontrakt for forskel ). Denne type derivat gør det muligt at handle i forskellen mellem prisen på aktier, råvarer, valutaer og ETF'er. En stor fordel ved denne type derivat er, at du kan handle med alle slags værdipapirer med mindre penge. Dette derivat er relativt let at forstå, da prisen på en CFD er lig med prisen på den underliggende sikkerhed.

Investering i CFD'er medfører også de nødvendige risici. Med denne type derivat betaler du spread direkte, så du starter med et negativt resultat. Når du handler med CFD'er, er det vigtigt at holde øje med dine marginkrav. Hvis du ikke opfylder dine marginkrav, kan du miste det fulde beløb på din investering. Vil du vide mere om CFD'er? Læs vores vejledning om handel med CFD'er:

Optioner

En anden velkendt derivate er optionen. Når du køber en option, køber du retten til at købe eller sælge en bestemt sikkerhed mod en fast pris. En indstilling har altid en bestemt varighed. Når løbetiden udløber, kan optionen miste hele sin værdi. Du kan bruge indstillinger til at konfigurere komplicerede strategiske strukturer. Værdien af en option er vanskeligere at bestemme, da den ikke er den samme som værdien af den underliggende sikkerhed.

Det er også muligt at skrive optioner. Når du skriver en option får du en præmie, men du er bagefter forpligtet til at købe eller sælge visse værdipapirer til en fast pris. Skrive optioner kan være risikabelt. Det anbefales derfor ikke at skrive optioner, når du har lidt investerings erfaring. Vil du vide mere om at investere i optioner? Læs vores artikel om optioner:

Futures

Futures ligner meget CFD'er. Med futures kan du spekulere i et underliggende aktiv. I tilfælde af en fremtid indgår to parter en aftale om at handle en vis mængde værdipapirer til en bestemt pris. En stor ulempe med futures er det faktum, at du har brug for en masse penge for at tage en position. Punkt værdierne er høje, hvilket kan få dine tab til at stige hurtigt. CFD'er er derfor mere velegnede til den mindre velhavende investor.

Når en future udløber, er du forpligtet til at tage den sikkerhed, den vedrører. Når du ejer en olie future på udløbsdatoen, modtager du en fast mængde olietønder. Når du handler med futures gennem en børsmægler, lukkes de normalt, før den faktiske levering finder sted. I sjældne tilfælde kan prisen på en future blive negativ. Dette skete for eksempel med oliekontrakter under korona krisen.

Warrants

Warrants ligner meget til optioner. I modsætning til optioner udstedes warrants af en finansiel institution som en bank. Med en warrant har du muligheden for at købe en aktie til en bestemt pris. Fordi warrants udstedes af finansielle institutioner, kan de være dyrere.

Swaps

Swaps er derivater, der bruges til at afbøje en risiko. For eksempel kan swaps indstille en bestemt valutakurs eller rente. Modstanderen ønsker selvfølgelig, at der skal betales for dette. Swaps er vidt brugt i erhvervslivet. Takket være eksistensen af swaps kan virksomheder videregive visse risici til en præmie. Som et resultat kan et selskab overleve en pludselig negativ valutakurs eller rente.

Med en swap er det muligt at bytte en variabel rente mod en højere fast rente. På denne måde har et selskab mindre usikkerhed omkring sine finansiering omkostninger.

Forwards

En anden type derivate er forwards. En forward ligner en fremtid, men handles ikke via børsen. Risikoen for en forward er derfor større. Hvis modparten ikke er i stand til at levere, kan du miste det fulde beløb på din investering.

Caps og floors

Virksomheder bruger caps og floors meget. Dette er derivater, hvor renten bestemmes inden for bestemte parametre. Parter, der udsteder et sådant derivat, betaler lidt ekstra, hvis renten går uden for parametrene. Disse derivater er normalt meget dyre, men er fremragende til ledelsens tryghed.

Risici med derivater

Derivatives are very popular. Nevertheless, they also have the accompanying risks. What are the biggest risks of investing in derivatives?

Derivater er meget populære. Ikke mindre har de også de ledsagende risici. Hvad er de største risici ved at investere i derivater?

Tilstedeværelse af en gearing

Derivater har næsten altid en gearing faktor. Takket være tilstedeværelsen af en løftestang kan du indtage en større investering position med et mindre beløb. Resultatet af brugen af en gearing er, at mindre markedsbevægelser forstørres. Når et derivat har en gearing på en til ti, kan du pludselig få en fortjeneste på $10, hvis prisen på den underliggende sikkerhed stiger med $1. Når prisen imidlertid bevæger sig i den modsatte retning, multipliceres dine tab også.

Marked risici

Derivater handles ofte frit på børsen. Dette kan medføre, at prisen på et derivat stiger eller falder markant. Går det dårligt med økonomien? Derefter falder værdien af den underliggende sikkerhed for et derivat sandsynligvis. Værdien af et derivat er knyttet til den underliggende sikkerhed: når den underliggende værdi falder, bliver værdien af derivatet også mindre.

Risiko for at miste alt

Med derivater har du en meget større risiko for at miste hele din indbetaling. Når du køber en fond, der sporer Dow Jones, er chancen for, at den vil være værd $0, næsten 0. Med mange derivater har du imidlertid en stor chance for store tab. F.eks. kan en option blive fuldstændig værdiløs, hvis den er ude af pengene i slutningen af løbetiden.

Med et produkt under gearing kan du løbe tør for penge, og et margin call stopper dit handelseventyr.

Viden er nøglen

Når du investerer i derivater det er endnu vigtigere at få tilstrækkelig viden. Derivater er komplekse finansielle produkter. Når du handler med aktier, skal du bare forstå den pågældende aktie. Når du handler et derivat på en aktie, skal du forstå aktien og derivatet. Denne kompleksitet er ikke noget, der passer til alle investorer.

Modparts risiko

Når du handler med derivater gennem en online broker på en børs, behøver du normalt ikke at tackle modpart risikoen. Mange derivater handles dog uden for de regulerede børs.

En virksomhed kan tage et swap for at beskytte sig mod høje renter. Hvis modstanderen imidlertid går konkurs, vil virksomheden ikke være i stand til at tag fordel af swap. I disse typer aftaler mellem virksomheder vil modpartens kreditværdighed spille en vigtig rolle.

Hvad er der det gør derivater så populære?

Derivater er populære, fordi de kan bruges til at tjene store overskud. Et godt eksempel på det en film der viser derivaternes styrke: “The Big Short”. Ved at bruge derivater kan du få op til 30 gange mere afkast inden for den samme tidsramme og med den samme aktiemarkeds stigning. Som investor belønnes risikotagning. Med derivater kan faldet imidlertid være meget stejlere.

Derivater er også blevet mere populære, fordi der er flere og flere børsmæglere, der har gjort handels derivater mulige. Softwaren er blevet mere og mere brugervenlig, hvilket gør de forskellige derivater stadig mere tilgængelige for offentligheden.

Investering-i-derivater

Hvad er fordelene ved derivater?

Derivater kan være gavnlige for både investorer og iværksættere. I dette afsnit diskuterer vi de største fordele ved derivater.

Brug af gearing

Med mange derivater du kan brug en gearing. Med gearing kan du indtage en større position med et mindre beløb. Dit potentielle overskud såvel som dit potentielle tab øges, når du bruger gearing.

Du kan spekulere på faldende priser

Når du køber en aktie på gammeldags måde, kan du kun tag fordel af en stigende pris. Ved at bruge visse derivater kan du gå short. Når du short sælger, får du et positivt resultat, hvis prisen falder.

Sikrings risici

Derivater er kendt for at være risikable men nyttige til spekulation. I praksis kan du imidlertid også bruge derivater til at afdække dine risici. Hvis du forventer, at priserne vil falde, kan du tage en short position på f.eks. Dow Jones. Når priserne falder, forhindrer den short position dig i at miste penge på din position. Du kan bruge et derivat som en forsikringspolice på din portefølje.

Portefølje diversificering

Når du bruger diversificering på en smart måde, kan du reducere risikoen for dine investeringer. Ved også at investere i derivater spreder du dine muligheder på flere investeringsprodukter og reducerer din risiko yderligere. Dette kan forbedre rentabiliteten for dine investeringer.

Pin priser

Derivater har også en vigtig funktion i den økonomiske trafik. Virksomheder kan bruge derivater for at opnå sikkerhed for prisen på en råvare. Dette forhindrer et selskab i at gå konkurs ved ikke længere at kunne koste de høje omkostninger til en råvare.

Hvilken ulemper er der med derivater?

Investering i derivater medfører også de ledsagende ulemper. Nedenfor diskutere vi, hvorfor du skal være forsigtig med handels derivater.

Svært at bestemme en værdi

Med nogle derivater er det temmelig let at bestemme værdien. F.eks. er en CFD gennemsigtig og følger prisen på en aktie en til en. Med optioner er det vanskeligere at bestemme en fair værdi.

Komplekse produkter

Derivater er ofte komplekse produkter. Det tager tid at forstå, hvordan alle typer af derivater fungerer. Det er aldrig klogt at investere i produkter, som du ikke helt forstår. Når du investerer i derivater, er det derfor vigtigt at foretage tilstrækkelig research.

Følsom over for efterspørgsel og udbud

Udbud og efterspørgsel kan i høj grad påvirke prisudviklingen på et derivat. I 2020 fik oliefutures en negativ pris, fordi efterspørgslen efter olie tørrede op. Det er derfor vigtigt, at du forstår risikoen ved derivater, inden du investerer i dem.

Konkurs (forsømmelse)

For nogle derivater er der en risiko for modpartens konkurs. Dette er tilfældet, når derivatet sælges uden for den ordinære børs. Når du køber derivater uden for børsen, er det vigtigt at undersøge partiet bag derivatet.

Derivater i praksis

Derivater har fået et dårligt navn. Ikke mindre har derivater også en nyttig funktion i vores økonomi. For eksempel kan virksomheder bruge derivater til at afdække vigtige risici. Når der ikke var derivater, ville det have været meget sværere for mange store virksomheder at drive deres forretning. Især med internationaliseringen af alle forretningsaktiviteter er det vigtigt at dække de forskellige risici.

Hvad mange ikke ved, er, at du også kan bruge derivater for at minimere din investeringsrisiko. Valgmuligheder kan bruges som forsikring for faldende aktiekurser. Du kan bruge derivater på alle slags strategiske måder for at reducere dine investeringsrisici. Husk dog, at enhver forsikring koster penge. Så du behøver kun at gøre dette, når du overvejer sandsynligheden for fiasko høj.

Vil du prøve at investere i derivater gratis med en demo? Brug knappen til at åbne en risikofri demokonto:

Produkten derivat

Et derivat er et finansielt instrument, hvis værdi stammer fra handel med et faktisk produkt. For eksempel kan en æble landmand underskrive en kontrakt med en erhvervsdrivende for hele sin afgrøde, inden der er en enkelt blomst i træerne. Den aftalte pris for afgrøden vil være lavere end når landmanden har et højt udbytte, men meget højere end det ville være med en mislykket afgrøde. Derivater forhindrer store økonomiske tilbageslag.Med finansielle derivater handler det normalt om den underliggende værdi af aktier, råvarer  og valutaer. Med et derivat kan du håndtere med værdien af et af disse instrumenter.

Tip: prøv at handle gratis med en demo!