Gearing : handel med leverage forklaret

Når du investerer, kan du anvende gearing, eller såkaldt leverage. Men hvad betyder gearing? Enkelt sagt leverage gør det muligt at foretage en større investering med det samme beløb. Dette giver dig mulighed for at tag større fordel af prisudsving. Men hvordan fungerer gearing, og hvad er risikoen ved handel med gearing?

Hvad betyder gearing?

Når du investerer, kan du bruge gearing, når du har lyst. Gearing vises altid som et forhold, for eksempel 1:30. Når gearing er 1:30, betyder det at du kan handle med $30.000 ved kun at investere $1.000. Gearing gør det muligt at åbne større handler.

Hvor kan man handle med gearing?

Mange børsmæglere, eller såkaldte brokers, tilbyder muligheden for at anvende gearing. Normalt bruges CFD’er til handel med gearing. Du kan nemt anvende gearing ved at handle med et større beløb, end du deponerede på din konto. Vil du vide, hvilke børsmæglere, der tilbyder handel med leverage? Vi har listet de bedste parter til dig:

 

Effekten af gearing: nogle eksempler

Når du anvender leverage, øges dine potentielle gevinster og tab markant. Når du køber en aktie til $10, kan du opnå følgende resultater:

  • Med en stigning på $1 får du et overskud på $1.
  • Hvis aktien falder $1, vil du åbne et faneblad på $1.

Når du anvender en gearing på 1:10, får du andre resultater:

  • Med en stigning på $1 får du et overskud på $10.
  • Hvis aktien falder $1, vil du opnå et tab på $10.

Senere i denne artikel viser vi, hvordan leverage fungerer ved hjælp af et mere omfattende eksempel.

Hvordan fungerer gearing?

Du kan bruge gearing med en online broker. Her ser du en oversigt over online børsmæglere, hvor du kan handle med aktier med gearing. Efter åbning af en konto kan du direkte bruge gearing. Du anvender gearing ved at investere flere penge, end du har indbetalt på din konto. Men hvordan håndteres gearing på din investeringskonto?

Leverage kan sammenlignes med et lån. Børsmægleren finansierer en stor del af købsprisen, og forskellen mellem åbnings og lukningskursen vil til sidst blive afregnet i din kontosaldo. Du er aldrig ejer af en bestand; børsmægleren vil tage sig af både køb og salg. Når du handler med CFD’er, har du ikke noget andet ansvar, fordi du aldrig er ejer af aktien.

leverage_investering

Eksempel på handel med gearing

I dette eksempel antager vi, at du har $1000 på din handels konto. Du beslutter at købe aktier til dette beløb til en pris af $10. Prisen stiger i løbet af dagen, og når prisen rammer $12 lukker du positionen igen. Hvad ville resultaterne af disse investeringer med og uden gearing?

Uden gearing: prisen er steget $2 og for $1000 kan du købe 100 aktier. Disse 100 aktier er steget i værdi med $2. Din samlede fortjeneste i dette tilfælde er $200 eller 20%.

Med gearing: beslutter du at anvende en gearing på 1:10 på din investering. Du kan nu købe aktier for $10.000. Du kan åbne en handel med 1000 aktier. Disse aktier er steget i værdi med $2. Din samlede fortjeneste i dette tilfælde er $2000 eller 200%.

Som du kan se, i dette tilfælde ville du tjene en større fortjeneste ved at bruge gearing. Husk dog, at det samme kunne være sket i den modsatte retning. Hvis prisen var faldende, ville dit tab have været større, når du anvender gearing!

Fordele ved høj gearing

En stor fordel ved gearing er, at du kan foretage større investeringer med et lavt beløb. Du behøver ikke have den fulde værdi af din handel på din handelskonto.

En anden fordel ved en gearing er, at det er lettere at spekulere i små prisændringer. Ved at bruge gearing kan du tjene flere penge på en lille prisstigning. Dette gør aktiv handel mere interessant.

Leverage finansierings omkostninger

Du betaler altid gebyrer for at bruge leverage. Disse omkostninger beregnes i form af finansierings omkostninger. Børsmægleren finansierer en stor del af investeringen, når du anvender leverage. Du skal betale renter for dette beløb. Mængden af renter, du skal betale på din leverage, kan variere fra broker og efter investerings produkt.

Investering med leverage er derfor kun attraktiv for investeringer på kortere sigt. Vil du foretage en langsigtet investering? Derefter er det smartere at købe aktier og holde på dem i en længere periode.

Vær forsigtig, når du anvender gearing!

Højere gearing medfører også højere risici. Med gearing øger dine tab hurtigere end uden gearing. Husk, at effektenen af gearing fungerer på begge måder. Du skal derfor bruge gearing ansvarligt.

Når du bare begynder at handle, er det klogt at undgå at bruge høj gearing. Først når du forstår, hvordan du kan tjene penge med handel, er det klogt at begynde at anvende gearing. Når du bruger dette magtfulde værktøj korrekt, kan du øge din fortjeneste enormt!

Når du bruger gearing, skal du have nok penge til rådighed på din konto. Børsmæglere anvender en vedligeholdelses margin, der angiver det beløb, du har brug for på din konto for at holde dine handelspositioner åbne. Når beløbet på din konto ikke længere er tilstrækkeligt til at holde dine positioner åbne, modtager du et margin call. Dette kan resultere i at du mister din fulde investering!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!