Aktier for dummies

Leder du efter en simpel guide til køb og handel med aktier til begyndere? Så er du kommet til det rigtige sted! I artiklen shares for dummies forklarer vi alt om aktier. Med denne forklaring lærer du, hvad du har brug for for at tjene penge på aktiemarkedet.

Hvordan kan man starte at investere i aktier?

Du kan begynde at handle med en online børsmægler, eller såkaldt broker. Med online børsmæglere kan man handle i alle populære aktier. Dette er de største fordele ved at handle med aktier gennem en børsmægler:

  • Du kan bruge ordre for at åbne automatisk en aktie position.
  • Short selling sikrer at du kan tjene selv i tilfælde af et prisfald.
  • Tak til deres brugervenlighed software, dummies kan også købe aktier.
  • Ved brug af gearing, man kan investere med små beløb også.
  • Man kan få en gratis demo for at prøve aktiehandel.

Den bedste måde at komme i gang med aktier som begynder er at åbne en gratis demo. Brug knappen nedenfor for øjeblikkeligt at sammenligne de bedste demo konti:

Shares for dummies: en forklaring på aktiemarkedet

Store virksomheder ejes ikke af en person. Store virksomheder som Google og Shell er i aktionærernes hænder. Aktier er bevis for ejerskab. Så snart du køber en aktie bliver du medejer af selskabet. Mange aktier handles på børsen, hvor en pris skabes af udbud og efterspørgsel.

Et øget efterspørgsel efter visse aktier i tilfælde af lige udbud fører normalt til en stigning i prisen på den pågældende aktie. Når der findes flere købere, kan du bede mere om aktien. I sidste ende kan du forudsige prisen på en aktie ved at huske, at udbud og efterspørgsel bestemmer den endelige pris:

  • Tror du, at flere mennesker vil have aktien? Så stiger prisen.
  • Tror du, at flere mennesker vil sælge deres aktier? Så falder prisen.

shares_dummies

Hvordan kan du købe din første aktie?

Før du begynder at investere i aktier, skal du følge et par trin. Her ser vi på de trin du skal tage, før du kan købe din første aktie.

Sørg for at du har penge nok

Før du kan begynde at handle med aktier, skal du først have penge nok. Det er meget vigtigt kun at investere med penge du har råd til . Det er muligt at handle med aktier med så lidt som $100. Men med et mindre beløb det er sværere at sprede dine risici, hvilket mindsker dine chancer for succes.

Beslut hvilken slags investor har du lyst til at være

Før du begynder dit første aktiekøb det er vigtigt at beslutte hvilken type investor du har lyst til at være. Vil du spekulere i prisen på aktier på kort sigt? Så er det bedst at bruge udbytte. Med udbytte kan du spekulere i ændringer i prisen på en aktie på kort sigt.

Vil du hellere lave langsigtede aktieinvesteringer? Så kan det være klogt at købe aktierne og holde dem i længere tid. Selvfølgelig kan du også kombinere begge strategier.

Find en god børsmægler

At købe en aktie er forskellig fra at købe en grøntsag i et supermarked. Du kan kun handle med en officiel børsmægler. En børsmægler er en part, der gør det muligt at købe eller sælge aktier. Det er vigtigt at vælge en børsmægler med lave transaktionsomkostninger. En ekstra procent af transaktionsomkostningerne kan hurtigt koste dig titusinder i det lange løb.

Har du lyst til at vide, hvor du kan købe aktier som begynder? Klik på knappen nedenfor for at sammenligne de forskellige udbydere:

Vælg nogle aktier du har lyst til at købe

Når du har åbnet en konto hos en broker, skal du vælge nogle aktier der passer dig som en ‘dummy’. For at gøre dette skal du først bestemme din risikoprofil. Vil du hellere investere i risikable aktier med et potentielt højt afkast, men også et potentielt højt tab? Eller foretrækker du stabile, men mindre rentable aktier?

Foretage undersøgelser af virksomhederne

Før du begynder at købe aktier det er vigtigt at undersøge virksomheden bag aktien nøje. Du kan udføre grundlæggende analyse for dette mål. Ved at bruge grundlæggende analyse kan du undersøge, om aktiens værdi svarer til virksomhedens egenværdi. Hvis aktierne er undervurderede, kan det være klogt at købe dem. Denne metode svarer til Warren Buffets investeringsstrategi.

Hvis du foretrækker at spekulere i kortsigtede prisbevægelser, er teknisk analyse en bedre teknik. Med teknisk analyse ser du efter mønstre i en graf. Baseret på teknisk analyse kan du finde gode muligheder for at komme ind på markedet.

Hvordan kan du tjene penge på aktier?

Der er to måder, hvor du kan tjene penge på aktier. I denne korte forklaring vi vil diskutere disse metoder:

Prisgevinster

Du kan få et positivt afkast på aktier ved at sælge dem med overskud. Du kan gøre dette ved at købe aktierne relativt billige. For at finde billige aktier bliver du nødt til at undersøge virksomheden. Du kan analysere, om virksomheden vil være rentabel i fremtiden ved at anvende grundlæggende analyse.

Når du bruger udbytte, kan du også tag fordel af et prisfald. Du kan tag fordel af et kursfald ved at sælge aktien short. Når du gå short for en aktie, er dit potentielle tab ubegrænset. I teorien kan prisen på en aktie stige på ubestemt tid. I økonomisk dårlige tider kan du opnå højt afkast ved at gå short.

Udbytte

Den anden måde du kan få et afkast på aktier er ved at modtage et udbytte. Når et selskab tjener overskud, kan virksomheden vælge at udbetale en del af dette overskud i form af udbytte. Ønsker du at lære mere om udbytte? I vores artikel ‘hvad betyder udbytte’ kan du læse alt hvad du behøver at vide!

Forudsigelse af aktie prisen for dummies

Ved at være opmærksom på nyhederne kan man forudsige prisen på en aktie. Husk, at der ikke er behov for en logisk forbindelse. Tænk som masserne, og hvordan de sandsynligvis vil reagere på nyhederne. Begyndere reagerer ofte med panik, hvilket kan få en aktiekurs til at kollapse efter negative nyheder.

I tilfælde af en spekulere advarsel er det klart, at virksomheden klarer sig mindre godt end forventet, og aktionærerne får ofte panik. Fordi mange mennesker prøver at sælge aktien på samme tid, kan prisen undertiden falde mere end fem procent på en dag. Men når en velkendt administrerende direktør fratræder, kan dette også have en negativ indvirkning på aktiekursen.

Bortset fra nyhederne er det også vigtigt at prøve at få øje på mønstre. Priserne bevæger sig ofte i logiske mønstre. Det er klogt først at afgøre, om en aktiekurs hovedsageligt falder eller stiger. Når du har etableret den generelle tendens, kan du bestemme, på hvilket tidspunkt prisen ofte hopper tilbage. Aktiekurser springer ofte tilbage på samme niveau.

Tip: Tjek vores tekniske analyse kursus for mere information om dette emne!

Køb af aktier til begyndere

Er du stadig en dummy, når det kommer til aktiehandel? Så vil vi gerne give dig nogle tip, der kan hjælpe en nybegynder som dig selv.

Invester i ting du forstår

Mange investorer begår fejlen ved at investere i ting de finder sjove. Kan du f.eks. lide marihuana? Derefter kan du tilfældigt købe marihuana aktier. Dette er dog ikke en vindende strategi. Vil du opnå gode resultater som nybegynder? Vælg derefter et par aktier, og start omhyggeligt med at studere markedet. Investerer ikke i en aktie, før du har forstået det fuldt ud.

Plan

Begynder investorer køber nogle gang aktier tilfældigt. At købe Apple-aktier, fordi du købte en sådan smuk iPhone, er ikke en god plan. Derfor er det vigtigt at overveje, hvornår og hvorfor ønsker at købe bestemte aktier. Når du har en god plan, kan du også begynde at spore resultaterne. Ved at spore dine fremskridt kan du langsomt begynde at forbedre din handelsstrategi.

Tag dit overskud

Det er altid fantastisk med overskud! Mange nybegynder investorer har tendens til at slå sig selv op, når de ser værdien af en aktie stige yderligere, efter at de har solgt den. Det er en skam! Hver gevinst er positiv, og du kan aldrig forudsige med sikkerhed, hvad det er på toppen.

Nogle gange kan det være klogt at fjerne den del, du investerede med dine penge, fra din investering. Har en aktie steget enormt? Så tag dine gevinster og vedligehold kun en lille del af din investering. På den måde kan du genbruge de således frigjorte penge til nye handler.

Gå ikke i panik

Mange uerfarne investorer går i panik, når aktie priserne collapser. Dummies sælger deres aktier massevis under denne slags nedbrud. Dette er dog ikke en god strategi: det er netop, når aktiemarkederne falder, at du kan opnå enorme overskud.

For eksempel kan man tjene penge ved at spekulere i den faldende aktiekurs. Under et nedbrud kan du købe nye aktier til fordelagtige priser. Kortsigtede bevægelser er sjældent relevante for din langsigtede strategi.

Dow_Jones_aktie_marked_krak

Vær ikke urolig

Et aktietab er kun et tab på papir. Hvis dine aktier er 10 eller 20 procent mindre værd, dette er ikke endeligt. Du ejer stadig det samme antal aktier, og du kan holde dem så længe du vil. Det er ofte klogt at vente på bedre tider, når din portefølje midlertidigt klarer sig dårligt.

Dette illustrerer også direkte, hvorfor det er så vigtigt for både begyndere og avancerede investorer kun at lægge penge på linjen, som du virkelig kan gå glip af. Foretag kun investeringer, der ikke holder dig oppe om natten.

Diversificering gør det sikkert

Det anbefales at diversificere dine investeringer så meget som muligt. Mange nybegynder aktieinvestorer begår den fejl at investere de fleste af deres aktiver i en håndfuld af aktier. Når du gør dette, øger du sandsynligheden for, at du mister en stor del af dine penge på investeringen. Det er derfor smart at sprede dine aktieinvesteringer så meget som muligt. Der er flere måder at sprede dine investeringer på:

  • Tid: at kom ind på markedet på et forskellige tidspunkt.
  • Sektor: købe aktier på tværs af flere sektorer.
  • Område: købe aktier fra forskellige områder.

Øv sig først

Da du lærte at køre bil, begyndte du ikke at køre en Ferrari. Det er vigtigt at tage nogle prøvekørsler først. Åbning af en gratis demo konto er en god måde at øve på at investere på. Du kan også vælge at holde fiktive handler på papir. Uanset hvad, som nybegynder anbefales det at øve først. Ved at gøre dette forhindrer du din første oplevelse i at blive en dyr katastrofe.

Fra dummy til millionær med aktier?

Jeg overdriver ikke når jeg siger at alle i sidste ende kan blive millionær ved at investere i aktier. Dette gælder også for uerfarne investorer. Kraften ved eksponentiel vækst giver dig mulighed for at opbygge en enorm mængde kapital med en lille, månedlig investering.

For eksempel, hvis du investerer $1000 hver måned over 10 år med et afkast på 8%, ejer du allerede $173.838 ved afslutningen af denne rejse. Når du gør dette i 20 år, har du $549.143, og efter 30 år ejer du mere end $1.359.398. Afhængigt af hvor mange penge du kan investere, kan du hurtigt blive millionær.

Men hvordan kan dine afkast forøge? Dette skyldes princippet om rente på renter. Hvis du investerer de penge, du tjener med dine aktieinvesteringer gentagne gange, får du renter på dem igen og igen. I begyndelsen er denne effekt begrænset, men over en lang periode øges effekten enormt.

Over en periode på 60 år vokser dette beløb endda til $15.038.559 og over en periode på 100 år til $329.814.188. Nu kan du let forstå, hvorfor rige familier ofte forbliver rige. Alt hvad du behøver er tid, og når dine aktiver er vokset nok, fortsætter denne effekt med at vokse.

Uanset din situation det er smart at begynde at investere. Så længe du gør dette med penge, kan du tåle at tabe og på en måde, der passer til din personlighed, så fungerer dette bedre end at lægge alle dine penge på en opsparingskonto. På en måde det er på en opsparingskonto at kan du være sikker på, at du mister penge. Inflation gør alting dyrere, og pengene på din opsparingskonto tjener næppe et afkast. Så hvert år taber du penge på det!

Nogle ting at huske på aktiemarkedet

Både uerfarne og avancerede aktieinvestorer glemmer regelmæssigt de vigtigste lektioner vedrørende aktiemarkedet. Aktier er altid risikable investeringer. Afkastet på aktier er højere over den generelle linje, og investorer forventer at blive kompenseret for det. Af den grund har aktier det højeste afkast på lang sigt. Dette betyder dog ikke, at du opnår gode resultater med aktier på kort sigt.

For at opbygge en stor mængde kapital med handels aktier har du brug for tid. Når du spreder dine investeringer tilstrækkeligt og venter tålmodigt, får du altid gode resultater på lang sigt. Sørg for at håndtere nedbrud på en smart måde, fordi de altid vil forekomme. Hvis du følger disse regler, kan du opbygge en god sum penge ved at handle med aktier.

I sidste ende det er også vigtigt at huske, at investering i aktiemarkedet kan være sjovt. Når du ser det som en sjov aktivitet med penge, som du har råd til at tabe, bliver overskuddet en eftertanke. Og når du kan studere markedet uden for mange negative følelser, er det ofte kun til gavn for dine resultater.

Aktier forklaret: vigtige begreber

Lad os diskutere nogle vigtige begreber, inden du investerer i aktier.

Hvad betyder aktier?

Aktier betyder bevis af ejendom. Således bliver du med en aktie medejer af et selskab.

Hvem kan handle med aktier?

Alle kan handle med aktier. Som begynder kan du lige så let købe og sælge aktier som en professionel investor.

Kan du altid handle med aktier?

Aktiemarkederne har faste åbningstider. Du kan kun købe og sælge aktier i børsens åbningstid.

Hvordan kan du købe aktier?

Du køber aktier fra en online broker. Vil du lære, hvad de bedste parter er at købe og sælge aktier med? Tryk på knappen nedenfor og find ud af, hvor du kan handle med aktier:

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!