Hvordan kan man investere i ædle metaller?

Hvis man skal investere, kan man vælge mellem mange interessante investerings produkter. En form for investering, der i øjeblikket er meget populær, er investering i ædle metaller. Ædle metaller er rene metalelementer, der har stor økonomisk værdi. I denne artikel lærer du at investere i ædle metaller som guld og sølv.

Hvordan kan du investere i ædle metaller?

Der er flere måder, hvorpå du kan investere i ædle metaller. Du kan vælge at aktivt handle med værdien af ædle metaller. Det er også muligt at investere i aktier eller investeringsfonde. Endelig kan du også købe ædle metaller selv.

Aktier i ædle metaller

Har du lyst til at købe ædle metaller aktier? Du kan handle direkte med ædle metaller-aktier hos en af disse pålidelige børsmæglere:

BørsmæglerOmkostningerOplysningerTilmeldt
Degiro€2,50 per transaktion

Køb ædle metaller

Det er også muligt at købe ædle metaller fysisk. Selvom ædle metaller ikke giver nogen interesse, er det stadig et meget populært investeringsprodukt. Ædle metaller er især populære i krisetider. Dette skyldes, at ædle metaller bevarer deres værdi. Værdien af et ædle metaller er uafhængig af inflation eller en virksomheds succes og fiasko.

Dette gør ædle metaller især populære blandt investorer i recessions tider. Værdien af ædle metaller påvirkes ikke af en ustabil økonomi. Dette giver dig mere fred og sikkerhed i turbulente tider.

Imidlertid kan det være besværligt at købe ædle metaller fysisk. Du bliver nødt til at opbevare det ædle metal et eller andet sted. Du bliver også nødt til at beskytte din ejendom mod tyveri. Dette gør det vigtigt at undersøge, inden du beslutter dig for at købe ædle metaller!

Investering i ædle metaller manual

Hvad vil du vide om investering i ædle metaller? Naviger direkte til det relevante afsnit i artiklen:

  • Typer: i hvilke ædle metaller kan du investere?
  • Fordele: hvorfor skal du investere i ædle metaller?
  • Ulemper: hvad er ulemperne ved at investere i ædle metaller?
  • Hvor meget skal du investere?: hvilken procentdel skal du investere?
  • Priser: hvordan kommer prisen på et ædle metaller til?

I hvilke ædle metaller kan du investere?

Der er flere ædle metaller, som du kan investere i. For eksempel kan du investere i guld, sølv, platin eller palladium. I denne del af artiklen diskuterer vi kort disse ædle metaller.

Guld

Guld er stadig det bedst kendte ædle metal og meget populært blandt investorer. Investering i guld kan vise sig meget godt under en økonomisk krise. Nogle investorer køber guld for at beskytte deres porteføljer mod fald. Når aktier falder i værdi, ser du ofte, at et ædle metaller som guld stiger i værdi. Guld kan derefter fungere som en beskyttelse mod en faldende aktiekurs. Vil du vide mere om at investere i guld? I vores artikel om investering i guld kan du læse alt hvad du behøver at vide:

guId ædle metaIler

Sølv

Sølv er også en populær investering. Prisen på sølv bevæger sig ikke altid sammen med prisen på guld. Dette skyldes, at sølv også har en klar industriel anvendelse. En stor fordel ved at investere i sølv er, at dette ædle metal er meget mere overkommeligt. Dette gør det muligt at overveje en investering i ædle metaller selv med en lille sum penge. Vil du vide mere om investering i sølv? Læs så vores special om dette emne:

sølv ædle metaIler

Platin

Det ædle metal platin bruges i katalysatorer til biler. Især i dieselbiler ser du, at der er brug for meget platin. Med stigningen i elektrisk kørsel er dieselbiler mindre populære. Biler, der kører på brint, har dog også brug for platin. En investering i platin kan derfor stadig være rentabel. Vil du vide, hvordan investering i platin fungerer? Læs derefter artiklen om dette emne:

Palladium

Et andet ædle metaller, som mange mennesker handler med er palladium. Palladium er også en god katalysator, og metallet har mange ligheder med platin. Unikt er, at palladium kan absorbere op til 900 gang dets hydrogen volum. Palladium bruges til ure og inden for tandpleje. En tidsbestemt investering i palladium kan give et godt afkast.

Hvad er fordelene ved at investere i ædle metaller?

Ædle metaller er kemisk unikke og knappe. Fordi de er lette at forme, har guld og sølv været brugt som penge i tusinder af år. Priserne er ustabile, men i det lange løb holder de velstanden godt.

Når du investerer i ædle metaller, har du ingen modpartsrisiko. Hvis du investerer i en aktie eller obligation, er der altid en risiko for, at modparten går konkurs.

En anden fordel ved at investere i ædle metaller er, at det beskytter dig mod inflation. Prisen på guld stiger ofte sammen med det generelle prisniveau. At købe ædle metaller kan også være attraktivt, når den valuta, du bruger, falder i værdi.

Endelig er guld også en god, ekstra investering for at diversificere din investeringsportefølje. Guld korrelerer ikke stærkt med priserne på aktier, obligationer og fast ejendom. Når det går dårligt på de finansielle markeder, kan du opnå gode resultater med guld.

Hvad er ulemperne ved at investere i ædle metaller?

Selvfølgelig er der også ulemper ved at investere i ædle metaller. Den største ulempe er, at ædle metaller i sig selv ikke genererer en pengestrøm. Med aktier eller fast ejendom kan du opbygge en fast indkomst. På den anden side samler guld kun støv. Du kan købe aktier i virksomheder, der er involveret i ædle metaller, men når du gør dette, drager du ikke fordel af fordelene ved at købe ædle metaller.

En anden ulempe ved at investere i ædle metaller er de høje transaktionsomkostninger. Når du køber fysisk guld eller sølv, skal du gemme og flytte disse varer. Du skal også ofte tegne forsikring. På grund af dette kan investering i ædle metaller koste dig penge!

Det er også et spil at investere i ædle metaller. Du køber ædle metaller i forventning om, at en investor vil betale mere for det om få år. Når det modsatte sker, er der ingen måde at opnå et godt resultat med en investering i ædle metaller.

Hvor meget skal du investere i ædle metaller?

Der er naturligvis intet et svar på spørgsmålet om, hvor meget du skal investere i ædle metaller. Nogle investorer ser alligevel ikke meningen med at investere i ædle metaller. Andre, mere ængstelige investorer, tværtimod, køber enorme mængder guld og sølv.

Kendte investorer har ofte fem til ti procent af deres aktiver i ædle metaller. Investor Kevin O’Leary investerer 5% i guld. Når prisen stiger, sælger han noget, og når den går ned, køber han noget.

Omfattet af mangel

Ædle metaller er meget svært at finde. Desuden indeholder mange ædle metaller gavnlige fysiske egenskaber. Dette gør dem egnede til forskellige formål og gør dem endnu mere attraktive for investorer.

Forskellige ædle metaller bruges som højteknologiske materialer inden for medicinsk og luftfartsteknologi. Men vidste du, at din mobiltelefon, laptop og tv ofte også indeholder et eller flere ædle metaller? I fremtiden vil brugen af disse kun stige, hvilket yderligere kan øge prisen på ædle metaller.

Mønter eller bars?

Hvis du har besluttet at investere i ædle metaller, kan du vælge at investere i mønter eller barrer. Barer er mere egnede, når du vil investere et højere beløb, og når du har gode opbevaringsmuligheder. Hvis du vil investere et mindre beløb i guld, kan mønter være mere praktiske. Pålydende værdi af en mønt er meget lavere. Derudover har mønterne en pålydende værdi trykt på dem, så du kan også betale med dem.

Generelt koster mønter flere penge at producere. Du kan ofte sælge mønter for flere penge. I sidste ende kommer det hele ned til din personlige præference.

Priser af ædle metaller

Værdien af ædle metaller er skabt af samspillet mellem udbud og efterspørgsel. Prisfald kan opstå, når nye miner opdages, eller når banker sælger store mængder metal på én gang. Hvis efterspørgslen stiger, for eksempel i krisetider, vil prisen på ædle metaller sandsynligvis stige.

Ædle metaller handles i dollars. Det betyder, at når du investerer i ædle metaller i en anden valuta, kan du også blive udsat for en valutakursrisiko. Når din valuta falder i værdi, kan du miste penge.

Ædle metaller stiger ofte i værdi, når dollaren falder i værdi. Når dollaren styrkes, falder priserne på ædle metaller ofte.

Sølv eller guld?

Priserne på sølv og godt bevæger sig ofte sammen i samme retning. Det er klogt at købe dem i usikre tider. Da det blev kendt, at Det Forenede Kongerige ville forlade EU, steg priserne på ædle metaller guld og sølv straks. Også under koronakrisen kunne man se, at ædle metaller steg kraftigt i pris.

Det er derfor klogt at også se på den samlede økonomiske situation, når du begynder at investere i ædle metaller. Mange ædle metaller betragtes som et sikkert tilflugtssted.

Ikke mindre har det ædle metal sølv flere industrielle anvendelser. Som et resultat er efterspørgslen efter sølv blevet mere afhængig af økonomisk velstand.

ædle metaller prisudvikling

Prisen på guld rose steg kraftigt under koronakrisen

Online trading eller fysisk handel med ædle metaller?

I disse dage er det muligt at handle med priserne på ædle metaller online. Når du handler ædle metaller online med en mægler, gør du ofte dette for at tjene penge på kort sigt. Med vores oversigt over børsmæglere kan du åbne en demo konto gratis hos en mægler, så du kan prøve at handle med guld og sølv. Det er dog stadig muligt fysisk at købe ædle metaller som guld og sølv i form af mønter eller søjler.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!