Platin handel: hvordan kan man investere i platin?

Det kan være meget attraktivt at investere i platin. Prisen på platin kan variere meget, og det kan man tag fordel af! Takket være de nye muligheder for online handel betyder det ikke noget, om prisen stiger eller falder. I begge tilfælde kan man opnå en fortjeneste med en investering i platin. Jeg kan ikke læse, hvordan det virker.

Hvordan kan man investere i platin?

Der er flere måder, hvorpå man kan investere i platin. Du kan vælge ved at spekulere over prisudviklingen for det ædle metal med en CFD. Man kan også vælge at købe aktier i virksomheder, der er aktiv inden for udnyttelse af platin. Endelig kan de også vælge at investere i en fond eller ETF, der følger prisen på metallet.

Har du lyst til at købe Platin aktier? Du kan handle direkte med Platin-aktier hos en af disse pålidelige børsmæglere:

BørsmæglerOmkostningerTilmeldt
0 € i gebyrer for Platin aktier. Din kapital er i fare. Andre gebyrer er gældende.
eToro0 € i gebyrer for Platin aktier. Din kapital er i fare. Andre gebyrer er gældende.
Degiro€2,50 per transaktion
Plus500Spekuler med CFD'er om stigende og faldende priser på aktier! 80% af detail-CFD-konti taber penge.

Investering i platin ETF’er

Man kan også vælge at investere i platin ved at bruge en ETF eller fond. Den bedste kendte fond er Physical Platinum Shares. ETF følger prisen på platin så tæt som mulig. En anden mulighed er den sikrede fysiske platinum euro hedged. Den fysiske platinerede euro undviget fond sporer pris på platin i euro. Varen købte fysisk, hvilket betyder, at man faktisk investerede i den underliggende råvare.

invester i platin

Køb fysisk Platin

I betragter af den høje værdi af platin kan man også vælge at købe det ædle metaller rent fysisk. Personligt er jeg ikke fan af det hende. Man betaler ofte typisk høje præmier, når man køber platin mønter eller barrer. Desuden skal man opbevare det ædle metaller sikkert. Salg kan også være en langsom og besværlig proces i praksis. På købe platin er derfor mere for dommedagsprofeterne iblandt os, der mener, ved systemet til sidst vil kollaps.

Har du lyst til at vide om platin investering?

I hvilken aktier kan man investere?

Der er flere aktier, som man kan eksponere for platin. I denne del af artiklen giver vi nogle forslag til den aktuelle man kan købe.

BuyVale SA aktier

Vale SA er en brasiliansk virksomhed, der er bl.a. aktiv inden for jernmalm. Dette enorme mine virksomhed samler også meget platin. Vale var dårligt i nyhederne på grund af en dæmning, for hvilke virksomheder i 2019 betalte forskellige erstatning. En investering i Vale SA kan gå godt på det rigtige tidspunkt.

Norilsk Nickel

En russisk virksomhed kan heller ikke gå glip af denne liste. Dette selskab fremstiller både platin og palladium. Så med en investering i Norilsk Nickel investerer du direkte i til interessante rå materialer.

Asahi Holdings

Japan er også omfattet af denne oversigt. Dette virksomhed beskæftiger sig med genvinding af alle former for hverdagsprodukter. Mange produkter indeholder metaller som platin.

Disse materialer kan lade genbruges. Med en investering i Asahi Holdings handler De også socialt ansvarlig!

Køb Lonmin aktier

Lonmin er en god aktie, når man ønsker en høj eksponering for metallet. Selskabet uddrager hundredvis af kilo platin fra sine miner i Sydafrika hvert år. Aktiekursen afhænger i høj grad af platin priser. Når prisen på platin falder, får virksomheden mindre overskud.

Anglo American Platinum

Den sidste del af vores liste over platin aktier er Anglo American Platinum. Dette virksomhed er også aktiv i Sydafrika og har ikke færre end 11 miner der. Virksomheden ejer også tre raffinaderier, der forarbejder malmen direkte.

Med en investering i Anglo American Platinum investerer De i palladium og rhodium samtidigt: Disse råvarer behandles også i virksomheden. Med en samlet produktion på over 2 mio. oz er Anglo American Platinum den største platin producent i verden.

Prisudviklingen for platin

Råmaterialet platin har en interessant udvikling. Lige før kreditkrisen blev der opnået et højdepunkt på over 2100 dollars. Denne pris viste sig dog at være uholdbar, og valutakursen faldt til ca. 800 dollars. Under korona krisen blev der opnået en anden lavere pris.

Før aktiemarkedet krak, var platin mere værd end guld. Metallet var sjældnere, og det virkede kun logisk. Årene efter kollisionen var platin prisen stadig helt magen til prisen på guld, men efter et stykke tid kunne platin ikke længere holde sig oppe.

Tror du, der er plads til vækst igen? Så kan det være interessant at indtaste en lille position på det ædle metal platin. Det er nødvendigt at tage hensyn til risikoen ved investering i platin.

prisudvikling på platin

Udviklingen i platin priserne i perioden 1992-2012

Risikoen ved at investere i platin

Handel med platin er ikke uden risiko. Det er tydeligt, at de kraftige prisfald tidligere har vist dette.

Diesel er ikke længere trending

Platin anvendes i vid udstrækning til katalysatorer til biler. Især for dieselbiler er der brug for meget platin. Platin kan bidrage til en reduceret skadelig emission. Efter emission skandalen faldt dieselmotoren ud af brug, men dette ikke gjorde prisen på platin nogen god pris. Nu hvor grøn og økonomisk kørsel bliver mere og mere populær, kan prisen på platin komme under permanent pres.

Vi ser også at elektrisk kørsel bliver mere og mere populær. Dette kræver andre metaller som lithium. Hvis denne tendens fortsætter, kan det blive mere attraktivt ved investering i andre råstoffer.

Dyre dollars

En dyr dollar kan lægge placere stort pres på prisen på platin og andre ædle metaller. Det skyldes, at disse ædle metaller noteres i dollars på børsen. Når dollaren er dyr, skal folk, der bruger andre valutaer, stille flere penge til rådighed for råvaren. Dette øger sandsynligheden for en nedadgående tendens.

Nedgang i at handle

Platin anvendes i vid udstrækning til industri produkter. Handelskonflikter og opnå har derfor en negativ indflydelse på prisen på det ædle metaller. Derfor skal vi være meget opmærksomme på handelsbalancen i de forskellige lande, der handler meget i råmaterialet.

Hvornår kan det være interessant at investere i platin?

På lang sigt fortsætter efterspørgslen efter dette ædelmetal. Det kan derfor stadig være interessant på købe platin. Jeg det følgende drøfter vi nogle få ting der kan gøre dette interessant.

En svag dollar

Når dollarens styrke falder, kan den blive mere interessant. Det sker for eksempel, når FED sænker renten. Platin er ligesom guld og sølv ofte betragtet som et sikkert tilflugtssted. Hold øje med platin i økonomisk svære tider.

Sydafrika & stabilitet

Det meste af alt platin findes i Sydafrika. Sydafrika er ikke tilgængelig som den mest stabile jord. Protester og krav om højere lønninger lægger pres på produktionen. Når leveringen af platin falder, vil prisen stige.

Hold derfor nøje øje med landets økonomiske og politiske stabilitet, når de overvejer ved investering i platin.

At køre med hydrogen

Ikke alle bilmærker er fuldt ud engageret i elektrisk kørsel. Volkswagen og Audi er f.eks. afhængige af hydrogen. For at køre på hydrogen, har du brug for en masse platin. Når brint bliver typisk mere populær, kan prisen på platin stige.

Flere ansøgninger

Det er en stor fordel ved at investere i platin, at råmaterialet har mange anvendelsesmuligheder. Platin anvendes i vidt omfang til smykker. Især det japanske markeret for smykker med platin er stort. Mere end halvdelen af ædle metaller anvendes også i industrien. Den forskelligartede brug af platin gør det mere attraktivt ved investering i dette ædle metaller.

Udtømmelse

Guld er en sjælden ressource. I praksis er platin bruger sjældnere. På lang sigt vil udbuddet af platin derfor falde. Køb af platin kan derfor helt sikkert være en interessant mulighed.

Strategi for investering i platin.

Nogle folk køber platin til at afdække deres portefølje. Når økonomien ikke klarer sig så godt, ser man som regel aktiekurserne falde. Ædle metaller som guld, sølv og platin klarer sig ofte bedre. Men når aktiekurserne klarer sig godt, er det bedre at sælge disse ædle metaller igen.

Platin er også meget velegnet til spekulation. Spekulation handler om at købe og sælge og at sælge et sikkerhed på short term for hurtigt at få en god fortjeneste. Fordi platin er forholdsvis flygtigt, kan man opnå og godt afkast ved aktivt at håndtere med handelsvaren. Med nogle børsmæglere kan man endda anvende en gearing på 1:10, som giver dig mulighed for at indtaste en stor position med en lille investering. I så fald må du være ekstra forsigtig, for der er også en større chance for, at du mister din investering.

Hvad er platin?

Platin er en af verdens yngste ædle metaller. Jeg modsætning til guld blev det værdifulde metal for eksempel først opdaget for 250 år siden. Af alle de ædle metaller i verden er platin den rareste. Det betyder blot, at der udvindes mere guld og sølv end platin, til dels fordi der er færre platin kilder i verden.

Udbuddet af platin er lille, men efterspørgslen er høj. Det skyldes, at platin spiller og vigtig rolle inden for moderne videnskab og industri. Platin har mere videnskabelige og industrielle anvendelser. Dette gør efterspørgslen efter platin høj.

Tip: prøv at handle gratis med en demo!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!