Hvad betyder short selling og hvordan fungerer det?

Going short eller short selling gør det muligt for at spekulere i en aktiekurs som falder. Men hvad betyder short selling? Og hvordan fungerer short selling? I denne artikel forklarer vi kort en aktie i enkle vendinger.

Hvad betyder short selling?

Når du bruger short sell en aktie, tjener du penge, når prisen falder. På den anden side taber du penge, når aktiekursen stiger.

Du kan gå short på næsten alt. Det er muligt at sælge aktier, råvarer, valutaer og endda kryptovaluta. Især i økonomisk dårlige tider kan short selling være meget rentabelt.

Hvordan kan man short af en aktier?

Vil du spekulere i en faldende aktiekurs? Ved at kortslutte en aktie kan du tag fordel af nedadgående bevægelser. I dette afsnit kan man finde ud af hvordan du selv kan sælge en aktie short.

Metode 1: CFD’er eller kontrakt om forskel

Den første måde du kan gå short / long er ved at bruge en CFD eller kontrakt om forskel. Med CFD’er kan du spekulere på en aktie. Du bliver aldrig ejer af det produkt, du investerer i. Med CFD’er handler du du kun i prisforskel for den underliggende effekt. Resultatet krediteres derefter din konto. Vil du vide mere om CFD’er? Klik her for at læse mere om CFD’.

Der er flere online brokers, eller såkaldte CFD-mæglere, der tilbyder option for spekulere ved hjælp af CFD’er. Med denne broker kan du handle alle populære CFD aktier. En stor fordel ved Plus500 er, at du kan prøve mulighederne med en gratis, ubegrænset demo. Dette gør det muligt at opdage, hvordan trading af en aktie fungerer uden nogen risiko. Klik på knappen nedenfor for at oprette en gratis (demo) konto:

Der tabes penge på 80% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 80% af CFD-detailkontiene.

Metode 2: short selling med en put option

Du kan kortslutte en aktie ved at bruge optioner. En put option giver dig mulighed for at sælge en aktie til den aktuelle pris. Når prisen falder, kan du købe aktien til en lavere pris. Dette gør det muligt at tjene penge på en faldende aktiekurs.

En put option er altid gyldig i en begrænset periode. Du betaler en såkaldt premium for at købe en put option. Når prisen stiger, overstiger dit tab aldrig præmien. Dette gør optioner til en attraktiv metode til at kortslutte en aktie. Vil du lære, hvordan muligheder fungerer? Klik her for mere information!

eToro er en god fest til køb og salg af optioner. Du kan oprette en konto med denne fest gratis ved hjælp af knappen nedenfor:

Det er risiko for din kapital. Andre omkostninger gælder, venligst besøg: etoro.com/da-dk/trading/fees/Det er risiko for din kapital. Andre omkostninger gælder, venligst besøg: etoro.com/da-dk/trading/fees/

Gearet og spekulativt produkt. Ikke egnet til alle investorer. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Kapitalen er i fare.

Hvad vil du vide om short selling?

Hvad er de største fordele ved short selling?

Short selling kan være meget gavnlig. Nedenfor diskuterer vi de største fordele ved short selling.

Mere flexibilitæt

At have mulighed for at gå short med aktier øger din fleksibilitet. Når du køber aktier, kan du kun opnå et positivt resultat i et stigende marked. Når du også har mulighed for at sælge short, kan du også tag fordel af faldende markeder.

Sænkning af risici ved hedging

Du kan også brug hedging ved at short aktier. Ved hedging kan du dække visse risici. Tror du på, at aktiekurserne vil falde? Så kan det være dyrt at sælge alle dine aktier og købe dem igen senere. Du kan dække dine risici ved at indtage en kort position i en ETF, der sporer et helt marked.

Højere afkast

Når investorer går i panik, kan aktiekurserne falde hurtigt. Ved short selling kan du opnå et betydeligt afkast på kort tid. Nedenfor kan du for eksempel se Shells prisbevægelser under korona krisen i 2020:

shell-kortslutning-lager

Hvilke ulemper findes ved short selling?

Der er også nogle ulemper ved short selling. Nedenfor diskuterer vi de mulige risici ved short selling.

Ubegrænset tab

Når du køber en aktie, kan du ikke miste flere penge end værdien af aktien. Når en aktie koster $10, kan du ikke miste mere end $10. Med en kort position koster hver stigning dig penge. Aktiens værdi kunne teoretisk stige til $100 eller måske endda $1000. Dit potentielle tab er derfor ubegrænset.

Betal udbytte

Når du kort sælger en aktie, skal du betale udbyttet. Heldigvis er dette ikke et stort problem: prisen på en aktie falder lige så meget som værdien af det udbytte, der skal betales. Alt i alt ændres derfor intet.

Short squeeze

En stor risiko for short selling er en short squeeze. En short squeeze er en situation, hvor prisen på en aktie stiger betydeligt, fordi der er mange åbne short ordrer. Når prisen stiger, vil stop loss for mange af disse korte positioner blive ramt. Indehaverne af disse korte positioner er herefter forpligtet til at købe aktierne, hvilket yderligere øger prisen.

Imod tendensen

På lang sigt stiger aktiemarkederne i værdi. Når du placerer en short ordre, placerer du en ordre mod den generelle tendens. Det er derfor vigtigt at time din korte position godt.

Finansierings omkostninger

Med mange finansielle produkter betaler du finansieringsomkostninger for din korte position. For eksempel betaler du med CFD’er en daglig præmie. Når du åbner en kort position ved hjælp af optioner, betaler du ikke nogen finansieringsomkostninger. Men med optioner løber du risikoen for, at din mulighed bliver helt værdiløs i udløbs øjeblikket.

Hvordan fungerer short selling?

Short selling betyder bogstaveligt talt at sælge aktier du ikke ejer. Jeg forstår helt, at dette lyder forvirrende. Derfor ser vi nærmere på, hvordan short selling faktisk fungerer. Jeg advarer dig bare: den underliggende teori er ikke enkelt og ganske abstrakt! Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at stille dem nederst i artiklen.

En simpel forklaring på hvordan det fungerer short

Du sælger aktier du faktisk ikke ejer

Når du short sælger en aktie, sælger du aktier, du ikke ejer. For at kunne sælge disse aktier skal du låne dem. Disse aktier lånes normalt fra en part, der ejer mange aktier på længere sigt. Du kan tænke på en bank, et forsikringsselskab eller en pensionsfond.

Investoren er derefter forpligtet til at dække den underliggende værdi af aktierne. På den måde kan aktierne når som helst købes tilbage. Den långivende part ønsker garanti for, at investoren kan betale for de lånte aktier, når det er nødvendigt. Du skal derfor altid have penge nok på din investeringskonto. Hvis du ikke har nok penge på din konto, kan du stå over for et margin call. Med et margin call kan du miste hele saldoen på din handelskonto.

Short Selling Aktier

Hvordan tjener du fortjeneste på en kort position?

Når prisen derefter falder, kan investoren købe aktierne til den lavere pris og returnere dem til den part, der lånte aktierne. Dette gør det muligt at tjene et overskud med en faldende aktiekurs. Forskellen mellem den aktuelle pris og det øjeblik, hvor aktierne købes tilbage, bestemmer resultatet.

Den långivende part modtager en procentdel af aktiens værdi. Vi kalder også denne procent for finansieringsomkostningerne. Du skal stadig trække finansieringsomkostningerne fra din fortjeneste. Beløbet er forskelligt pr. aktie.

Heldigvis tager banken eller børsmægleren sig af denne komplicerede proces. For os som enkeltpersoner handler short selling ofte om at trykke på en knap. Resultaterne opdateres derefter automatisk på din konto!

En mere omfattende forklaring på, hvordan short selling fungerer

Hvordan fungerer short selling i praksis?

Short selling af en aktie kan ske ved hjælp af brugervenlig software. De fleste online brokers giver dig mulighed for at go short ved et tryk på en knap. Softwaren holder nøje styr på, om du tjener et overskud eller tab på din position. En god CFD-mægler til short sell CFD aktier er Plus500. Med den brugervenlige software kan du indenfor få sekunder vælge, om du vil købe eller short en sikkerhed.

Når du køber en sikkerhed, spekulerer du i en prisstigning, og når du kortere en sikkerhed, spekulerer du i et prisfald. Den største fordel ved short selling er, at du altid kan reagere effektivt på marked situationen. Vil du også tage en short position? Brug knappen nedenfor for at åbne en gratis demo konto:

Der tabes penge på 80% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 80% af CFD-detailkontiene.

short_selling_Plus500

Plus500 software with the option to go short: illustrative prices

Hvordan tag du fordel af short selling?

Short selling aktier kan være meget rentable. Fald på aktiemarkedet er ofte mere ekstreme end stigninger, så du kan tjene flere penge på et fald end ved en stigning. Derudover er fald ofte nemme at forudsige: i tilfælde af negative nyheder falder priserne ofte massivt i en hel dag, og du kan drage fordel af dette!

Du kan opnå resultater inden for Plus500 softwaren ved short selling. For eksempel er det muligt at sælge alle populære CFD aktier inden for Plus500 softwaren. Negative nyheder vil sænke prisen, mens positive nyheder vil skubbe prisen op. Det gode ved Plus500’s software er, at du kan prøve at handle gratis ved hjælp af en demo konto. Lad os se på, hvordan short selling fungerer i praksis.

Short selling aktier

Du kan vælge at gå kort på en aktie. Dette kan være attraktivt på bearish markeder. For eksempel resulterede korona krisen i betydelige fald på aktiemarkedet. De snesevis af procentvise tab kan resultere i snesevis af procentvis fortjeneste for kort sælgeren.

Short selling bitcoins

Hvis du er den person, der ikke bliver bange for lidt spænding, kan det være interessant for dig at kort sælge bitcoin. Den ustabile valuta er kollapset flere gange. Negative nyheder kan få prisen på en bitcoin til at kollapse tusinder af dollars. Du kan tag fordel af dette ved at placere korte ordrer.

Kortslutning af Bitcoin

At gå kort på Bitcoin kan vise sig meget godt

Tre strategier til succesfuld short selling

Der er tre strategier, som investorer bruger med short selling.

Spekulere på prisen

Day traders forsøg konstant at tag fordel af små prisbevægelser op og ned. Ved short selling kan du også opnå et positivt resultat, når prisen falder.

Dækker risici

Tror du, at priserne på dine aktier vil falde betydeligt? Derefter kan du dække denne risiko ved at gå short ved at bruge en put option. Du betaler en lille præmie for dette. Fald priserne? Så mister du ingen penge. Stiger satserne? Så mister du kun din præmie.

Arbitration

Nogle aktier handles på forskellige udveksling.Unilever aktier er for eksempel noteret på den hollandske og engelske børs. Nogle gange er der en lille forskel i prisen på en aktie mellem begge børser. Et positivt resultat kan opnås, hvis du går short på aktien med en for høj pris. Som en privat investor er denne måde at investere ikke på, fordi du har brug for hurtige computere for at gøre dette.

Hvor meget koster shorting?

Du betaler transaktionsomkostninger over din short position. Størrelsen af transaktionsomkostningerne afhænger af børsmægleren. De fleste børsmæglere beregner et spread. Dette er forskellen mellem købs og salgsprisen.

Du betaler også finansieringsomkostninger over din korte position. Dette er et dagligt gebyr over det samlede beløb for din investering.

Hvad er gode tider at placere en short ordre på?

Timing er vigtig, når man investerer. Men hvornår er det bedste tidspunkt at brug en short selling strategi? Vi diskuterer tre øjeblikke, når det at gå kort kan være en attraktiv mulighed.

Short selling under en økonomisk krise

At placere en kort ordre kan vise sig godt under en økonomisk krise. Når traders går i panik, falder aktiekurserne ofte kraftigt. Ved at tage en kort position er du en af de få investorer, der tag fordel af situationen.

Shorting efter frigivelsen af dårlige forretning resultater

Offentliggørelse af dårlige forretnings tal kan også være et godt tidspunkt at placere en short ordre. Investorer forventer en vis fortjeneste. Når virksomheden opnåede væsentligt dårligere resultater, kan aktiekursen falde kraftigt. Dette kan være et godt øjeblik at åbne en kort position på aktien.

Gå short med dårlige nyheder

Dårlige nyheder er også en god grund til at gå kort. Eksempelvis forårsagede emissions skandalerne, at forskellige bilproducenters aktiekurser faldt kraftigt. Som en smart investor kan du tjene på dette!

Volkswagen købsandel

Emissions skandalen fik prisen på Volkswagen til at falde kraftigt mellem 2015 og 2016

Hvad er risikoen ved short selling?

Det er vigtigt at være forsigtig med short selling. Tabet ved en normal investering er begrænset til aktiens værdi. Når en aktie koster $100 på købstidspunktet, kan du aldrig miste mere end $100. Imidlertid er det potentielle tab på en short position ubegrænset. Prisen på en aktie kan teoretisk fortsætte med at stige på ubestemt tid.

Negative balance i short selling

Heldigvis tilbyder de fleste online brokers negative balance beskyttelse. Dette er tilfældet med både AvaTrader og eToro. Det betyder, at du ikke kan miste mere end din investering. Alligevel skal du være forsigtig med en short position. Hvis du træffer den forkerte beslutning, kan du miste alle pengene på din investeringskonto på én gang.

Hvad betyder short squeeze?

Når en aktie stiger kraftigt, kan en short squeeze finde sted. De parter, der gik for short, skal pludselig levere deres aktier. Som et resultat købes endnu flere aktier, hvilket øger aktiekursen yderligere. Korte positioner kan derfor bidrage til en stigende aktiekurs.

Lån altid parterne aktier?

Som kortere er du afhængig af andre parters vilje til at låne aktier. Når store parter alle beslutter at stoppe aktielån, bliver det umuligt at gå short. Heldigvis lider du som privat investor normalt ikke af dette. Når det sker, bæres byrden ofte af online brokers.

Eksempel på short selling

Med et simpelt eksempel viser vi, hvordan short selling finder sted i praksis. Forestil dig, at en aktie er tilgængelig for $100. Du beslutter dig for at tage en kort position på denne aktie med en CFD. Når du har åbnet positionen, falder aktiekursen med $10. Du beslutter dig for at lukke stillingen. Du tjener derefter et overskud på $10 pr. aktie.

Ved at brug gearing, eller såkaldt leverage kan du øge dit resultat med et mindre beløb. Hvis du bruger en gearing på en til ti i ovenstående eksempel, ville du tjene $100 med den samme investering. Ønsker du at vide mere om anvendelse af gearing på din investering? I denne artikel lærer du, hvordan leverage fungerer!

Hvad betyder naked short-selling?

Naked short selling går ind i en short position uden at være i stand til at levere de underliggende aktier. Dette er ikke muligt med de fleste børsmæglere. Under alle omstændigheder skal du dække en del af stillingen med penge.

Etik og short selling

Short selling betragtes af nogle myndigheder som en dårlig ting. Virksomheder, der allerede er under pres på grund af skuffende resultater, kan komme i yderligere problemer på grund af folk, der beslutter at forkorte deres aktier. For eksempel kan et massivt antal kunder i en bank trække deres saldi fra deres bankkonti, når de ser, at aktiekursen fortsætter med at falde yderligere. Som et resultat kan banken eventuelt gå konkurs.

Imidlertid er muligheden for short selling af en aktie normalt ikke den primære årsag til en faldende aktie kurs. Short selling er strengt kontrolleret af de fleste regeringer. Når aktiemarkederne går ned, er det ofte midlertidigt forbudt at placere nye short ordrer.

I Nederlandene var muligheden for at gå short i SNS, AEGON og Binck Bank for eksempel midlertidigt forbudt at give børsen tid til at komme sig. Udover kan evnen til at sælge aktier bidrage til short sell af værdipapirer og kan fremme likviditet på markedet.

Shorting kan også holde virksomheder lige. Når noget ikke er i orden, straffes virksomheder hårdt for dette. For eksempel faldt Luckin Coffee aktien kraftigt, efter at det var lækket, at virksomheden havde begået svindel med sine konti. Et firma, der kortere deres lagre, opdagede svig.

Tip: prøv at handle gratis med en demo!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!