Hvordan kan du investere under en økonomisk krise?

Både den Globale Finanskrise og den Europæiske Gældskrise havde en enorm indvirkning på aktiemarkederne. En stor mængde dårlige nyheder kan føre til uforudsigelige aktiekurs bevægelser. Ikke mindre kan en økonomisk krise faktisk skabe muligheder for investorer til at opnå gode resultater. I denne artikel kan du finde ud af, hvordan du rent faktisk kan tjene penge på aktiemarkederne under en økonomisk krise.

Kort: 3 metoder, der kan hjælpe dig med at få overskud under en krise

Churchill sagde engang de berømte ord: ”Lad aldrig en god krise gå til spilde”. Det er nøjagtigt, når markederne er i paniktilstand, at du kan opnå gode resultater som investor. I denne artikel diskuterer vi tre metoder, som du kan tjene penge på under et nedbrud.

Mulighed 1: Aktiv handel under en krise

Der er meget bevægelse under en krise. Virksomhedernes aktiekurser falder ofte massivt. Ved at investere klogt kan du tag fordel af disse faldende aktiekurser.

For at tag fordel af faldende aktiekurser kan du bruge et derivat som CFD. CFD’er gør det muligt at sælge en aktie kort. Når du forkorter en aktie, får du faktisk positive resultater af faldende aktiekurser. Desuden kan du gøre brug af gearing. Gennem denne gearing kan du åbne en større position for en mindre sum penge. Du kan læse mere om CFD’er i denne artikel.

Det er bestemt muligt at tjene penge under en økonomisk krise. Se på grafen for Dow Jones i tidsperioden før finanskrisen i 2007-2008. Aktiekurserne faldt enormt. Hvis du ville have åbnet korte stillinger, kunne du have draget fordel af dette.

Vil du tag fordel af den næste krise? Åbn en gratis demo med en af de mange mæglere, og begynd at øve:

Økonomiske krise kort

Ved at go short, du kunne have gjort en enorm fortjeneste. 

Mulighed 2: lav volatilitet aktier

Under en krise kan det også være klogt at investere i aktier med lav volatilitet. Aktier med lav volatilitet er aktier, der bevæger sig mindre stærkt. Dette betyder, at de ofte næppe falder i værdi under en recession. I nogle tilfælde kan priserne på disse aktier endda være upåvirket. Aktier med lav volatilitet er på den anden side også mindre spændende. Når aktiemarkederne udmærker sig, stiger disse aktier næppe.

Men hvilke slags selskabsaktier har lav volatilitet? Dette er ofte virksomheder, der leverer tjenester eller produkter, der altid er efterspurgt. Et eksempel kan være en virksomhed, der er aktiv inden for telekommunikationstjenester: selv i krisetider foretager vi stadig telefonopkald. Et andet eksempel er en virksomhed, der er aktiv i essentielle produkter som mad eller bånd hjælp.

Et eksempel på en relativt stabil aktie under en recession er McDonald’s. Under en økonomisk krise skal folk spare flere penge. Dette fører til en stigning i kunder i fastfoodkæder på grund af den relativt billige mad. Når økonomien er i bedring, er det de fattigste mennesker, der derefter igen har råd til McDonald’s. På grund af disse grunde har den økonomiske situation kun en begrænset indflydelse på resultaterne af McDonald’s-aktien.

Der er endda nogle produkter, der ser en stigning i efterspørgslen under en recession. Eksempler er alkohol eller andre former for underholdning. Når ting er grove, ser folk i stigende grad efter distraktioner.

McDonald’s omsætning

Mulighed 3: Krise som en investering mulighed

En krise kan også bruges som en god investeringsmulighed, men kun når du forventer, at aktiemarkederne vil stige på grund af (potentielt midlertidige) gode nyheder. Ordsprog ”efter en storm kommer roligt” gælder bestemt også for aktiemarkederne. Som du kan se i nedenstående graf, var kølvandet på den Globale Finansielle Krise det ideelle øjeblik til at købe aktier.

Fordi investorer får panik, falder aktiekurserne enormt. Dette fald behøver dog ikke nødvendigvis at stå i forhold til den økonomiske situation i virksomheden. Nogle gange falder prisen på en aktie ganske stærkt, selvom der ikke er meget galt med virksomheden. Det kan derfor være klogt at kigge efter gode tilbud under en krise. Hvis du beslutter at købe aktier under en krise, er det vigtigt at undersøge en virksomheds økonomiske tal grundigt.

Økonomisk krise køb øjeblik

Den økonomiske krise i 2008 var den perfekte investering mulighed.

Det er risiko for din kapital. Andre omkostninger gælder, venligst besøg: etoro.com/da-dk/trading/fees/Det er risiko for din kapital. Andre omkostninger gælder, venligst besøg: etoro.com/da-dk/trading/fees/

Hvordan håndterer du en krise som en langsigtet investor?

Som en langsigtet investor er det et klogt skridt at indsamle tilstrækkelige kontanter. Når du har mange likvide aktiver til din disposition, kan du få bedre fortjeneste fra det inddrivende marked på et senere tidspunkt.

Under en økonomisk krise er det svært at bestemme, hvor højt eller lavt aktiekurserne vil bevæge sig. Derfor er det tilrådeligt at deltage gradvist. Når du investerer et bestemt beløb månedligt, går du ind på de lave punkter og på toppene. Dette gør det muligt at opnå et mere stabilt afkast.

Langsigtede investorer kan holde deres aktier i en længere periode. Du modtager stadig dit udbytte, og i det lange løb er der stor chance for bedring. Ved at købe flere aktier under krisen styrer du gennemsnitsprisen på de aktier, du køber.

Det kan være en smart skridt at investere ekstra penge i sikre havne. Den mest berømte sikre havn er  en investering i guld. Når folk er usikre på fremtiden, køber de ofte denne slags sikre havne. Du kan derefter bruge den fortjeneste, du opnår med din investering i guld, til at kompensere for (midlertidige) tab.

Det er også muligt at tegne en ekstra forsikring under en krise. Du skal betale en præmie for dette. Du kan tegne en forsikring ved at spekulere i faldende aktiekurser. Dette er f.eks. muligt ved at købe optioner.

Uanset hvad er det vigtigt at være rolig. Se ikke for meget på dine investeringsresultater. Den eneste måde at mislykkes under en økonomisk krise er ved at træffe beslutninger af panik.

guld økonomisk krise

Guld klarer sig godt under en økonomisk krise

Hvordan håndterer du en økonomisk krise som en aktiv investor?

Aktive investorer eller handlende har ikke problemer med at købe og sælge aktier under en krise. De gør dette ved regelmæssigt at handle i retning af tendensen. Husk, at det er vanskeligt (eller undertiden umuligt) at forudsige lavpunktet i en krise. Når du er ovenpå dette, kan du beslutte midlertidigt at sælge en del af dine aktier.

En klogere strategi kan være at short sælge aktier. Du kan gøre dette ved at bruge CFD’er og optioner. Ved at anvende denne taktik kan du faktisk tjene penge på en faldende aktiekurs.

For aktive investorer kan det også være en god ide at midlertidigt investere i råvarer som guld og sølv. Bortset fra det kan du også købe andele i guld og sølvminer.

Hvad betyder krise bestandige aktier?

Under en recession kan det være klogt at købe krise bestandige aktier. Nogle aktier kan modstå stærke storme. Du skal først undersøge årsagen til krisen. Internet Boblen havde for eksempel en anden årsag sammenlignet med den Globale Finansielle Krise. I det første tilfælde klarede mange teknologivirksomheder sig dårligt, mens du i det andet tilfælde måtte være forsigtige med bankerne.

Krise bestandige aktier er under alle omstændigheder ikke-cykliske. Dette betyder, at rentabiliteten ikke afhænger af staten uden for økonomien. Supermarkeder er et eksempel på ikke-cykliske virksomheder, fordi folk også har brug for at spise under en økonomisk krise.

Aktier, der klarer sig godt under en recession, har ofte høje margins og lave gæld niveauer. Det hjælper, når kreditvurderinger allerede er gode, og når der er kontrakter på lang sigt. På denne måde er en virksomhed med rimelighed sikker på, at flere penge strømmer ind.

Lad os diskutere nogle flere krisebestandige aktier.

Unilever

Unilever er et stort og kendt multinationalt selskab. Denne defensive bestand klarer sig også godt under en økonomisk krise. Dette skyldes, at Unilever producerer mange forbrugsprodukter, der altid er nødvendige. Selv under en recession ønsker du ikke at få et stort skæg. Desuden udbetaler aktien et rimeligt udbytte, hvilket gør det til et godt investeringsvalg under en krise.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize er også en stærk andel, der klarer sig godt under recessioner. Du kan se dette for eksempel under koronakrisen. Folk køber stadig dagligvarer i dårlige tider. Da Ahold gør det muligt at købe dem online, kan de opnå en god fortjeneste i ekstraordinære situationer. Desuden har Ahold Delhaize en stærk markedsposition, hvilket gør dette til en god investering under et nedbrud.

Admiral Group

Et andet eksempel på en ikke-cyklisk, krise bestandig andel er Admiral Group. Admiral Group er et britisk forsikringsselskab. I tider med recession er færre mennesker på vej. Du kan derefter bemærke, at bilforsikringer fungerer godt over gennemsnittet under en økonomisk krise. Er verden pessimistisk over fremtiden? Så kunne dette vise sig at være en stor investering.

Den passive investering strategi

For folk som har begrænset økonomisk viden og som stadig ønsker at tag fordel af en økonomisk krise, kan den passive strategi vise sig at være en god strategi. Ideen er, at du investerer et bestemt beløb pr. uge eller måned i en indeksfond.

En indeksfond er en fond, der passivt følger en kurv med investeringsprodukter. Det er vigtigt at vælge en fond, der indeholder en solid diversificering. Ved periodisk at investere passivt deltager du på både de laveste og højeste punkter. På denne måde opnår du et gennemsnitligt godt udbytte over en længere periode. Der er en lavere risiko, og resultaterne er stabile. Det er dog rigtigt, at du mister muligheden for at tjene enorme overskud ved at markere markedet godt.

Skal du sælge dine aktier under en økonomisk krise?

Når du er i besiddelse af en investeringsportefølje med det formål at opnå kursgevinster på lang sigt, tilrådes det at gøre noget for nu.

Du har tidligere købt dine aktier, fordi du stoler på virksomheden. I mange situationer falder markedspriserne, fordi økonomien klarer sig dårligt. Dette betyder ikke, at virksomheden klarer sig dårligt. Efter en økonomisk krise er det faktisk altid sådan, at der er et rebound, hvorfor salg er meget uklogt i denne kritiske tidsperiode.

Hvad betyder aktiemarked nedbrud?

Et aktiemarked nedbrud er et stærkt fald på aktiemarkederne. Under et nedbrud falder størstedelen af markedet i værdi. Investorer får ofte panik og forsøger at sælge deres aktier for at forhindre yderligere tab. Et aktiemarked nedbrud går ofte hånd i hånd med en økonomisk krise.

Hvad er forskellen mellem et nedbrud og en recession?

Et nedbrud har en mere midlertidig karakter. Når du vil drage fordel af et nedbrud, skal du handle hurtigt. En recession eller økonomisk krise varer længere. Genopretningen fra en recession eller økonomisk krise kan tage mange år.

Skal du investere under en økonomisk krise?

Det er netop under en økonomisk krise, du skal investere! Historiske tal viser, at investorer opnår det højeste afkast under en økonomisk krise. Jo mere pessimistisk det generelle marked er, jo flere muligheder findes der, der kan hjælpe dig med at opnå gode resultater.

Du skal dog holde øje med risiciene. Der er altid en risiko for, at visse virksomheder ikke overlever. Derfor skal du sikre tilstrækkelig diversificering og ikke investere din fulde kapital i en risikabel aktie. Især i starten af en økonomisk krise kan det være klogt at investere i mindre risikable aktier.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!