Hvordan kan man tjene penge på at købe olietønder?

Olieprisen bevæger sig meget under påvirkning af udbud og efterspørgsel. Dette gør det til en potentielt attraktiv investering. Især på kort sigt kan du tjene meget på at købe olietønder; selvfølgelig kan du også miste mange penge, når det går galt. I denne artikel vil vi se på, hvordan du kan købe olie, og vi vil diskutere de faktorer, der påvirker olieprisen.

Handel med olie aktier

Hvis du ikke vil investere i råvarer, men alligevel vil tag fordel af en stigende oliepris, kan du overveje at investere i olie aktier. Olie aktier er aktier i virksomheder, der er aktive i olieindustrien. Tænk for eksempel på en virksomhed som Shell eller BP.

Har du lyst til at købe Olie aktier? Du kan handle direkte med Olie-aktier hos en af disse pålidelige børsmæglere:

BørsmæglerOmkostningerOplysningerTilmeldt
Degiro€2,50 per transaktion

Inden du begynder at handle med olie

Inden du entusiastisk begynder at købe og sælge hundredvis af tønder olie, er det vigtigt at etablere nogle grundlæggende elementer i at investere. Det første, du altid skal gøre, er at fastslå den generelle trend. Kontroller i hvilken retning prisen bevæger sig det meste af tiden; hvis prisen har været faldende i et år, er chancerne små for, at den pludselig stiger i morgen. Vær derfor et får, følg flokken, og du øger dine chancer for overskud.

Når man køber olie, er det vigtigt at afbryde eventuelle tab så hurtigt som muligt. Vent ikke uendelig, indtil du er i minus: begræns dine tab, og maksimer din fortjeneste. Du gør dette ved at vælge et logisk øjeblik på forhånd, hvor du vil komme ud. Dette kan for eksempel være et godt rundtal, hvor du har tabt X antal procenter: På den måde undgår du at miste alle dine penge på en olie investering.

buy oil

Andre måder at handle olie på

Hvis du ikke vil spekulere direkte i olieprisen, kan du også få overskud ved at investere i olieaktier og ved at investere i investeringsfonde. I denne del af artiklen vil vi kort diskutere, hvordan dette fungerer.

Handel med olieaktier

Hvis du ikke ønsker at investere i råvarer, men alligevel vil drage fordel af en stigende oliepris, kan du overveje at investere i olieaktier. Olieaktier er aktier i virksomheder, der er aktive i olieindustrien. Tænk for eksempel på en virksomhed som Shell eller BP.
En god fest, hvor du kan købe olieaktier, er Freedom24. Brug knappen nedenfor til straks at åbne en konto hos Freedom24:

Investering i en fond

Du kan også vælge at handle med olietønder ved at købe en andel i en ETF. En ETF er en fond, der handles på børsen og forsøger at følge et bestemt indeks. Nogle eksempler på ETF’er, der beskæftiger sig med olie handel, er:

  • iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS USD (Acc) (EUR) | IS0D
  • Xtrackers Stoxx Europe 600 Oil & Gas Swap UCITS 1C (EUR) | XSER
  • Lyxor Index Fond – Lyxor Stoxx Europe 600 Oil & Gas UCITS Acc | OIL
  • Invesco STOXX Europe 600 Optimised Oil & Gas UCITS | SC0V

En god og pålidelig børsmægler til køb af olie ETF’er er DEGIRO. Hos DEGIRO betaler du ingen købsomkostninger på midler, der er inkluderet i kernevalget. Brug knappen herunder til at åbne en konto hos DEGIRO:

Faktorer, der påvirker olieprisen

Du tjener naturligvis mest på at købe olie ved at komme ind på det rigtige tidspunkt. Lad os derfor se på, hvilke faktorer der påvirker olieprisen mest.

Verdensøkonomien

Efterspørgsel bestemmer prisen på et værdipapir. Så efterspørgslen efter olie bestemmer også prisen på olie. Når verdensøkonomien klarer sig dårligt, falder efterspørgslen efter olie normalt. Det skyldes, at den samlede produktion falder, og at der derfor bruges mindre olie.

Det er også vigtigt at se på den økonomiske situation i nye økonomier. Den store stigning i Kina, for eksempel, vil helt sikkert påvirke olieprisen i fremtiden.

Økonomiske kriser lægger ofte pres på oliepriserne. Du så det for eksempel under koronakrisen: olieprisen faldt endda under $0 pr. Tønde. Denne situation var imidlertid midlertidig, og olieprisen steg igen over $50 igen et år senere. Ved smart at udnytte disse udsving kan du få et godt overskud med olietønder.

OPEC

OPEC eller Organization of the Petroleum Exporting Countries har flere medlemmer, der tilsammen eksporterer olie. Medlemslande danner et kartel, hvor der indgås prisaftaler, og eksportmængder bestemmes. OPECs beslutninger vedrørende produktionen har en direkte indflydelse på den nuværende oliepris.

Når produktionen øges, falder prisen på olie med samme efterspørgsel. Derfor, når du vil købe olietønder, så glem ikke også at undersøge forsyningssiden.

US dollar

Når du går til at købe olie, spiller dollaren en viktig rolle. Det skyldes, at prisen på olie udtrykkes i dollars. Når pundets værdi stiger til samme oliepris, kan du for eksempel købe mere olie for den samme mængde pund. Når du bruger en anden valuta end dollaren, har dollarens værdi i forhold til din valuta stor indflydelse på den pris, du betaler for en olietønde.

Konflikter

Konflikter, især i olieproducerende lande, driver også priserne op. Hvis borgerkrig bryder ud i et stort olieproducerende land, kan dette presse olieprisen op ved at bringe produktionen i fare. Hold derfor godt øje med den internationale politiske situation.

Olie forsyningen

På den anden side kan nye olie beholdninger bringe prisen ned igen. Olie er endelig: når varen næsten er opbrugt, vil prisen stige betydelig. Men hvis der pludselig bliver gjort en kæmpe ny opdagelse, kan dette presse prisen ned, når udbuddet stiger igen.

Spekulationen om olieprisen

Endelig spiller spekulation en stor rolle, når det kommer til olieprisen. Markedet for spekulation er vokset, og spekulanter spiller en stor rolle i dannelsen af den nuværende oliepris. Det handler derfor ikke længere altid om udbud og efterspørgsel eller faktisk brug; nej, det handler ofte om den generelle følelse, som investorer har om olien.

En stor fortjeneste mulig med olie?

Er det muligt at få et stort overskud fra olie handel? Svaret er et rungende ja! Ved at købe eller sælge olie på det rigtige tidspunkt kan du tjene store mængder penge på kort tid. Samtidig kan ethvert overskud lige så let blive til et tab. Håndter derfor dine risici klogt, og invester kun penge i råvarer som f.eks. Oije, når du har råd til at miste den.

Inden du starter, er det en god idé at øve sig med en demo. På denne måde kan du afprøve forskellige strategier og teste, hvilken investeringsform der passer dig bedst. Brug knappen herunder til at åbne en demo med en børsmægler:

Sådan handler olie rentabelt?

Inden du begynder at købe og sælge olie, er det klogt at undersøge, hvilke faktorer der påvirker olieprisen. Når du har en god forståelse for, hvordan olieprisen er fastlagt, kan du bedre reagere på den seneste udvikling. Nyhederne med en stærk indflydelse kan være klare: i 2008 steg olieprisen til mere end 140 dollars pr. tønde for midlertidigt at falde til under 0 dollars i 2020!

Det er også vigtigt at anerkende aktørerne på oliemarkedet. Mest handel på oliemarkedet udføres af professionelle traders og hedgers, så markedet reagerer mindre følelsesmæssigt end markedet for vækstaktier eller Haedle metaller. Når der sker stærkere bevægelser, træder flere detail investorer til, hvilket øger uforudsigeligheden.

Valg mellem Brent og WTI oil

Når du skal købe olie tromler, kan du vælge mellem to type olie:

  • WTI: olie fra Amerika
  • Brent: fra den Nordatlantiske region

Du skulle tro, at disse olie typer altid skulle have næsten samme pris. Dette er imidlertid ikke tilfældet, da de vedrører forskellige regioner. For eksempel så du i 2010 WTI olie falde (kald det Amerikansk olie), fordi udbuddet steg for meget, mens Brent forsyningen faldt. Som et resultat så du, at Brent olie blev meget dyrere end WTI.

Hold derfor godt øje med, om begge typer olie sætter lignende priser. På denne måde øger du chancen for rentabilitet på dine investeringer.

Lav en plan

Hvis du vil investere rentabelt i olie, bliver du nødt til at udarbejde en god plan. Bestem, hvornår du vil købe olietønder og udform straks også din exitstrategi. Ved at gøre dette i starten af din investerings position forhindret du, at stærke følelser træffer en uklog beslutning.

Invester også altid kun med penge, du har råd til at tabe. På den måde undgår du at miste mange penge ved at skulle sælge olietromler til reparation af din vaskemaskine.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *