Hvad betyder investering?

Hvad betyder investering? Investering er at købe noget med forventning om, at det vil være mere værd senere. Det kan fx. være en aktie i en virksomhed. Der er dog mange flere muligheder og former for investeringer, end du først ville tro.

Hvad er formålet med at investere?

Formålet med at investere er naturligvis at tjene penge. I den traditionelle investeringsform ville du tjene penge, når prisen på en aktie stiger. Når du holder fast i en aktie i en længere periode, kan du opnå et positivt resultat.

I dag er det også muligt at tjene penge, når priserne falder. Denne mulighed er naturligvis meget attraktiv, når det ikke går så godt med økonomien. Når du vurdere, at prisen på en aktie vil falde, kan du åbne en short position.

What is investing

Hvad kan du investere i?

Når du tænker over spørgsmålet om, hvad investering er, kommer du også til spørgsmålet om, hvad du kan investere i. Et bedre spørgsmål kan være, hvad du ikke kan investere i. Det er trods alt muligt at investere i næsten alt via internettet. Tænk på grise, men også for eksempel kunst. Ikke mindre er der et par vigtige kategorier:

 • Aktier: du handler derefter med en virksomheds børsværdi.
 • Obligationer: du handler lån udstedt af virksomheder eller regeringer.
 • Råvarer: du kan investere i guld og sølv blandt andre.
 • Forex: her handler du i valutaer som pundet mod dollaren.
 • Optioner: du køber optionen på at købe eller sælge en aktie mod en fast pris.
 • Derivater: mere komplicerede konstruktioner, som du også kan åbne short positioner med.
 • Kryptovaluta: du kan handle i digitale valutaer som Bitcoin.

Hvordan kan du investere godt?

Investering er mere end bare spil. Alligevel kan du aldrig forudsige aktiemarkedet med sikkerhed. Ved at øve kan du dog blive praktisk ved det. Især på kort sigt kan visse mønstre analyseres og forudsiges, hvilket gør det muligt at tjene til livets ophold som en professionel trader På lang sigt bliver virksomhedens kernedata vigtige. Det er derefter vigtigt at foretage en mere omfattende analyse af virksomheden.

Bemærk, at prisen på et værdipapir aldrig kan bestemmes med sikkerhed: invester derfor kun med penge, som du ikke umiddelbart har brug for.

5 grunde til at investere

 • Investering kan give dig et bedre resultat end at spare.
 • Med investering kan du også satse på en faldende pris.
 • Du kan selv bestemme, hvor meget du vil investere.
 • Du kan prøve at investere for gratis med en demo.
 • Investering er spændende og lærerigt!

Hvorfor investere folk?

Vi ved nu, hvad investering er, og hvad du kan investere i. Men hvorfor beslutter folk at investere? Det er velkendt, at investering indebærer risici, og folk kan lide at se penge vokse, men helst med en begrænset risiko. Alligevel beslutter mange mennesker at investere i sidste ende. Er de ikke bange for at miste deres penge?

Sandsynligvis er alternativet dog ikke særlig attraktivt. Under påvirkning af inflation og lave opsparings rente giver det et negativt afkast at sætte dine penge på banken. Dette mens investeringer viser et godt afkast på længere sigt. Det er derfor ikke overraskende, at flere og flere mennesker forsøger at investere. Nogle mennesker gør det selv, og andre indkalder en investeringsfond eller rådgiver.

Investere dig selv?

Nu hvor du ved, hvad investering betyder, og hvorfor folk gør det, kan du afgøre, om det også er noget for dig. Tør du handle med aktiemarkederne? Din risiko kan være højere, men dit potentielle afkast er også meget højere …

Hvis du vil investere selv, har du brug for en konto hos en online børsmægler, eller såkaldt broker. En børsmægler er en part, der gør det muligt at handle med for eksempel aktier. Vi har lavet et klart overblik over de bedste børsmæglere. Brug knappen herunder til straks at sammenligne de bedste børsmæglere med hinanden:

Specifikke spørgsmål om investering

Du kan investere i alle slags værdipapirer: I denne del af artiklen går vi mere ind på de forskellige investerings muligheder.

Hvad betyder investering i aktier?

Når du investere i aktier, køber du faktisk en del af et selskab. Virksomheder udsteder aktier for at tiltrække penge uden at skulle låne dem. De sælger derefter en del af ejerskabet af virksomheden: Når du køber aktier, bliver du ejer af en lille del af virksomheden.

Der er to måder, hvorpå du kan tjene penge, når du investere i aktier:

 • Kursgevinst: du får en kursgevinst, når aktiekursen stiger.
 • Udbytte: aktier fordeler nogle gange en del af overskuddet i form af udbytte.

I gennemsnit kan du opnå et årligt afkast på syv til otte procent af investeringer i aktier. Dette er dog ikke en garanti: Hvis du vælger en stærk aktie, kan du nogle gange opnå snesevis af afkast, mens du med en svag aktie kan miste mange penge.

Har du lyst til at vide, hvordan investering i aktier fungerer mere detaljeret? Læs derefter vores guide til køb og salg af aktier med det samme.

investment explanation

Hvad betyder investering i obligationer?

En anden form for investering er investering i obligationer. Når du investerer i obligationer, investerer du i lån udstedt af virksomheder eller regeringer. Der er to måder at tjene penge på med obligationer:

 • Prisstigning: prisen på en obligation kan stige.
 • Renter: du modtager renter på din obligation på årsbasis.

Investering i obligationer betaler sig særligt godt, når renten er høj. Det årlige afkast af din obligation vil derefter være højt. Brug knappen herunder for at få flere oplysninger om investering i obligationer:

Hvad betyder at investere i investeringsfonde?

En populær måde at investere på er at investere i en investeringsfond. En investeringsforening investere dine penge på dine vegne. Så du behøver ikke selv at bestemme, hvordan dine penge investeres. Der er to typer investeringsfonde:

 • Indeksfonde: disse midler følger et indeks og kaldes også passive.
 • Aktive investeringsfonde: disse fonde forsøger aktivt at slå markedet.

Det lykkes sjældent for aktive investeringsfonde at slå markedet. De opkræver stadig højere transaktionsomkostninger, hvilket ofte gør det uattraktivt at investere i disse midler. For de fleste er det derfor også klogere at investere i en indeksfond. Du kan læse mere om indeksfonde i vores artikel om emnet:

Hvad betyder at investere i CFD’er?

En anden, moderne investerings metode er CFD handel. Når du investerer i CFD’er, investerer du i ændringer i prisen på det underliggende aktiv. Med CFD’er køber du ikke en aktie: i stedet køber du kun en kontrakt på stigning eller fald i en aktie. CFD’er giver dig mulighed for at spekulere i små prisændringer og reagere på både stigende og faldende markeder. Vil du vide mere om at investere i CFD’er? Læs vores guide om emnet:

Hvad betyder at investere i fast ejendom?

Når du har lidt mere kapital til rådighed, kan det også være attraktivt at investere i fast ejendom. Ejendomme findes i mange former og størrelser: du kan investere i huse, men også i kontor bygninger. Med fast ejendom kan du opnå et positivt afkast på to måder:

 • Prisstigning: ejendommens pris kan stige i værdi.
 • Leje: du kan leje din ejendom ud for en månedlig indkomst..

Investeringer i fast ejendom betragtes som mere sikre end investeringer i aktier. Fast ejendom, især i en god beliggenhed, mister ikke bare sin værdi. Vil du vide, hvordan du selv investerer i fast ejendom? Læs derefter vores special om emnet:

Hvad investerer i optioner?

Investering i optioner kan være interessant for den smarte, aktive investor. Optioner giver dig ret til at købe eller sælge en aktie til en bestemt pris. Hvis prisen så bevæger sig i den rigtige retning, kan du opnå et godt afkast.

Det er også muligt at skrive indstillinger: du modtager en præmie for dette. At skrive muligheder kan være meget risikabelt. Vil du vide mere om at investere i optioner? Læs derefter vores artikel om dette emne:

Hvordan kan du tjene penge på børsen?

Alle kan tjene penge på aktiemarkedet! Dette gøres normalt ved at opnå en prisforøgelse. Gennem samspillet mellem udbud og efterspørgsel ser du, at aktiekurserne ændres regelmæssigt. Vil du vide, hvordan du selv kan tjene penge på aktiemarkedet? Læs derefter vores artikel om dette emne med det samme:

what is investing exactly

Hvad er forskellen mellem at investere og at spekulere?

Spekulation er virkelig fokuseret på den korte bane: Du holder derefter en stilling i timer eller dage med det formål at opnå en hurtig prisforøgelse. Når man investere, lægges der ofte vægt på positioner, der besættes i en længere periode.

Hvad er vigtige grundregler for investering?

Når du investerer, er det vigtigt at huske, at risiko og afkast er uløseligt forbundet. At tage højere risici belønnes derfor: men du skal sørge for, at du ikke mister hele din kapital ved at begå en dum fejl. Det er også vigtigt at huske, at chancen for succes med investeringer stiger, når din investeringshorisont er længere. Du får derefter mere tid til at vente på et opsving, når priserne er et stykke tid imod dig.

Hvad betyder en investering?

Med en investering sætter du penge i et værdipapir som en aktie eller en obligation. Formålet med en investering er at opnå en økonomisk fordel i fremtiden. Du bytter faktisk din bestemte kapital til en usikker indkomst i fremtiden.

Vi kalder ofte ikke sparere for investorer: alligevel falder begge grupper faktisk under samme overskrift. Du konverterer jo penge til en mulig fremtidig gevinst, og du risikerer at gøre det. Du løber også en lille, men ubetydelig risiko på din opsparingskonto. Banken kan gå konkurs, og du løber også en inflation risiko: Dine penge vil da være mindre værd, fordi priserne på produkter i et land stiger.

Hvilke typer investorer findes?

Der er forskellige typer investorer på børser. Den private investor er en investor, der investere for sig selv. Institutionelle investorer er store organer, der forvalter store mængder aktiver: eksempler omfatter pensionskasser og forsikringsselskaber. Institutionelle investorer har stor indflydelse på aktiekurserne. Virksomheder er også aktive på markedet og bruger derivater til at afdække deres risici.

Hvilken type investor findes der?

Økonomiske investorer: den økonomiske investor eller trader ser hovedsageligt på kortsigtede makroøkonomiske forventninger. Når det går godt med økonomien, køber de yderligere aktier.

Automatiske investorer: de automatiske investorer køber automatisk kurve af aktier og obligationer ved hjælp af en indeksfond.

Tekniske investorer: tekniske investorer bruger teknisk analyse at forudsige fremtidige priser.

Vækst investorer: vækst investorer investerer i aktier på grundlag af forventet vækst i fremtiden. Lovende, men stadig tabsgivende virksomheder er interessante for vækst investoren.

Værdi investorer: værdi investorer investerer i virksomheder ved at se på, hvordan virksomheden klarer sig nu. En velkendt værdi investor er Warren Buffett.

Alternativ investering: der er også mange alternative investeringsformer. Du kan investere i næsten alt, fra vin til kunst og fra træ til havgående fartøjer.

Hvad er fordelene ved at investere?

Højt forventet afkast: det gennemsnitlige afkast på aktier er mellem 7 og 8 procent. Det er meget højere end afkastet af din opsparing!

Afkast over afkast: din kapital kan vokse eksponentielt, fordi du også får et nyt afkast over dit afkast.

Udbytte: du får ofte udbytte på aktier. Ved at investere i aktier kan du opbygge en pæn indkomst.

Omskiftelig: når du handler på børsen, kan du sælge de investeringer, du køber.

Hvad er ulemperne ved at investere?

Risici: investering indebærer de nødvendige risici. Hvis du er uheldig, kan en virksomhed endda gå konkurs: du mister derefter hele din investering.

Viden og tid: god investering tager viden og tid. Desværre er det ikke muligt at blive rig uden at gøre noget.

Kan du miste alle dine penge ved at investere?

Hvis du tager overdrevne risici, kan du miste alle dine penge ved at investere. Dette kan ske, når du lægger alle dine penge i et selskab, eller når du bruger risikable derivater. Hvis dine investeringer er tilstrækkeligt spredt over forskellige kategorier, er chancen for at miste det fulde beløb på din investeringskonto heldigvis minimal.

Hvad betyder at investerer nu?

På spørgsmålet ‘hvad betyder at investere’ kan vi give et simpelt svar: køb og/eller salg af værdipapirer for at tjene penge. Investering er en interessant måde at få et højere afkast på din opsparing. I dag er det muligt for alle at investere. Det er dog vigtigt at lave en god plan, før du hopper ud i den dybe ende.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *