Spekulation: hvordan kan man spekulere på aktiemarkedet?

Ved at spekulere kan man opnå et stort overskud på aktiemarkedet på kort sigt. Men hvordan kan man spekulere, og hvad bør man lede efter når man ønsker at opnå gode resultater? I denne artikel kan du læse alt hvad du behøver for at vide noget om spekulation!

Hvordan spekulerer man på aktiemarkedet?

Har du lyst til at begynde selv at spekulere? Så kan du bruge forskellige finansielle instrumenter.

Spekulere med aktier

Det er også muligt at spekulere direkte i aktier. Hvis du gør det, køber og sælger du aktier på kort sigt. De har ofte brug for lidt mere kapital til dette: Man kan ikke anvende en lever, så man skal investere det fulde beløb, der er nødvendigt for at investere. Det er også vigtigt at være opmærksom på transaktionsomkostningerne: Hvis du ikke gør det, mister du en stor del af dit afkast. Du betaler dine transaktionsgebyrer med hver transaktion, igen og igen.

Hvis du vil være seriøs med at spekulere i aktier, er det tilrådeligt at åbne en konto hos en børsmægler, der ikke opkræver faste kommissioner. På den måde kan man hele tiden købe og sælge aktier uden at man kommer til at lide betydeligt. I eToro kan man købe og sælge aktier uden at betale kommission, hvilket gør det til en meget passende mulighed. Brug knappen nedenfor at åbne en konto direkte med eToro:

Det er risiko for din kapital. Andre omkostninger gælder, venligst besøg: etoro.com/da-dk/trading/fees/Det er risiko for din kapital. Andre omkostninger gælder, venligst besøg: etoro.com/da-dk/trading/fees/

Spekulation med CFDs

En populær måde at spekulere på er spekulation gennem CFD’er. Med CFD’er kan man spekulere over prisforhøjelserne og prisen på aktier, råvarer, indeksfonde og valutapar. Je kunt speculeren op een dalende en stijgende koers. Det giver Dem mulighed for at reagere på alle typer markedsforhold. Man kan også anvende en gearing: Dette øger både din potentielle fortjeneste og dit potentielle tab.

Do you want to get started with speculation yourself? Then you can open a free demo at a CFD broker. A good party to try is Plus500. At Plus500 you can try the possibilities for free with an unlimited demo. Use the button below to open an account with Plus500:

Har du lyst til at starte med at spekulere selv? Så kan du åbne en gratis demo ved en CFD børsmægler. Et godt sted er Plus500. Hos Plus500 kan du prøve mulighederne for at få en ubegrænset demo. Brug knappen nedenfor at åbne en konto med Plus500:

Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.

Spekulere med optioner

En anden populær metode til spekulation er optioner. Når du køber en option, får du ret til at købe eller sælge en aktie til en bestemt pris. Denne ret udløber efter en vis periode: Nogle optioner har en varighed på én dag, mens andre er gyldige i uger eller måneder.

Optioner er gode til kortsigtet spekulation, da de altid har en udløbsdato. Fordi der er en lever, der er indbygget i instrumentet, kan man også tag fordel af små prisstigninger og prisfald. Vil du vide, hvordan investering i optioner virker? Læs vores artikel om investering i muligheder for at lære mere:

Spekulere med fast ejendom

En anden populær form for spekulation er spekulation i fast ejendom. I perioden 2000-2007 spekulerede mange mennesker på ejendomsmarkedet. Denne form for spekulation har i sidste ende resulteret i et sammenbrud i det økonomiske system. Det er derfor nødvendigt at være forsigtig med spekulation i fast ejendom! Har du lyst til at vide, hvordan man optager de bedste resultater med investeringer i fast ejendom? Læs vores vejledning om investering i fast ejendom:

Spekulere med futures

En sidste mulighed er at bruge futures til spekulation. Denne mulighed er ikke egnet for den nybegynder investor: For investeringer i futures har man brug for et betydeligt kapitalbeløb. Desuden kan de mindste prisudsving resultere i et stort tab. Vær forsigtig med at investere i futures!

Hvad betyder spekulation?

Spekulation er en form for investering, hvor man forsøger at tag fordel af små prisudsving på kort sigt. Spekulation kan finde sted på forskellige tidspunkter: Nogle mennesker spekulerer på en periode på uger, mens andre investorers positioner ligger tæt på hinanden. Hvis du håndterer spekulation godt, kan du tjene mange penge af det. Men risikoen er også høj, så man kan også lide store tab.

Hvordan kan man spekulere med succes?

Desværre er der ingen “perfekt metode”, der gør succes med spekulation. Ikke desto mindre vil jeg gerne give Dem nogle tip, der helt sikkert vil øge jeres chancer for succes.

Hvad skal du passe på?

Når man investerer i aktier, lægger man ofte særlig vægt på et selskabs tal. Er virksomhedens finansielle sundhed god, og er der til mulige muligheder for vækst? Denne analysemetode fungerer godt, når man er ved at opbygge aktiverer på lang sigt. Kort sigt skal de dog analysere aktierne anderledes.

Kort sigt spiller følelser en vigtig rolle. De fleste investorer er ikke professionelle og de reagerer følelsesmæssigt på den globale udvikling. I forbindelse med corona pandemien kunne man eksempelvis se at aktiekurserne faldt ti procent i løbet af en periode på flere uger. Spekulanter ser dette som en mulighed: De køber aktier på det tidspunkt, fordi de forventer, at priserne stiger i fremtiden.

speculate news

Når man ønsker at blive en god spekulator, er det tilrådeligt at studere menneskets natur. Når man forstår, at folk er bange for tab, kan man udnytte dette på en intelligent måde. Som professionel trader kan man så vælge at anvende den tekniske analyse: På denne måde kan man finde de perfekte adgangspunkter.

Smart styring af dine risici

Når du begynder at spekulere, er det meget vigtigt at styre dine risici godt. Når du mister alle pengene i din investeringskonto, taber du. Det er derfor tilrådeligt at forvalte Deres spekulation som en virksomhed. Angiv det maksimale beløb, som du kan miste pr. handel, og gøre brug af et stop loss i hver position. På den måde mindsker man risikoen for at miste hele investeringen, fordi man har foretaget nogle dårlige investeringer.

Hvad er forskellen mellem at spekulere og investere?

Der er klare forskelle mellem spekulation og investering. I denne del af artiklen beskriver vi de vigtigste forskelle.

Formål

Spekulanternes formål er ofte forskelligt fra formålet med investorerne. Spekulanter forsøger som regel at tjene så mange penge som muligt på kort tid. Ikke alle spekulanter tager dette alvorligt: Der er masser af mennesker, der spekulerer på sjov i prisudviklingen for eksempel olie.

Investorerne fokuserer ofte på at øge deres fremtidige kapital. Det kan de gøre ved regelmæssigt at investere nogle penge for at opbygge en god pension. Det er meget mindre spændende at investere, hvilket gør folk mindre tilbøjelige til at se at investere som hobby.

Tidshorisont

Når man spekulerer, forsøger man at opnå et positivt afkast på kort tid. Du åbner positioner for at lukke dem hurtigt. Investeringerne har en længere tidshorisont: Nogle investorer har aktier i mange år og endda årtier.

Risiko

Risikoen for spekulation er meget højere: Fordi spekulanter forsøger at opnå et højt afkast, må de også acceptere højere risici. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem risiko og afkast, hvor sandsynligheden for både et højt og et lavt afkast stiger, når man løber en højere risiko.

Investorerne tager ikke altid store risici, f.eks. investerer nogle mange af deres penge i obligationer. I forbindelse med spekulation er investeringsrisiciene derfor betydeligt lavere.

Et eksempel på spekulation

Undrer du dig over, hvordan spekulation kan virke i praksis? Det vil vi gerne forklare med et eksempel! Under corona pandemien brød kampen for en vaccine som virker ud. Som en dygtig spekulator har du besluttet at købe aktier i virksomheder, der er aktive i udvikling af en vaccine.

Hvis en af disse virksomheder virkelig kommer op med en vaccine som virker, kan man opnå en rimelig pris. Pfizer meddelte f.eks. positive resultater med deres vaccine i november 2020. Aktiekursen steg så straks med mere end 10 procent: Som aktiv spekulator sælger du så hurtigt dine aktier for at tjene en god fortjeneste.

For spekulanter, der tolererer højere risici, kan man endda overveje at anvende en løftestang. Med en gearing på en til to, låner du en del af din investering fra børsmægleren. Hvis prisen stiger med 10 procent, opnår man et positivt afkast på 20 procent. Dette virker naturligvis i begge retninger: Man kunne lige så godt have mistet 20 procent.

speculation

Kan du tjene penge på at spekulere?

Du kan helt sikkert tjene mange penge på at spekulere. Nogle mennesker, der studerer markederne konstant og praktiserer meget, formår endda at skabe en indkomst med dem. Alligevel undlader 70 til 80 procent at tjene penge på spekulation: de mister penge konsekvent. Det er derfor vigtigt ikke bare at dykke ind, men først studere sagen og øve med en demo. Vil du vide, hvor du kan øve dig på at spekulere med en demo? Se vores oversigt over demo konti:

Teorien bag spekulation

Nogle mennesker tvivler på, om det er muligt at tjene penge på spekulation. I år 1900 offentliggjorde matematikken Louis Bachelier en afhandling under navnet teori om spekulation. Ifølge ham er dannelsen af aktiekursen helt vilkårlig. Dette førte efterfølgende til udviklingen af den effektive markedshypotese.

Denne hypotese siger, at al tilgængelig information allerede er en del af markedet, og at enhver fremtidig udvikling ikke kan forudsiges. Hvis dette var sandt, ville du kun kunne tjene penge på spekulation med lidt held.

Dette er for rationelt med hensyn til handel på aktiemarkedet: de fleste af investeringerne foretages stadig af mennesker. Mennesker er følelsesmæssige væsener og under indflydelse af frygt og grådighed tager folk undertiden mærkelige beslutninger. Derfor er markedet i virkeligheden endnu ikke fuldt ud effektivt; derfor kan du som trader stadig tag fordel af markedet.

Det moralske syn på spekulation

Spekulering modtager den nødvendige samfundskritik: aktiviteten ville være fuldstændig meningsløs. Affalds mænd eller sygeplejersker gør noget værd, mens spekulanter bare flytter penge rundt. Derudover kan spekulation føre til knaphed, og priserne på produkter kan stige betydeligt som et resultat.

Alligevel bidrager spekulation også til vores økonomiske system. For eksempel, under økonomiske kriser, ser du ofte spekulanter købe aktier tidligt: De gør dette, fordi de forventer, at tingene vil blive bedre i fremtiden. Som et resultat falder markederne mindre skarpt, og pensionskasser mister mindre penge.

Spekulation fører også til større handelsvolumen: Den øger likviditeten på markedet og dermed forbedrer prisfastsættelsen. Større mængder gør det også muligt at beregne lavere transaktionsomkostninger for finansielle derivater. Afledte finansielle instrumenter er ofte nødvendige for at beskytte (internationale) virksomheders forretningsmæssige interesser. Uden spekulanter og forhandlere i dag ville omkostningerne for disse virksomheder stige betydeligt.

Selv om hensigten bag spekulation ikke er nobelt, spiller spekulation en vigtig rolle i vores økonomiske system. Hvis du vil spekulere, behøver du bestemt ikke at føle dig skyldig.

Hvad betyder spekulative aktier?

Spekulativ aktier er aktier i selskaber, der ofte håndterer til en lav pris, og hvor man kan opnå et godt resultat på lang sigt på grund af en høj grad af flygtighed. Mange af disse aktier kan findes inden for teknologisektoren. Nye tendenser kan også være meget svingende: Et eksempel herpå er aktien af cannabis virksomheder.

Spekulativ aktier overgår ofte Industri, når priserne stiger kraftigt og klarer sig dårligere end marked, når priserne falder. Det kan derfor være særligt interessant at købe spekulativ aktier, når prisen er faldet kraftigt. Spekulativ aktier er kun egnede til investor med en høj risikotolerance.

Er spekulation det samme som hasardspil?

Det er vanskeligt at forudsige børsmarkedet på kort sigt. Nogle gange tror folkemusik fejlagtigt, ved spekulation er det samme som spil. Men hvis man er god til at styre risici, kan man opnå et positivt afkast: Spekulation er ikke det samme som spil, hvor resultatet er fuldstændig vilkårligt.

Hvad betyder spekulation?

Når du kigger i ordbogen, ser du, at spekulation betyder overvejelse af muligheder. En alternativ definition af spekulation er en transaktion med betydelig finansiel risiko. Så spekulation er en kombination af begge; ud fra sandsynligheds overvejelser udfører du transaktioner med en betydelig finansiel risiko.

speculate

Hvor og hvordan kan du bedst spekulere?

Spekulation er noget, man kan gøre med en online børsmægler ved hjælp af kontrakter om det underliggende aktiv. Denne måde at investere på er bedst egnet til spekulation, fordi de faste transaktionsomkostninger er lavere, så man kan også få et godt resultat på kort sigt. Takket være tilstedeværelsen af en gearing kan man også tag fordel af små bevægelser på aktiemarkedet med få penge.

Først kan det virke som om spekulation er ret svært: Ved at øve lærer du, hvordan spekulation fungerer, og du kan tjene flere og flere penge på det. Fordi børsmæglere tilbyder muligheden for at prøve at spekulere helt uden risiko med en gratis praksis konto, kan du under reelle markedssituationer opdage med et fiktivt beløb, hvordan man bedst tjener penge på aktiemarkedet.

Har du lyst til at vide, hvilke børsmæglere du skal begynde at spekulere med? Se vores liste over de bedste børsmæglere, eller såkaldt brokers:

Kilder til information

Når du spekulerer som en privat investor, kan du bruge to hovedkilder til information: Vær dog opmærksom på, at ingen af disse kilder er helt afgørende. Husk derfor altid:

  • Du træffer beslutninger baseret på ufuldstændige oplysninger.
  • Det er umuligt at forudsige prisudviklingen med sikkerhed.
  • De samme oplysninger kan fortolkes forskelligt af forskellige mennesker.

Den første kilde: Nyheder

Den første kilde til information, du kan bruge, når du tager investeringsbeslutninger, er de daglige nyheder. Der er snesevis af informations websteder, hvor du kan finde store mængder information. Tænk på websteder som CNBC, Marketwatch og Yahoo Finance. På disse websteder udgives økonomiske nyheder hurtigt.

negative news

Tricket her er at være hurtig: Virkningerne af de seneste nyheder bliver normalt indarbejdet i aktiekursen hurtigt. Især på præ markeded, som en investor, kan det være attraktivt at studere nyhederne, så man er opmærksom på vigtige data om visse virksomheder.

Når det kommer til nyheder, skal du altid overveje, hvad nyhedens effekt på prisen på en aktie vil have. Vil investorer være neutrale, positive eller negative over for nyhedshistorien? Nyheder er især nyttige til aktiehandel, da resultaterne er lette at fortolke, og markedet er relativt lille. Når du handler Forex, er det bedre at gøre brug af tekniske niveauer.

Den anden kilde: tekniske niveauer

Når man spekulerer, kan det også være klogt at holde øje med de tekniske niveauer. Tekniske niveauer er niveauer, hvor prisen finder modstand eller støtte. Disse niveauer er lette at genkende, og der er absolut ingen grund til at tage et kompliceret kursus for at kunne genkende disse niveauer. Se på grafen nedenfor.

graph analysis example

At anerkende de vigtige horisontal niveauer er ikke svært. Vi har identificeret nogle vigtige niveauer i nedenstående diagram.

horizontals bounce explanation2

Har du lyst til at vide mere om at genkende stærke, tekniske niveauer? Læs derefter vores artikel om anerkendelse af horisontale niveauer:

Disse niveauer er afgørende beslutningsmomenter. Omkring disse niveauer opstår der en kamp mellem købere og sælgere, og en tilbageførsel af prisen er sandsynlig. Ved at øve dig ofte med diagrammer og pris mønstre kan du få en god fremtidig investeringsmulighed ved blot at se på en graf.

Vil du vide mere om at genkende stærke, tekniske niveauer? Læs derefter vores artikel om anerkendelse af horisontal niveauer:

Tip: prøv at handle gratis med en demo!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *