Smarte kontrakter forklaring: hvad betyder smarte kontrakter?

Mange mennesker har svært ved at forstå teknologien bag kryptovalutaer. Dette er ikke så mærkeligt, da mange udtryk, der bruges, kan forårsage forvirring. Et af de vilkår, som mange mennesker har svært ved at forstå, er den smarte kontrakt. Da smarte kontrakter spiller en vigtig rolle i velkendte projekter som Ethereum og EOS, er det nødvendigt at forklare dette mere detaljeret. For at hjælpe dig på vej vil vi besvare spørgsmålet: hvad betyder smarte kontrakter?

Hvad betyder smarte kontrakter? – funktion og betydning

Senere vil vi se på de vigtigste fordele, som smarte kontrakter medfører. Men inden vi gør dette, er det en god idé først at zoome ind på spørgsmålet om, hvad smarte kontrakter egentlig er. Det er lidt teknisk, så det er vigtigt virkelig at være opmærksom. Smarte kontrakter hjælper dig med at udveksle penge, ejendom, aktier eller andet af værdi på en sikker og frem for alt hurtig måde. Ved hjælp af smarte kontrakter er det muligt at gøre en mellemmands ydelser helt overflødige. Alt sker på en direkte måde med de involverede parter.

Smarte kontrakter er i virkeligheden ikke andet end særlige rækker af koder, der er gemt på en blockchain. De udføres automatisk, når foruddefinerede betingelser er opfyldt. På et ret grundlæggende niveau er de programmer, der udføres, som de er sat af de mennesker, der udviklede dem. Fordelene ved smarte kontrakter er særlig tydelige i erhvervslivet. De bruges ofte af virksomheder, der gerne vil indgå en aftale med et andet selskab. Vi vender tilbage til dette om et øjeblik.

smart contract

Blockchains rolle

Som du har læst ovenfor, er blockchain spiller en vigtig rolle i smarte kontrakter. Selvom vi ikke kan forklare hele blockchain i denne artikel, er det nyttigt at tage et kort kig på, hvordan blockchain fungerer. Blockchain er en delt og fuldt distribueret hovedbog, hvor transaktioner registreres digitalt. Disse transaktioner er derefter alle knyttet sammen. Dette sikrer, at de kan kortlægge hele et aktivs historie eller oprindelse. En transaktion tilføjes først til blockchain, efter at den er blevet valideret ved hjælp af en konsensus protokol. Som et resultat er det den eneste version af den rigtige kontrakt.

Hver post er også krypteret for at gøre den lidt mere sikker. Blockchain siges at være “uforanderligt”, fordi registreringerne ikke kan ændres og er gennemsigtige, fordi alle deltagere i en transaktion har adgang til den samme version af sandheden. Dette betyder derfor, at kontrakter ikke længere er genstand for svig. Folk, der forsøger at snyde en anden ved at sende den forkerte kontrakt, kommer desværre tomhændede hjem. Dette er også en af de største fordele, som smarte kontrakter kan tilbyde.

Hvordan fungerer smarte kontrakter nøjagtigt?

Smarte kontrakter fungerer på en ganske særlig måde. Den enkleste måde at beskrive smarte kontrakter på er at tænke på en automat. Normalt går du til en advokat for at betale ham for de ydelser, der er leveret, efter at alt er leveret. Med smarte kontrakter gøres dette lidt anderledes. Her betaler du for tjenester med kryptovaluta i en slags automat. Den kontrakt, du har brug for, vises derefter straks på din konto.

Men det er ikke alt: de smarte kontrakter definerer ikke kun reglerne og sanktionerne omkring en kontrakt på samme måde som en traditionel kontrakt, men håndhæver også automatisk disse forpligtelser. Så i virkeligheden har du købt en slags færdiglavet kontrakt, som du umiddelbart kan anvende til en aftale. Hvor enkelt kan det blive?

Aplikkation i praksis – operation af smarte kontrakter

Lad os gøre det lidt lettere ved at bruge et eksempel fra det virkelige liv. Lad os sige, at du lejer en lejlighed af person A. Du gør dette via blockchain ved at betale i en kryptovaluta. Du får en kvittering, som opbevares i vores virtuelle kontrakt. Person A giver dig den digitale adgangsnøgle, der leveres til dig på en bestemt dato. Hvis nøglen ikke kommer til tiden, frigiver blockchain en refusion. Hvis person A sender nøglen inden udlejningsdatoen, holder funktionen den og frigiver både pengene og nøglen til dig og mig, når det er tid. Dette sikrer, at alt kan overføres fair. Hvis du sender et bestemt beløb i digital valuta, får du nøglen til lejligheden.

Dokumentet annulleres automatisk efter tiden. Koden kan ikke ændres af en af os uden den andens viden. Hvis noget ændres, får begge parter besked. Selvom det er mere komplekst i virkeligheden, er dette en grundlæggende forklaring på, hvordan smarte kontrakter kan bruges i den virkelige verden. Du kan se, at det har mange fordele i forhold til en normal lejekontrakt for et hus. Dette gælder i øvrigt ikke kun for verden af lejekontrakter, men også for alle mulige andre former for serviceydelser.

Hvad kan man bruge smarte kontrakter til?

Nogle mennesker undrer sig over, hvad smarte kontrakter egentlig kan bruges til. Du kan bruge smarte kontrakter til alle slags situationer. Fra at sende finansielle derivater til udarbejdelse af forsikringspræmier er mulighederne med smarte kontrakter uden fortilfælde. For at give dig et indblik i mulighederne har vi listet en række sektorer herunder, som er egnede til brug af smarte kontrakter.

Bilindustrien

Som du ved, finder der en masse innovation sted i bilindustrien i øjeblikket. Et eksempel er fremkomsten af den selvkørende bil. Selvom det vil tage noget tid, før de er på farten i stort antal, er det rigtigt, at smarte kontrakter kan spille en vigtig rolle på dette marked. De smarte kontrakter kan bringe en slags ‘orakel’ i spil, der kan opdage, hvem der var skyld i en bilulykke. De kan også holde styr på en masse andre nyttige data for eksempelvis forsikringsselskabet.

Smarte kontrakter ville give et bil forsikringsselskab mulighed for at beregne forskellige satser baseret på, hvor og under hvilke omstændigheder kunderne bruger deres køretøjer.

Regeringen

Der er mange spørgsmål om, hvorvidt det er sikkert at stemme over internettet eller med posten. Måske kan smarte kontrakter bruges til at løse visse problemer, vi støder på i regeringer. At begå svindel med at stemme på blockchain er praktisk talt umuligt. Ingen har så meget computerkraft, og derfor er smarte kontrakter meget sikre for regeringen.

For det andet kunne smarte kontrakter øge det lave valgdeltagelse. En stor andel af folk stemmer ikke, fordi det simpelthen tager for meget tid og kræfter. Med smarte kontrakter kan frivillige aflevere stemmer online, og folk kan stemme lige så lidt lettere end før. Selvom dette endnu ikke er lovligt muligt, er der en god chance for, at dette vil ændre sig i fremtiden.

Den medicinske verden

Endelig er det muligt, at smarte kontrakter vil blive brugt inden for den medicinske verden. Personlige sundhedsjournaler kan krypteres og gemmes på blockchain med en privat nøgle, der kun giver adgang til bestemte personer. Den samme strategi kan bruges til at sikre, at forskning udføres i overensstemmelse med de relevante love om fortrolighed.

Kvitteringer fra operationer kan gemmes på en blockchain og automatisk sendes til forsikringsselskaber som leveringsbevis. Hovedbogen kan også bruges til generel sundhedsstyring. Her kan man tænke på forbedret overvågning af medicin eller til korrekt forvaltning af medicin aktier.

Fordelene ved smarte kontrakter

Ovenstående burde give dig en bedre idé om, hvad vi mener med en smart kontrakt. Baseret på eksemplet forstår du præcis, hvad det kan bruges til. Det, du endnu ikke ved, er, hvad de vigtigste fordele ved at bruge smarte kontrakter er. Selvom der er en række andre fordele, har vi besluttet at liste de vigtigste for dig herunder. Disse fordele er hovedsageligt på den tekniske side:

Smarte kontrakter er hurtige og præcise

Den største fordel ved smarte kontrakter er, at de er utroligt hurtige og præcise, når de anvendes. Smarte kontrakter er digitale og automatiserede. Som følge heraf behøver du ikke bruge tid på at behandle papirarbejde eller rette de fejl, der ofte vises i manuelt udfyldte dokumenter. Computerkode er også mere præcis end den juridiske jargon, hvor traditionelle kontrakter skrives. Det betyder, at der er mindre sandsynlighed for fejl, eller at der er uklarheder i kontrakten. Dette betyder også mindre tid brugt på konfliktløsning på sigt, hvilket er en stor fordel for mange virksomheder.

Smarte kontrakter tilbyder en høj grad af fortrolighed

En anden fordel ved smarte kontrakter er, at de tilbyder en høj grad af fortrolighed. Smarte kontrakter udfører automatisk transaktioner i henhold til forudbestemte regler. De krypterede optegnelser over disse transaktioner deles derefter mellem deltagerne. Dette sikrer, at data ikke kan ændres på samme måde for personlig vinding. Denne høje grad af fortrolighed er især nyttig for virksomheder, der indgår store kontrakter, hvor der er mange penge involveret.

Smarte kontrakter er meget sikre at bruge

Den næste fordel er, at smarte kontrakter er meget sikre at bruge til virksomheder. Dataene på blockchain er altid krypterede. Dette gør dem meget vanskelige at hacke. Fordi hver enkelt post er forbundet til tidligere og næste poster på en distribueret hovedbog, skulle hele kæden ændres for at ændre en enkelt post. Dette er faktisk umuligt at gøre. På grund af dette høje sikkerhedsniveau er det ikke længere muligt for personlige data at ende på gaden. Dette kan være en stor fordel for eksempelvis hospitaler, der indgår aftaler med deres patienter.

Smarte kontrakter er billigere

Den sidste fordel ved smarte kontrakter er, at de virkelig er meget billigere end almindelige kontrakter. Som vi allerede kort har nævnt, fjerner smarte kontrakter behovet for mellemmænd. Med smarte kontrakter kan deltagerne stole på, at alle data vil blive indtastet korrekt for transaktionen. Ingen ekstra person er nødvendig for at validere og verificere vilkårene i en kontrakt, fordi dette er indbygget i koden. Det betyder, at der er langt færre omkostninger forbundet.

Selvom det ikke gør en ekstrem forskel, hvis du ikke skal tegne så mange kontrakter, er det naturligvis rigtigt, at virksomheder kan spare penge med dette. Tænk for eksempel på store advokatfirmaer, der ofte skal håndtere kontrakter, de skal sende ud.

Kryptovaluta med smarte kontrakter

Vi håber, at oplysningerne i denne artikel gør det klart, hvad smarte kontrakter er, og hvordan de kan bruges. Den unikke teknologi bag de digitale kontrakter sikrer, at der finder mindre svindel sted, og at alt kan overføres sikkert. Hvis du er interesseret i projekter, der understøtter smarte kontrakter, er der mange muligheder at vælge imellem. Den mest oplagte mulighed er at vælge Ethereum. EOS og Chainlink, blandt andre understøtter også smarte kontrakter. På grund af de mange muligheder kan du også investere i teknologien bag smarte kontrakter.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *