Hvad betyder blockchain?

Blockchain, du har måske hørt om det. Ved siden af internetets fremkomst er blockchain en af de største opfindelser nogensinde. Men hvad er blockchain nøjagtigt? I denne artikel vil vi forklare, hvad blockchain er, og hvad du kan forvente af det!

Hvad er blockchain?

Blockchain kan bedst beskrives som et nyt, digitalt system, der kan bruges til at registrere data. Blockchain systemet er et netværk af deltagere, der styrer hinanden. Der er ingen central part eller formidler i dette netværk. Der er to typer netværk: Centrale netværk og decentrale netværk. Nedenfor er et simpelt eksempel på et centralt netværk:

Forestille dig dette: Jan vil overføre $50 til sin kæreste Lisa og gør dette via sin bank. Banken er i dette eksempel den centrale part og kontrollerer Jan-kontoen (er der nok penge på kontoen?), Så debiterer banken beløbet og krediterer det til hans kæreste Lisas konto. Jan og Lisa stoler på, at den centrale part (banken) overfører $50 og registrerer transaktionen.

Et netværk uden en central part kaldes også et peer-to-peer eller et decentraliseret netværk. I et sådant decentraliseret netværk kontrollerer alle hinanden og er ansvarlige for transaktioner i netværket. I et decentraliseret netværk er der ingen brug af en central part som en bank. Det faktum, at alle deltagere i netværket registrerer og godkender en transaktion, gør blockchain-netværket unikt og kraftfuldt. Nedenfor kan du finde et klart eksempel på et decentraliseret netværk:

Jan vil overføre $50 til sin kæreste Lisa. Denne anmodning sendes til netværket, så alle de andre mennesker i det decentrale netværk kan kontrollere, om Jan virkelig har $50 at bruge. Når alle deltagere i netværket har kontrolleret, om Jan har $50 at bruge, godkendes transaktionen og kan finde sted.

blockchain

Hvordan fungerer blockchain?

Blockchain er derfor et decentraliseret netværk. Mindst tre deltagere er altid nødvendige for at udføre kontroller og holde blockchain-netværket sikkert. Verifikation af overførsler er den vigtigste opgave i blockchain-netværket. Men hvordan fungerer et blockchain-netværk nøjagtigt? Vi forklarer dette for dig med et eksempel:

Forestille dig dette: Jan, Lisa, Piet og Klaas bor sammen i et hus. Desværre forlader Piet huset, og et værelse bliver ledigt. Ved hjælp af en blockchain kan aftalerne og betalingsforpligtelserne let overføres til den nye beboer. Derudover er ingen af beboerne ansvarlige, hvis den nye beboer ikke er i stand til eller uvillig til at betale lejen til tiden.

Andre data kan også registreres i blockchain. Penge kan frigives, efter at alle ærinder i huset er udført, og dette er blevet kontrolleret af deltagerne i blockchain. Blockchain kan bruges til forskellige formål, fra overførsel af en vis mængde penge til registrering af personlige data.

Knuder, block & chain

Som du lige har læst, er et blockchain-netværk og digitalt decentraliseret netværk eller peer-to-peer-netværk af mennesker, der alle er forbundet sammen. For at sige det let har en person i et blockchain-netværk en notesbog og et kort. Senere i denne artikel vil jeg tydeliggøre betydningen af denne ‘notesbog’ og ‘kortet’. Tilbage til eksempel:

Vores blockchain netværk består af 4 personer. Jan, Lisa, Piet og Klaas. Jan vil overføre $100 til Peter. Så fortæller Jan alle, at han vil overføre $100 til Peter. Først kontrollerer alle, om Jan har penge nok til at overføre $100 til Piet. Er alle enige? Derefter gives tilladelse til at overføre $100. Derefter skriver alle i netværket ned transaktionen i hans/hendes ‘notesbog’.

Har alle i netværket noteret transaktionen i notesbogen? Så kan den næste overførsel allerede finde sted. Denne proces fortsætter, indtil en side i notesbogen er fuld. Denne side gemmes derefter i “mappen”. Lad os nu behandle de tekniske vilkår for blockchain.

I blockchain jargon, vores ‘map’ kaldes for block. En sådan blok indeholder mange data. Den første block i denne chain (ordet blockchain stå for chain=chain) kaldes for genesis block.

Jan, Lisa, Piet og Klaas kaldes for knuder i officielle blockchain vilkår. Disse mennesker (faktisk folks computere), kontrollerer og verificerer alle overførsler ved hjælp af algoritmer. Alle data kontrolleres og registreres og ender i sidste ende i block.

blockchain definition

Blockchain sikkerhed

Du undrer dig måske over, hvad der sker, når den bærbare computer er fuld. Overførsel af data eller penge inden for blockchain netværket kan fortsætte i meget lang tid. Denne proces med kontrol og samtykke fortsætter, indtil en side i vores ordsprogende notesbog er fuld. Derefter gemmes denne side i block, og den næste side kan bruges. Denne proces tager for evigt.

Så snart en side af den bærbare computer er fyldt, opbevares den sikkert i block, og blokken placeres i en chain. Siderne er sikret med en bestemt nøgle, som alle i netværket er enige om. Denne nøgle i kombination med en anden sikker nøgle er den elektroniske signatur for siden og mappen. Dette er for at sikre, at ingen kan ændre, ændre eller slette dataene i block.

I blockchain jargon kaldes det for mining. Dette gøres af miners i netværket. Enhver person i netværket kan være en miner. Lukningen af en side sker med en unik nøgle. Denne nøgle kaldes en Public Key og er kendt af alle. Denne nøgle er vigtig for blandt andet at identificere dig selv. Endelig er der også såkaldte Private Keys. Denne keys holdes strengt hemmeligt og bruges blandt andet til at kontrollere ægtheden.

Tidligere sørgede en central part som en bank for, at det, der blev registreret, aldrig kunne ændres. I det decentrale netværk, vi nu taler om, skabes tillid ved, at data gennem mining og public/private keys aldrig kan ændres, når de er blevet gemt sikkert.

Vil du vide mere om minedrift? Læs så vores special om minedrift: Vil du vide mere om minedrift? Læs derefter vores special om mini:

Hash Function og Hash

Vi har nu diskuteret det grundlæggende og driften af blockchain. Nu vil vi diskutere, hvordan en blok i blockchain er låst.

For at låse en blok og sætte den i chain skal du have en særlig kode. Denne kode genereres af nogen i netværket ved hjælp af en slags black box-model. Bogstaveligt: noget, hvis indhold eller funktion er ukendt. Den sorte boks bruger forskellige data og fungerer som følger: Du lægger bestemte data (input) i den såkaldte sorte boks, og disse data kommer anderledes ud, men har stadig det samme indhold (output).

Dataene, der lægges i denne sorte boks, varierer. Dette kan være transaktioner, men også personlige data. De data, der kommer ud af det, er dog altid unikke. Den sorte boks fungerer også kun i en retning. Tænk på et æg: et stegt æg kan aldrig koges igen. Dette gælder også for den sorte boks: det er umuligt at finde ud af, hvad de originale data betød, hvis du kun ved, hvad output er.

Hash Function: dette kaldes den sorte boks officielt. Hash, hash-code eller hash-value er output for denne Hash Function (black box).

Bevis for arbejde:

Endelig vil vi gerne fortælle dig om beviset på arbejde: En chain af mapper (blocks) kaldes en main chain. Hver nye blok, der føjes til hovedkæden, gør kæden mere pålidelig. Det er vigtigt konstant at udvide denne hovedkæde med nye blokke, så kæden forbliver pålidelig. Hver minearbejder i netværket ønsker at tilføje sin blok for at øge tilliden.

Den person, der har tilladelse til at tilføje sin blok til hovedkæden, får betaling. Som du har læst før, kaldes denne process mining. Nu kan du undre dig: hvordan udvides denne chain? Hvad er den næste blok, der skal føjes til kæden, og er alle enige? Dette er hvad Proof of Work protokollen blev oprettet til og er vigtig i et blockchain-netværk.

Når en deltager i netværket har beregnet output (hash kode), videresendes disse data til andre mennesker i netværket, og blokken kontrolleres derefter af minearbejdere. Den første person, der sender blokken til netværket, kan modtage en betaling for dette. Denne vederlag sikrer, at netværksdeltagere fortsætter med at gøre en indsats inden for netværket.

Værsgo. Nu ved du alt om blockchain. Men hvad er fordelene ved et sådant blockchain netværk? Hvorfor skal vi bruge det?

krypto -minedrift

Hvad er fordelene ved blockchain?

Så længe vi kan huske, har vi været afhængige af et centralt netværk eller formidler, når det kommer til tillid. Tænk på en bank eller et rådhus. Selvfølgelig er det fint at tage dine penge til en bank eller registrere dine detaljer på et rådhus, men blockchain-netværket bliver stadig mere populært. Så du undrer dig måske: er det et problem, at vi stadig er afhængige af en central part som en bank?

Det, der gør dette spørgsmål interessant, er, at der kun er et centralt system, en organisation eller en formidler. Hvis noget går galt, eller nogen begår en fejl, enten bevidst eller utilsigtet, kan det forårsage forfærdeligt meget kaos i verden, alt sammen på grund af et system, en organisation eller en mellemmand. Tænk engang:

En større katastrofe ødelægger hele en banks betaling register og gør den ubrugelig. Kan du huske nøjagtigt, hvor mange penge du havde på din bankkonto for to måneder siden?

Hvad hvis du lavede en aftale med en mellemmand om at trække $ 50 fra din konto? Men i stedet trækker denne person $500 fra din konto. Hvordan løser du dette? Bør du have lavet en klarere aftale, eller var det bare en ulykke?

Hvad hvis alle ovenstående eksempler blev udført med vilje?

Derefter kan du spørge dig selv: er der en mulighed for at oprette en platform, hvor vi selv registrerer vores transaktioner i stedet for at en anden gør det for os? Gæt hvad? Blockchain netværket er ideelt til dette formål!

Forskellige blockchains

Blockchain netværket er tilgængeligt for alle og kan bruges til mange formål. Dette betyder, at alle, der kender til det, kan oprette deres blockchain netværk. Du skal dog overholde en række regler. Disse regler varierer fra netværk til netværk, og der opstår derfor forskellige blockchain netværk. Lad os give et par eksempler på (velkendte) blockchain netværk:

Bitcoin

Bitcoin er en digital valuta, også kendt som kryptovaluta, og blev specielt designet som penge til Internettet. Gennem hele minedrift oprettes nye bitcoins, som i sidste ende kan skabe inflation uden indgriben fra en central part som en bank. Bitcoins kan købes med rigtige penge eller handles på specielle børser. Bitcoin kan sammenlignes med dollar, euro eller pund, men har en stor forskel: bitcoin er helt digital.

Der er også blockchain-netværk til frigivelse af aktier i nye projekter. Dette gøres af ICO som stå for: Initial Coin Offering. Dette system giver virksomheder eller nystartede virksomheder mulighed for at lancere deres egne kryptovalutaer (såsom bitcoin) på markedet, hvor hver såkaldt mønt repræsenterer en andel i et bestemt firma.

Omsorg

Med særlige kontrakter kan der indgås aftaler mellem sundhedsforsikringsselskaber og kunder. Blockchain-netværket er en fantastisk mulighed for sundhedsforsikringsselskaber og kunder at gøre brug af i fremtiden. Hvis du har brug for pleje, kan du sende den til din kontrakt. Denne kontrakt kan derefter afgøre, om du er forsikret for den hjælp, du har brug for.

Er du forsikret? Derefter refunderes den pleje, du har brug for, automatisk. Den mest kendte blockchain, der bruger disse specielle kontrakter, kaldes Ethereum. Denne blockchain har sit eget kodesprog til programmering af disse kontrakter. Dette kodesprog hjælper med at registrere bestemte beslutninger i kontrakten.

Patientdata

Det samme gælder data fra hospitalslaboratorier. Disse data sendes stadig med posten til andre hospitaler, hvor de derefter indtastes manuelt på computeren. Denne proces kan tage meget lang tid, og der er altid en risiko for at begå en fejl. Med blockchain-netværket er det muligt at gemme de samme data, men derefter hurtigere og fejlfrit!

Forfatterens rettigheder og ophavsret

Selv producenter, sangskrivere og forfattere kan drage fordel af blockchain netværket. For eksempel er det muligt at anmode om / modtage vederlag hver gang nogen gør brug af deres ophavsret.

Men hvad med blockchain sikkerheden, og hvordan vil fremtiden se ud med hensyn til blockchain-netværket?

Blockchain sikkerhed

Som du allerede har læst, kopieres alle data i blockchain automatisk til alle computere. Dette er grunden til, at blockchain netværket ikke er afhængig af en stor database. Hvis en af disse computere går ned, vil der ikke være umiddelbart konsekvenser, fordi der altid vil være andre ‘noder’, der har gemt oplysningerne sikkert. Derudover erstatter blockchain-netværket også papir kontrakter. Smarte dokumenter oprettes og sikres korrekt. Alt dette gør blockchain-netværket meget sikkert.

Desværre er det selvfølgelig umuligt at oprette et system, der er 100% sikkert. Det samme gælder blockchains. Da teknologien bliver smartere og bedre hverdag, er der en chance for, at der om få år kan være en måde at ændre eller endda fjerne indholdet af en sådan blok. Tidligere er der fundet flere svagheder i blockchain-netværket. Et velkendt eksempel er 51% Attack:

En blok accepteres, hvis mindst 51% af minears er enige. Hvis mindre end 50% af minears er enige, accepteres blocken ikke. Det punkt, vi ønsker at gøre, er: hvis en person fra netværket ejer 51% af blockchain netværket, er denne person i flertal. Dette betyder, at han / hun kan gøre, hvad han / hun vil. Dette kan have store konsekvenser. For eksempel kan vigtige data ændres, eller upålidelige block kan accepteres. Det tager selvfølgelig meget tid og energi at oprette og udføre et sådant angreb, fordi mange servere og computere er nødvendige for at udføre det, men i teorien er det muligt.

Blockchain-netværket kan derfor være sårbart, men dette glemmes ret hurtigt, når man overvejer, hvor sikkert blockchain-netværket virkelig er. Disse sårbarheder kan kun realiseres under særlige omstændigheder. Endelig tilbyder næsten enhver blockchain beskyttelse mod kendte sårbarheder.

Indtil videre ser det ud til, at hype omkring blockchain ser ud til at fortsætte. Flere banker og store virksomheder planlægger at bruge teknologien. Bitcoin blev ofte set som blockchain. Dette er ikke længere korrekt. Det er rigtigt, at bitcoin var grundlaget for blockchain. Blockchain netværket har dog utallige muligheder, som kan bruges i fremtiden.

Det forventes, at blockchain vil spille en rolle i både vores forretnings- og privatliv. Hvornår dette vil ske er stadig ukendt. Det forventes dog, at det vil vare et stykke tid, før blockchain-teknologi bruges af alle. Alt i alt er det klart, at blockchain-teknologi vil bringe en masse ændringer i vores hverdag. Ser du frem til det?

Kritik af blockchain

En sådan teknologi ledsages altid af kritik. Først og fremmest bruges blockchain-teknologi undertiden som ‘en kur mod alle sygdomme’. Især i medierne er der forskellige rapporter om, at blockchain er universalmiddel for alt.

For det andet er der kritik af, at blockchain ikke kan ændres. I mange tilfælde er blockchain også offentlig. Forkerte data om dig, der er gemt i blockchain, kan aldrig ændres.

Der er også meget kritik af blockchain teknologiens anonymitet. Anonymiteten kunne gøre det muligt at skjule penge eller gennemføre kriminelle operationer. For at købe Bitcoins skal du dog bruge saldoen på din bankkonto. Transaktioner med Bitcoin er derfor sjældent helt anonyme.

Der er også noget kritik vedrørende teknologien, der gør blockchain mulig. Der er regelmæssige klager over, at teknologien undertiden er meget langsom, og at den er vanskelig at forbedre. Minearbejdernes arbejde kræver også en hel del energi og råmaterialer, hvilket ikke gør blockchain teknologien meget miljøvenlig.

Endelig er det ikke let at komme i gang med blockchain uden viden. Der kræves en hel del teknisk viden for at begynde at bruge de forskellige blockchain teknologier.

Heldigvis er der taget nok skridt til at forbedre disse kritikpunkter. For eksempel sammenlignes stigningen af blockchain med stigningen på internettet. Dette var heller ikke uden problemer. Det forventes, at blockchain-teknologi vil opleve den samme slags udvikling.

Energi

Processen med at tilføje hver blok til kæden kræver meget energi og elektricitet. Endelig består hele blockchain-netværket af tusinder af computere. Vidste du, at alle Bitcoin-transaktioner og aktiviteter bruger mere elektricitet end et land som Østrig? Derfor søges der nye teknologier for at gøre hele denne proces mere miljøvenlig.

Blockchain i en nøddeskal

I en nøddeskal er blockchain et nyt, decentralt system til registrering af forskellige data eller til udførelse af transaktioner. Dette system bruger ikke en formidler som en bank, hvilket gør blockchain-teknologi meget sikker. Det forventes, at blockchain-teknologi vil gøre store fremskridt i de kommende år og vil blive brugt til både forretningsmæssige og private formål. Hvad synes du om hele blockchain-teknologien? Vil du bruge det? Lad os vide!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

1 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *