Hvorfor stiger og falder aktiekurser?

Hvis du kan estimere, hvornår aktier kommer til at stige eller falde, kan du få et godt overskud på aktiemarkedet. Et fald eller en stigning i værdien af aktier kan have mange årsager. I denne artikel diskuterer vi de forskellige årsager, der kan få en aktie til at stige eller falde i værdi.

Hvorfor ændrer aktier sig i værdi?

Aktiekurser stiger og falder konstant: det skyldes det konstante spil mellem udbud og efterspørgsel. Når flere investorer ønsker en aktie, stiger prisen. Samtidig ser du, at prisen på en aktie falder, når mange sælger den. Hvis du vil opnå gode resultater med investeringer i aktier, er det vigtigt at komme med forudsigelser om den fremtidige efterspørgsel efter en bestemt aktie.

Fortjeneste prognose og kvartals resultater

Forventninger til det overskudsbeløb, som et selskab vil opnå, påvirker aktiekursen. Hvis der er en meget positiv resultatforventning, giver dette en virksomheds aktier et godt fremtidsperspektiv. Som følge heraf vil flere investorer ønske at købe en aktie. En negativ resultat prognose har derimod naturligvis den modsatte effekt.

De forventninger, der udtrykkes om en virksomheds tal, er interessante, fordi de giver dig mulighed for at forudsige stigninger og fald i fremtiden. Du får dog først sikkerhed, efter at kvartals tallene er offentliggjort. I det øjeblik vil aktionærerne med sikkerhed vide, hvilke resultater der er opnået, og vil handle i overensstemmelse hermed.

De stærkeste bevægelser kan ses, når de realiserede tal afviger stærkt fra forventningerne. På børsen ser du, at forventninger ofte allerede er inkorporeret i prisen. Hvis tallene er skuffende, kan prisen på en aktie pludselig falde kraftigt, mens positive resultater kan føre til en kraftig stigning.

Social og økonomisk udvikling

Den udvikling, der finder sted i verden, har også en effekt på aktiemarkedet. Hvis der for eksempel er et usikkert politisk klima i en bestemt del af verden eller en trussel om krig, vil aktierne i virksomheder i denne region falde. Naturkatastrofer er også en årsag til pludselige ændringer i aktiekursen.

I øvrigt påvirker den negative udvikling i verden ikke altid negativt værdien af aktier. For eksempel kan en trussel om krig i en del af verden øge værdien af aktier i en anden del. Virksomhedernes konkurrenceposition i de ‘sikre områder’ forbedres derefter. Når usikkerheden på aktiemarkedet stiger, ser du, at investeringer, der betragtes som sikre værdistigninger: eksempler på dette er guld og sølv.

Et godt eksempel på en politisk situation, der kan få stor indflydelse på aktiekurserne, er handelskrigen mellem Amerika og Kina i 2020. Da begge lande øgede told på produkter, faldt handelen mellem dem, hvilket er dårligt for forretnings resultaterne. De ekstra foranstaltninger, der er truffet mod Huawei, har for eksempel lagt et betydeligt pres på virksomhedens resultater.

Derfor, hvis du vil investere i bestemte regioner, er det bestemt værd at undersøge, hvad der foregår. På den måde kan du bedre forudsige, om aktiekurserne vil stige eller falde i fremtiden.

shares decline

Inflation og renter

Den inflation og renter, der er fastsat af Centralbanken, påvirker også aktiekursen. Inflation er stigningen i prisniveau på produkter i en region. For obligationer er inflation dårlige nyheder: fremtidige betalinger er mindre værd. Aktier er lidt mindre påvirket af inflation: virksomheder kan øge omkostningerne ved deres produkter. Men de materialer, de skal købe, koster også mere. Som følge heraf drager et selskab ikke rigtig fordel af inflationen: Kun realvækst i overskuddet har en positiv effekt på aktiekursen.

Renten har en klar effekt på aktiekursen. En lav rente skaber et gunstigt klima for virksomheder, da de kan arrangere finansiering til lave omkostninger. Samtidig ser du, at forbrugerne også køber flere produkter: Det er trods alt mindre attraktivt at spare penge, og det er billigere at tage forbrugskredit. Denne udvikling bidrager til virksomhedens (fremtidige) rentabilitet, så aktiekurserne kan stige yderligere.

Desuden ser du med lavere renter flere penge strømme til aktiemarkederne. Dette sker, fordi det ikke er muligt at opnå et positivt afkast andre steder. Når der er mange penge til rådighed, er det også lettere for banker at investere. Når der købes flere aktier, ser du, at aktiekurserne stiger.

Stiger renten? Så er det vigtigt at være på vagt! En stigende rente kan lægge pres på aktiekursen, da det kan påvirke forretnings resultaterne negativt.

Udbytte politik

En ændret udbyttepolitik kan også få prisen på en aktie til at stige eller falde kraftigt. Når en virksomhed begynder at udbetale flere udbytter, ser du, at aktiekursen ofte stiger. Tværtimod kan et fald i udbyttet lægge pres på aktiekursen. Dette er bestemt tilfældet med aktier, der altid har været kendt som stabile udbytteaktier.

Et godt eksempel på dette kan ses Shells aktiekurs i 2020. Dette firma er kendt for at udbetale et stabilt udbytte. Under påvirkning af corona pandemien var de ude af stand til at betale det tilbagevendende udbytte, hvilket betød, at udbyttet skulle reduceres betydeligt: som følge heraf solgte mange investorer deres aktier, hvilket fik aktiekursen til at falde betydeligt.

På lang sigt skal du dog være forsigtig, når en virksomhed øger udbytte betalinger. Når en virksomhed udbetaler et udbytte, kan disse penge ikke investeres i nye projekter i fremtiden. Tværtimod kan rentable projekter bidrage til en stigende aktiekurs i fremtiden. Når en virksomhed udbetaler for meget udbytte, kan dette lægge pres på rentabiliteten og aktiekursen i fremtiden.

Det er også vigtigt at huske, at aktiekursen falder midlertidigt, efter at der er udbetalt udbytte. Hvis virksomheden udbetaler $1 pr. Aktie, falder aktiekursen med $1. Dette giver mening: Efter udbyttebetalingen vil der være $1 mindre pr. aktie i virksomheden.

Overtagelse rygter

Overtagelses rygter er næsten altid positive for aktionærerne. Når en virksomhed udtrykker interesse, stiger aktiekursen kraftigt. Det andet selskab betaler ofte en præmie, når overtagelsen foregår. Når overtagelsen til sidst ophæves, ser du, at aktiekursen falder tilbage til sit gamle niveau.

Aktie marked tendenser

Når man investere i aktier, er det klogt at bestemme den generelle tendens. Nogle gange er aktiemarkedet klart i en uptrend eller en downtrend. I en downtrend vil du se, at aktierne hovedsageligt falder i værdi, og investortilliden er lav. Ekstreme tilfælde af dette kan ses under en krise: tænk f.eks. På kreditkrisen eller gældskrisen. I en downtrend kan du lede efter gode tidspunkter for at købe aktier tilbage.

I en uptrend bevæger aktiekurserne sig hovedsageligt opad. Dette er selvfølgelig en god ting, når du ejer mange aktier. En kraftig stigning kan være et godt tidspunkt at sælge nogle af dine aktier og tage en kurs stigning.

Aktiesplit

En aktiesplit får også prisen på en aktie til at falde. En aktiesplit reducerer imidlertid ikke værdien af dine aktier: aktiekursen sænkes bevidst. En virksomhed kan gøre dette for at gøre aktier mere tilgængelige for detailinvestorer. Hvis flere detailinvestorer køber aktierne, kan aktiekursen stige over tid.

Med en aktiesplit reduceres værdien af en aktie: for eksempel er din andel derefter $5 værd i stedet for $10. For hver aktie, du ejer, modtager du to, så intet ændrer sig i balance.

Shorters og short squeeze

Som investor kan du satse på et fald i aktiekursen med shorting. Med en short position lover du at levere en aktie i fremtiden til en bestemt pris. Hvis aktiekursen efterfølgende falder, kan du købe aktien billigere og sælge den til den højere pris.

En short position medfører risici: Når kursen stiger kraftigt, vil investorer hurtigt købe aktierne tilbage. Dette kan for eksempel ske, når en virksomhed offentliggør uventet gode tal. De short sælgere forsøger derefter hurtigt at købe aktierne tilbage for at opfylde deres leveringsforpligtelse. Hvis shorters køber aktierne i massevis, kan aktiekursen stige yderligere. Vi kalder dette også et short squeeze.

I sjældne tilfælde kan der endda være et fænomen kaldet cornering. Når en virksomhed har et begrænset antal udestående aktier, kan en smart fond anvende denne strategi. Hvis der for eksempel eksisterer en million aktier, og investorer åbner korte positioner for 1,1 millioner aktier, kan alle aktierne ikke bare leveres. Fonden kan derefter beslutte at købe alle aktierne. På den måde er investorerne med de short positioner i hjørne, da de skal byde mod hinanden for at kunne levere aktierne. Som følge heraf kan aktiekursen pludselig stige kraftigt.

Valutakurser

Valutakurserne kan også påvirke aktiekurserne. Som følge af globaliseringen sælger virksomheder i stigende grad deres produkter til andre regioner. Når en Europæisk virksomhed sælger produkter i Amerika, modtager de dollars for deres produkter. Hvis en Europæisk virksomhed sælger produkter i Amerika, modtager de dollars for deres produkter. Når værdien af euroen stiger kraftigt, svækkes de Europæiske virksomheders konkurrencestilling, fordi produkterne er relativt dyre for andre lande. Udsving i valutakurser påvirker derfor resultaterne af virksomheder, der opererer internationalt.

Dine investeringsresultater påvirkes også direkte af valutakurser. Når du køber Amerikanske aktier med pund, kan du tabe penge, når dollaren bliver meget mere værd mod pundet. Du vil derefter modtage færre pund tilbage, når du til sidst sælger din investering igen.

Kommer aktierne til at stige?

Mange investorer ønsker at vide, om aktierne vil stige i de kommende dage, uger eller endda måneder. Desværre er der sjældent et klart svar på dette: aktiemarkeder er uforudsigelige, og en stigende pris kan simpelthen blive til en faldende.

På længere sigt kan du komme med bedre forudsigelser. Over 30 års tid er der en god chance for, at aktiekurserne stiger. Tidligere er aktiekurserne vokset på lang sigt. Dette er logisk, når man tænker på, at produktiviteten stiger på lang sigt.

Det er dog svært at afgøre, om aktiekurserne stiger i morgen. Derfor er det klogt at tage en forskudt tilgang: ved at købe aktier med jævne mellemrum undgår du at komme ind på markedet på det forkerte tidspunkt.

Vil du vide den bedste metode til investering i aktier? I vores købsguide lærer du alt, hvad du har brug for at vide:

Hvad gør du, når aktiekurserne falder?

Gå ikke i panik, et vigtigt råd. Mange uerfarne investorer sælger deres aktier, når priserne falder, hvilket er ærgerligt. På sigt ser du, at aktiekurserne genopretter.

Det er derfor klogt frem for alt at holde afstand. Husk, at mottoet ingen smerte, ingen gevinst bestemt gælder for investeringer: du skal nogle gange bløde lidt for at opnå et højere afkast på lang sigt. Når alt kommer til alt, når du lægger pengene ind på en opsparingskonto, ved du med sikkerhed, at dine penge vil være mindre værd.

Især når priserne falder, kan du også kigge efter gode muligheder og gode tilbud. Når aktierne er faldet tilstrækkeligt, kan du ofte købe dem til en gunstig pris. Du kan derefter opnå en høj afkast på kort tid.

Hvad gør du med nyhederne?

I nyhederne læser du ofte kun overskrifter, der vedrører den korte sigt; aktiemarkedet krasjer, eller der opnås nye rekorder. Hvis du vil investere godt, er det bedst at undgå disse almindelige medier så meget som muligt. Formålet med medierne er at holde din opmærksomhed med voldsomme overskrifter. Husk på, at en investor har tid som en bedste ven; derfor bør du ikke fokusere for meget på den korte sigt.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *