Afdækning: hvad er afdækning, og hvordan kan du selv gøre det?

Som investor ønsker du at opnå det højest mulige afkast med minimal risiko. En teknik, der kan hjælpe, er afdækning. Afdækning er (delvis) begrænsning af en finansiel risiko. I denne artikel diskuterer vi flere metoder, du kan bruge til at afdække som individ. Vi diskuterer også, hvordan hedging kan hjælpe store virksomheder og børsmæglere.

Hvad betyder afdækning?

Afdækning (hedging) henviser til at begrænse dine finansielle risici ved at tage en modsat position. Det kan sammenlignes med at tegne en forsikring. Ligesom forsikring er en hedge aldrig gratis. Som investor bliver du betalt for at tage risici. Hvis du reducerer risikoen, skal du betale den anden part for at tage disse risici.

Der er flere teknikker, du kan bruge til afdækning. Afdækning bruges af store virksomheder, investeringsfonde, men også bestemt af private investorer. Vil du vide mere om afdækning? I denne artikel kan du finde alt, hvad du behøver at vide om dette emne.

Hvorfor kan afdækning være værdifuld?

Afdækning er en attraktiv mulighed, når du forventer eksponering for en risiko over gennemsnittet. Nedenfor vil vi diskutere nogle situationer, hvor det kan være smart at afdække din økonomiske risiko:

Valuta risikoafdækning

Når du køber aktier i udlandet, er du ofte udsat for en valutarisiko. Et eksempel kan være at købe Google aktier, der er noteret i dollar, mens du selv bruger euro.

Når euroen så falder i værdi, får du færre dollars tilbage for din investering. Ved at afdække kan du minimere denne risiko.

Kraftige fald

Ved at afdække kan du også beskytte dig mod et stærkt markedsadgang. Når den økonomiske situation er usikker, kan dette være en attraktiv mulighed. For eksempel, hvis vigtige tal snart bliver offentliggjort, og det ikke er klart, om resultaterne bliver positive eller negative, kan du bruge en afdækning position til at beskytte din investering.

Hedging

Afdækning stabiliserer resultaterne. Det koster penge, men mindsker risikoen.

Hvordan kan du bruge afdækning?

Der er flere måder, du kan beskytte en investering position på. Vi vil diskutere de vigtigste strategier, du kan anvende:

Afdækning af valutarisici

Når du regelmæssigt handler med udenlandske aktier, er der altid risiko for, at din investering bliver påvirket af det pågældende lands valutakurs. Du kan afdække denne risiko ved også at tage en valuta position. Lad os forklare dette gennem et eksempel på en investering i en Amerikansk aktie. I dette eksempel bor du i et land, der bruger euro. Når dit land bruger en anden valuta, kan du erstatte ordet euro med din egen valuta.

Hvis du tror, at værdien af euroen vil falde, er det bedste, du kan gøre, at købe dollars og derefter købe aktien. Bagefter, når du sælger aktien, vil du modtage flere euro tilbage for det samme beløb i dollars.

Forventer du, at værdien af euroen vil stige? Så kan din investering i Amerikanske dollars blive dårligt. Selvom du tjener penge i dollars, kan din investering i euro falde i værdi. Ved at afdække kan du reducere denne risiko.

Du kan afdække denne risiko ved at låne dollars i stedet for at købe dem. Når euroen bliver mere værdifuld, vil du senere skulle veksle færre euro for at betale gælden af. Dette gør det muligt at dække risikoen for en faldende dollar.

Afdækning af en portefølje

Investorer eller handlende med en langsigtet vision ejer ofte en aktieportefølje. Når du ejer flere aktier, kan det være meget dyrt at sælge dem alle i partier. Du skal betale transaktionsgebyrer gentagne gange. Ved at afdække kan du beskytte din portefølje mod store nedadgående kursbevægelser.

Den bedste måde at afdække din portefølje på er at bruge derivater.

For eksempel ved at købe put-optioner eller ved at skrive call-optioner på de aktier, du allerede ejer, kan du beskytte din aktieportefølje mod et fald. Du betaler altid en præmie for disse muligheder. Derfor er det vigtigt kun at afdække sin position, når der er en god grund til dette.

Derudover kan du bruge andre værktøjer til at afdække din portefølje. For eksempel kan du tage en short position på et indeks ved at bruge en CFD eller fremtid. Med en short position, du får et positivt resultat, når prisen falder. Når hele markedet kollapser, vil du blive kompenseret for tabet på dine aktier (delvis). På den måde slipper du for at sælge din aktieportefølje.

Afdækning af en aktie

Det er også muligt at afdække en aktie. Det kan du gøre, hvis du er bange for, at kursen på aktien falder markant. Du kan afdække en aktie ved at lede efter en anden aktie i samme sektor.

Det er smart at eje aktier i en sektor, man har stor tillid til. I oliesektoren kan det for eksempel være Shell. Så begynder du at lede efter en aktie, som du synes er lidt overvurderet. Dette kunne være en relateret virksomhed som Total. Du tager så en short position på denne aktie. Når aktiekurserne i hele sektoren falder, absorberes din risiko af dette. Dette sikrer dog også, at den potentielle rentabilitet af din position falder betragteligt.

Investering i en “safe haven”

En anden måde at afdække dine investeringer på er at investere i en såkaldt sikker havn. Det mest berømte eksempel på dette er guld. Under en krise kan du se, at prisen på guld ofte når rekordhøje. Det overskud du tjener med guld kan bruges til (delvist) at udligne tabene på dine investeringer.

Hvor meget koster afdækning?

Afdækning er aldrig gratis. Du bør kun afdække dine positioner, når du mener, du er i stor risiko. Det sænker din risiko, men også dit potentielle afkast.

Du betaler transaktions gebyr over den nye position. Disse omkostninger reducerer dit afkast. Det er altid tilrådeligt at vælge en lav-pris broker, så du kan holde disse omkostninger så lave som muligt.

Afdækning koster også penge, fordi du går glip af afkast. Vi forklarer, hvordan det fungerer gennem et eksempel. I dette eksempel investerer du i en andel på $100. Du er bange for, at aktien skal falde kraftigt, hvorfor du gerne vil beskytte positionen ved at sætte en hæk op. Du åbner derfor en short position udover din aktieposition.

Hvis aktien faktisk falder til $80, sikrer hækken, at du ikke mister nogle penge. Du mister $20 i værdi på aktien, men fordi du har åbnet en short position, vil du også modtage $20. Du kan modregne fortjeneste og tab. Ved at lukke den short position baner du endda vejen for et overskud, når kursen genopretter sig.

Aktiekursen kan også bevæge sig i den anden retning: Kursen stiger med $20 til $120. Din aktie er $20 mere værd, men din short position er $20 mindre værd. Indtægterne og omkostningerne bliver igen vejet op mod hinanden. I dette tilfælde skulle du ikke have haft en hæk. Uden sikringen ville du have opnået et afkast på $20. Dette afspejler en anden måde afdækning kan koste penge; gennem manglende indkomst.

Hvordan afdækker virksomheder deres risici?

Virksomheder begrænser også deres risikoeksponering ved at afdække deres positioner. For eksempel er en luftfartsvirksomhed stærkt afhængig af prisen på petroleum. Når dette brændstof pludselig bliver meget dyrere, er virksomhedens rentabilitet kompromitteret.

Et flyselskab kan dække disse risici ved at indgå en terminkontrakt. Fremover kan de købe petroleum i en fast periode til en fast pris. På den måde kan en virksomhed sikre sig, at de kan købe bestemte råvarer til en bestemt fast pris.

En virksomhed kan gøre det samme med valutaer. Mange virksomheder opererer internationalt i stor skala. En multinational modtager indkomst i alle slags valutaer. Også her kan en virksomhed stabilisere sine driftsresultater ved at købe kontrakter, der tilbyder en bestemt valutakurs. Uden sådanne kontrakter ville virksomheder være meget mindre sikre i deres internationale forretningseventyr.

hedging_oil

Olieprisen svinger meget. Virksomheder kan beskytte sig mod dette ved at afdække.

Afdækning fonde

Investeringsfonde praktiserer også afdækning. Afdækning fonde er det bedst kendte eksempel på dette. En afdækning fond kan tage både sell positioner og short positioner i markedet. For eksempel køber de aktier, de anser for undervurderede, og tager shorte positioner på aktier, de anser for overvurderede.

Afdækning fonde kan levere gode resultater i både økonomiske gode og dårlige tider. Ved at tag fordel af både stigende og faldende priser er de mere fleksible end de mere traditionelle investeringsforeninger.

Hvordan handler børsmæglerne afdækning?

Du er sikkert klar over, at børsmæglere også bruger afdækning. Ved første øjekast virker dette ikke logisk. Afdækning er trods alt at tage en modsatrettet position og af den grund ville din kursgevinst være et tab for børsmægleren. Børsmæglere har dog en strategi og afdækker kun de positioner, der er tilgængelige som en modsætning internt.

Stripping positioner

Lad os sige, at der er 200 indkøbsordrer for Apple aktier og 100 salgsordrer for Apple aktier. Børsmægleren betaler transaktionsgebyrer, når positionen faktisk åbner på markedet; derfor er det smartere at krydse 100 positioner af mod hinanden. Børsmægleren vil derefter afdække 100 aktier. Dette gør ingen forskel, da der er 100 kunder, der køber internt til den pris og 100 kunder, der sælger til den pris. Kun 100 aktier skal sælges på markedet.

Det gør det muligt for børsmægleren at betale færre transaktionsomkostninger, og de tjener på både den short og den lange position. Efter alt, tjener børsmægleren fra spread og kan dermed tjene penge praktisk talt risikofri. Når positionerne åbnes samtidigt, kan tabet af en position bruges til at betale for overskuddet af den anden position.

Gør børsmæglere afdækning ærligt?

Når børsmæglere afdækker på en ærlig måde, er denne strategi ligegyldig, fordi du som kunde ikke engang bemærker, om aktien rent faktisk er købt eller solgt på markedet. Det er vigtigt at holde øje med, om børsmægleren spiller fair. Hvis børsmægleren roder med prisen, ville de tjene endnu mere. Dette er naturligvis ulovligt, og heldigvis spiller de fleste børsmæglere spillet efter reglerne. Ikke mindre er det vigtigt at være opmærksom på denne form for praksis!

Tip: prøv at handle gratis med en demo!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *