Hvordan kan man investere i AEX?

AEX kommer fra Amsterdam Exchange Index er det største Hollandske børsindeks. Indekset indeholder aktier i de 25 største Hollandske virksomheder. AEX bruges ofte som en indikator for den økonomiske situation i Holland. Men hvordan er AEX sammensat, og hvordan kan du selv investere i AEX?

Investering i AEX selv

Det er muligt at investere i AEX selv. Der er forskellige måder, hvorpå du kan investere i AEX. Disse metoder diskuteres kort nedenfor.

Køb individuelle aktier

Det er også muligt at købe den enkelte AEX aktier. Du kan vælge at købe aktierne inden for indekset. På denne måde er resultaterne af dine investeringer næsten lig med resultaterne af AEX. Ved at gøre dette bevarer du mere fleksibilitet, da du kan sælge enhver aktie til enhver tid.

Har du lyst til at købe AEX aktier? Du kan handle direkte med AEX-aktier hos en af disse pålidelige børsmæglere:

BørsmæglerOmkostningerTilmeldt
0 € i gebyrer for AEX aktier. Din kapital er i fare. Andre gebyrer er gældende.
eToro0 € i gebyrer for AEX aktier. Din kapital er i fare. Andre gebyrer er gældende.
Degiro€2,50 per transaktion
Plus500Spekuler med CFD'er om stigende og faldende priser på aktier! 82 % af detail-CFD-konti taber penge.

Hvad er den nuværende aktiekurs for AEX?

Nedenfor kan du finde en graf med den nuværende aktiekurs for AEX. Prisen ændres hvert øjeblik på dagen. Med Plus500 kan CFD AEX handles mellem 8:00 og 21:00. Med knapperne åbner du en investerings position på AEX:

Investering i AEX med en tracker

Man kan investere i AEX ved at bruge en ETF eller en tracker. En ETF er en fond, der sporer aktiemarkedsindekset så tæt som muligt ved at overtage fordelingen af aktier. En god fest, hvor du kan handle ETF’er på AEX, er DEGIRO. Med DEGIRO investere du gratis i det valg, der er inkluderet i kernefondene. Brug knappen til at åbne en konto direkte med DEGIRO:

Med hvilken ETF kan man investere i denne AEX?

Den bedste ETF, som man kan investere i AEX med, er iShares AEX UCITS. Denne tracker følger AEX indekset så tæt som muligt. Omkostningsprocenten for dette indeks er kun 0,3% på årsbasis, og du kan investere helt gratis i denne fond med DEGIRO.

Brug af optioner ved AEX

Hvis du ikke har noget imod at tage større risici, kan du vælge at investere i optioner i AEX. Option giver dig ret (men ikke forpligtelsen) til at købe (call option) eller sælge (put option) AEX til en bestemt pris. Vil du vide nøjagtigt, hvordan investering i optioner fungerer? Læs derefter vores manual om investering i optioner:

Hvad betyder denne AEX?

AEX eller Amsterdam Exchange Index fuldt ud er det bedst kendte og vigtigste Hollandske børsindeks. Indekset afspejler kursudviklingen på de 25 aktier med den største markedsværdi. Indeksets værdi beregnes ved at tage det vægtede gennemsnit af aktierne.

Hvordan er AEX sammensat?

AEX indeholder de 25 Hollandske virksomheder med den højeste markedsværdi. Imidlertid har ikke alle virksomheder den samme vægt: et selskabs vægt bestemmes af markedsværdien af de enkelte aktier. Markedsværdien består af antallet af aktier ganget med værdien af en individuel aktie. En aktie har muligvis ikke en vægt, der er større end 15%, og indekset revurderes hvert år.

Inden for AEX er visse virksomheder ret dominerende. Eksempler inkluderer Royal Dutch Shell, Unilever og ASML, som tilsammen tegner sig for mere end 40% af indeksets vægt. Når man investerer i AEX, er det vigtigt at holde øje med aktierne med en stærk vægt.

Hvor kan man investere i denne AEX?

Investering i AEX er åben for alle. De fleste børsmæglere handler simpelthen med AEX som en kontrakt. Du kan derefter satse på både en faldende og en stigende AEX-pris. Når prisen stiger, kan du købe fonden. Hvis du tror, at prisen på AEX falder, kan du vælge at åbne en short position.

Har du lyst til at vide på hvilke børsmæglere du kan investere mest i AEX? Så kig på vores oversigt over de bedste børsmæglere:

Investering i AEX

Er investering i AEX fornuftigt?

Investering i en målestok som AEX har flere fordele og ulemper. En stor fordel ved handel i AEX er, at du automatisk spread (begrænser) dine risici. Dette skyldes, at du ikke investerer i en aktie, men i flere aktier. Ikke desto mindre er risikospredningen begrænset til en økonomisk region, nemlig Holland. Det tilrådes derfor at investere i andre indeks ud over AEX, f.eks. Ved hjælp af en ETF.

En stor ulempe ved handel med AEX er, at det afkast, der skal opnås, ofte er lavere. Da prisen på AEX består af de bedste og dårligst præsterende aktier, er det aldrig muligt at opnå et bedre resultat end den bedste andel i indekset. Som et resultat kan du ikke slå markedet ved at investere i en ETF på AEX. Selvom det er svært at slå markedet, kan mange investorer prøve.

Som en aktiv investor kan det derfor være mere interessant at vælge aktier selv. På denne måde kan du prøve at slå aktiemarkedsindekset og opnå et højere afkast. Når du gør dette, er det vigtigt at udføre omfattende forskning i de virksomheder, der står bag aktien. Du kan gøre dette ved at udføre grundlaeggendeog teknisk analyse.

Hvordan beregnes AEX?

Før du investerer i AEX, skal du forstå nøjagtigt, hvordan indekset beregnes. Inden for AEX er de 25 aktier noteret med den højeste handelsvolumen: dette volumen beregnes ved at multiplicere den gennemsnitlige pris på aktien med det handlede volumen.

Vægtningen bestemmes derefter ved at se på markedsværdien. Kun free float aktier tages i betragtning, som er de frit omsættelige aktier. Et selskab vil aldrig modtage en vægtning, der er højere end 15%, for at forhindre en fond i at have for stor indflydelse på prisbevægelser.

Indekset revurderes to gange om året: Når et andet firma har optjent en plads i indekset, erstattes det. Ved hver revision bestemmes vægtningsfaktoren igen, hvilket ikke bør ændre indeksets værdi. Indekset er 1/100 af værdien af kurven med aktier i euro.

Kritik af denne AEX indeks

AEX er ikke et hellig hus, og indeksets betydning falder mere og mere. Indekset er ikke længere en god indikator for den hollandske økonomi. Fordelingen af midler inden for indekset er ret skæv, og nogle virksomheder i indekset har næsten ingen forbindelse til Holland: et godt eksempel på dette er virksomheden ArcelorMittal.

På grund af det faktum, at erhvervslivet opererer mere og mere internationalt, bliver internationale indeks som Euro Stoxx 50 mere og mere populære. På grund af navnegenkendelsen hører du stadig meget om AEX i nyhederne.

Hvilke andre indekser er der i Holland?

I Holland har vi ud over AEX også AMX- og AScX-indekset. AMX-indekset (Amsterdam Midkap Index) indeholder de 25 mellemstore aktier, der ikke kom ind i AEX. AScX-indekset (Amsterdam Small-Cap Index) er det tredje indeks og indeholder tallene 51-75. Når du vil investere i mindre virksomheder, kan disse indekser være mere interessante.

Investering i AEX futures

Det er også muligt at investere i AEX med en fremtid. En fremtid indeks er altid 200 gange indeksets størrelse. Når indekset ligger på 600 og stiger til 610, er dit overskud 10 X 200 = € 2000. Som du kan se, øges dit overskud og tab hurtigt med futures. Investering i AEX med futures anbefales derfor kun, hvis du har tilstrækkelig erfaring og kapital.

Prisudvikling af AEX

AEX er et relativt lille indeks sammenlignet med f.eks Dow Jones or S&P 500. På grund af dette kan indeks prisen undertiden gøre mærkelige spring. Store parter kan manipulere prisen noget og i det mindste midlertidigt lade den bevæge sig opad. Du ser det ofte under frokosten eller 5 minutter efter lukning, når de professionelle stadig kan afgive ordrer.

Det er også vigtigt at bemærke, at udbetalt udbytte ikke er inkluderet i børs diagrammet. Prisen på AEX falder derfor, når der udbetales udbytte.

AEX-prisudvikling

Prisudviklingen på AEX mellem 1993 og 2010

Verdens Nyheder’s rolle

Prisen på AEX påvirkes hovedsageligt af verdensnyheder. Overraskende nok har nyheder vedrørende den Hollandske økonomi næppe nogen indflydelse på udviklingen af AEX’s pris. Dette skyldes, at de store multinationale selskaber, der er inkluderet i indekset, hovedsageligt opererer internationalt. Mange udenlandske parter investerer også i AEX-indekset. Som et resultat ser du, at AEX ofte bevæger sig sammen med aktiemarkedets udvikling af S&P500.

Betydningen af et par virksomheder

Når man investerer i AEX, er det vigtigt at huske, at kun en håndfuld virksomheder har nogen reel indflydelse på aktiekursen. Shell og Unilever er så store, at mange andre mindre fonde kun har indflydelse på AEX bag decimaltegnet. Vær derfor særlig opmærksom på de store partier inden for indekset: de gør i sidste ende forskellen!

Hvordan opnår du bedre resultater med investeringer i AEX?

Du vil sandsynligvis investere i AEX for at opnå gode resultater! Med disse tip vil du sikre, at du opnår det højest mulige afkast med din investering i AEX.

Analyse af denne indeks

Sammensætningen af AEX indekset kan ændres regelmæssigt. Under dot com-krisen så du for eksempel, at indekset bestod af mange overvurderede internetfirmaer. På det tidspunkt investerede du hovedsageligt i internetfirmaer, da du købte en ETF på AEX. Lige før kreditkrisen var dette meget anderledes: indekset bestod hovedsageligt af banker.

Fordi sammensætningen konstant ændrer sig, investerer du også i andre sektorer. Hold derfor øje med, om indekset stadig er tilstrækkeligt spredt over forskellige sektorer.

Følg nyhederne

Når man aktivt spekulerer på indeksprisen, er det vigtigt at holde øje med verdensnyhederne. De største hollandske virksomheder er stærkt afhængige af den økonomiske udvikling i verden. Hvis verdensøkonomien klarer sig godt, vil AEX sandsynligvis også lægge ned grønne tal.

Se også på andre muligheder

At købe en ETF på AEX er bestemt ikke en dårlig investeringsstrategi. Det er dog vigtigt at investere penge også på andre markeder. AEX alene giver ikke tilstrækkelig diversificering til at opnå varige, stabile resultater.

Køb af AEX aktier

At købe individuelle AEX-aktier kan fungere godt, i det mindste hvis du ved, hvordan du vælger de bedste aktier. Vi har en speciel side på invester.info med alle interessante Hollandske aktier. Har du lyst til at vide, hvordan du investerer i Hollandske AEX-aktier? Så besøg vores special:

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *