Bull vs Bear: Hvordan hopper du ind på markedet?

Når folk investerer, taler folk ofte om bulls og bears. I denne artikel ser vi på, hvad de mener med store og tågede aktiemarkeder og analyserer, hvordan man hopper ind i tyrene og tåler markedet!

Hvad betyder en bull marked?

En bull(tyr) er selvfølgelig et velkendt dyr, men ud over et dyr er det også kendt som Wall Street. Hvis du besøger Wall Street, kan du se en statue af en tyr. Når vi taler om et bull marked, taler vi om et marked, hvor priserne hovedsagelig stiger. Så vi taler om en positiv markedsstemning, hvor aktiekurserne fortsat stiger.

Mange forveksler en bull market og en bear market. Man kan huske et bull marked ved at huske at tyrens horn peger opad.

bullish market

Hvad betyder en bearish marked?

Et bear marked er det modsatte af bull marked er mange investorers mareridt. Når der er et bear marked, er der en fremherskende negativ markedsfølelse. Derefter falder aktiekurserne. Man kan huske bear marked ved at huske, at en bjørnens kløer peger nedad, når den angriber. På Wall Street kan man ikke finde en bjørn. Sandsynligvis vil investorerne ikke se deres frygt for ofte.

bearish market

Hvordan kan du tjene penge på et bullish market?

Når der er et bullish marked er der et højt tillid blandt investorer. De mennesker, der deltager i et sådant marked, kaldes også flokken. Dette er nøjagtigt den mest fornuftige strategi på et bull marked: følg trenden. En bull market er et godt tidspunkt at købe aktier.

Det er meget vigtigt at forblive skarp på en bull market; efter hver top er der en bund. Som vi så i 2008, kan aktierne falde kraftigt, og den deraf følgende nedadgående tendens kan vare i lang tid. Når aktiekurserne begynder at falde, kan det være klogt at sælge dine aktier igen.

Hvordan kan du tjene penge på et bearish market?

På et bear marked er der en periode, hvor aktiekurserne falder kraftigt. Investorerne er generelt meget pessimistiske med hensyn til fremtiden. Mange investorer mener at et bear marked er årsag til panik; med alle de faldende aktiekurser er der ingen penge at tjene!

Intet kunne være længere væk fra sandheden; det er muligt at short sell. Når priserne falder kraftigt, er det klogt at bruge denne kraftfulde mulighed. Når du åbner en short position, tjener du penge, så snart priserne på aktier falder. Takket være denne moderne mulighed, som du kan bruge hos online børsmæglere, kan du tjene penge på at investere i et bull marked såvel som på et bear marked.

Du kan også bruge specielle derivater til at åbne en position på en faldende aktiekurs. Kendte derivater, som du kan reagere på et bearish marked med:

Hvor længe varer et bullish eller bearish marked?

Dette afhænger i høj grad af, hvilken form for aktier der er tale om. Nogle aktier er mindre flygtige. Disse aktier er ofte ikke særlig spændende: De kan somme tider fortsætte med at stige i op til ti eller tyve år. Afkastet er ikke ekstremt, men meget stabilt.

På den anden ekstreme side finder du stærkt cykliske bullish og bearish markeder. Disse aktier kan vise enorme stigninger eller fald i en periode på få uger til år. Dette kan også ses på Bitcoin markedet, hvor prisen på kryptovaluta kunne stige eller falde med helt op til 10%.

Mere om bullish markeder

Har du lyst til at vide mere om bullish markeder? I dette afsnit lærer du alt hvad du behøver at vide om bullish markeder!

Hvad er årsagen til et bullish marked?

Der er flere faktorer, der kan bidrage til skabelsen af et bullish marked. Du kan ofte genkende et bullish marked ved at:

  • Et fald i ledigheden
  • En stigning i den disponible indkomst
  • Højere rentabilitet for virksomheden
  • En stærk tillid til aktiemarkederne
  • En stigning i IPO’er

Hvad er den bedste måde at investere i et bullish marked?

Der er flere måder at investere i et bullish marked. Køb og beholdning af aktier kan være en god strategi. Optimismen på markedet sikrer, at aktiekurserne stiger kraftigt.

En lidt mere risikabel strategi er at købe yderligere aktier, når priserne fortsætter med at stige. Du bestemmer derefter på forhånd, hvor mange ekstra aktier du køber med hver procentdel af prisstigninger.

Det kan også være smart at købe aktier i de optrækkelige ting. Selv på et bullish markeret vil prisen falde i mellem. Du kan svare på dette ved at placere ordrer i netop de korte fald. Ved hjælp af en teknisk analyse kan du finde det bedste tidspunkt ved at købe.

Du kan også gå til fuld sving handel. Det er en måde at handle på, hvor man bestiller både stigende og faldende markeder. Det er den mest risikable strategi, men den, hvor man bedst kan reagere på både faldende og stigende tendenser. Vil du prøve denne måde at investere på? På online børsmæglere kan man prøve denne handelsmetode gratis med en demo:

Hvad er et velkendt bull market?

Et godt eksempel på et nyligt bullish marked er dotcom situationen i 2000. Priserne på forskellige teknologiske aktier steg enormt under indflydelse af gode nyheder og høje forventninger. Nu ved vi, at dette ikke sluttede godt.

dot com bullish market

Mere om bearish markets

Vil du vide mere om bearish markeder? I dette afsnit finder du alt hvad du behøver at vide om bearish markeder!

Hvad er årsagen til et bearish marked?

Årsagerne kan variere, men ofte skyldes et bearish marked en økonomisk afmatning. Du kan genkende et bearish marked ved at:

  • Et fald i beskæftigelsen
  • En fald i den disponible indkomst
  • Lavere rentabilitet for virksomheder

Indgreb fra regeringer kan også forårsage et bearish marked. Regeringen kan øge skatten på aktier eller virksomheder, hvilket sænker virksomhedernes rentabilitet.

Hvilke faser findes der?

Et bearish marked opstår ofte ikke natten over. I starten er der en fase med høj tillid og høje aktiekurser.

Så kommer flere og flere negative nyheder ud, hvilket får aktiekurserne til at falde kraftigt. Panik rammer, og investorernes tillid falder.

Når priserne er faldet kraftigt, er der investorer, der træder ind igen. De ser aktierne som gode tilbud. Priserne vil stadig falde i starten, men mindre hårde. Til sidst vender det bearish marked tilbage til et bullish marked, hvor priserne stiger igen.

Er bear markeder gode startmomenter?

Det vanskelige ved et bear marked er, at det er meget vanskeligt at estimere, hvornår det er bedst at komme ind. Dette skyldes, at det næsten er umuligt at estimere bunden nøjagtigt. Et bear marked tager ofte flere år, og priserne på aktier kan let falde 50-60%.

En midlertidig korrektion er ofte et bedre tidspunkt at komme ind. Korrektioner er midlertidige fald i et stigende marked.

Du kan svare på et bearish marked ved at anvende gennemsnitsprisen for dollar. Med denne strategi køber du aktier med jævne mellemrum. Dette forhindrer dig i at investere en stor sum penge på det forkerte tidspunkt på én gang.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *