Hvad betyder en aktiesplit?

Virksomheder kan vælge at gå til en aktiesplit. En organisation har altid en god grund til at dele sine aktier. De fleste virksomheder, der fortsætter med en aktiesplit, gør det for at forbedre aktiernes omsættelighed.

Aktiesplit bliver mindre og mindre almindelig. Det er fordi flere og flere investorer handler aktier online, med online CFD-mæglere ligesom Plus500. Ved at handle med aktier online er det muligt at investere i mindre pakker med aktier. Det er derfor aktiesplit ikke altid er nødvendige.

Hvad er en aktiesplit?

I tilfælde af en aktiesplit erstattes de gamle aktier med et antal nye aktier. Dette gøres efter et fast ratio. Hvis du som aktionær står over for en aktiesplit, vil du modtage flere aktier med en lavere nominel værdi pr. Den samlede værdi af din investering forbliver den samme.

Som aktionær vil du blive informeret skriftligt om enhver aktiesplit. I det brev, du modtager, vil du læse præcis, hvad aktiesplittet indebærer. Som tidligere nævnt vil den samlede værdi af din investering altid være den samme. Du vil ganske enkelt modtage flere aktier med en lavere pålydende værdi.

Share demerger

Et eksempel på en aktiesplit

Antag, at selskab X har udstedt 1000 aktier til en værdi af 50 pund. Den samlede værdi af aktierne i selskab X er 50.000 pund. Nu beslutter virksomheden at dele aktierne. Aktier er ikke længere værd 50 pund hver, men 25 pund hver. Det betyder, at hver aktionær med en aktie nu modtager to aktier. Aktiernes samlede værdi forbliver den samme, men antallet af aktier fordobles.

Hvorfor ville et selskab split sine aktier?

De fleste virksomheder, der beslutter sig for at foretage en aktiesplit, gør det for at øge aktiernes omsættelighed. Det betyder, at gruppen af investorer, som en virksomhed kan fokusere på ved salg af aktier, stiger. Investorer med et lille budget foretrækker ofte at købe aktier til en lavere pris. På denne måde har en akties omsættelighed en direkte indflydelse på dens pris. Når flere mennesker (kan) købe aktien, stiger prisen trods alt.

Hvis du foretager en aktiesplit som i dette eksempel, så bliver din aktie pludselig en interessant investering for en større gruppe mennesker. Du kan ikke kun målrette mod investorer med et budget på 50 pund pr. aktie, men også investorer med et budget på 25 pund pr. aktie. Det betyder, at din andels omsættelighed vil stige, hvilket forhåbentlig vil have en positiv effekt på aktiekursen.

På grund af aktiens øgede omsættelighed stiger markedslikviditeten normalt også. Det betyder, at det er lettere at købe og sælge aktier.

Effekten af en aktiesplit på kursen

En aktiesplit påvirker ikke en virksomheds direkte værdi. Den samlede værdi af lagrene forbliver den samme. Organisationen kan dog blive mere værd i den nærmeste fremtid. Hvis aktiekursen stiger som følge af en aktiesplit, stiger værdien af organisationen. Dette er imidlertid ikke altid tilfældet. De fleste virksomheder tag fordel af en højere aktiekurs som følge af en aktiesplit, men dette er ingen garanti.

Hvad er en omvendt split?

Et selskab kan også gå videre til en omvendt opdeling eller en omvendt aktiesplit. Dette kan ske, når en aktie er faldet kraftigt i værdi. Hvis du ejer 2 aktier til en værdi af $25, og virksomheden beslutter at reversere split med et forhold på 2:1, modtager du en aktie med en værdi af $50. Også i dette tilfælde vil virksomhedens værdi ikke ændre sig.

Virksomheder reverserer ofte split for at imødegå ekstreme udsving i valutakurser. Når en aktie er noteret til en cent, kan prisen hurtigt stiger 100%. Mange børser forbyder denne type små aktier, fordi det ville opildne spekulation. Virksomheder kan derefter gå videre til en omvendt opdeling for at opretholde deres notering på børsen.

En omvendt split er ofte ikke et positivt signal for investoren. Selvom den omvendte opdeling ikke direkte påvirker værdien af dine aktier, giver den et negativt signal. Investorer reagerer ofte følelsesmæssigt, hvorved prisen kan falde yderligere efter meddelelsen.

I sjældne tilfælde kan en reserve split også bruges til at reducere antallet af aktionærer. Investorer, der har for få aktier, modtager penge i stedet for en ny aktie.

Splitter virksomheder altid deres aktier?

Ikke alle virksomheder splitter deres aktiekurs. Eksempelvis er aktierne i investeringsselskabet Berkshire Hathaway ikke split. Aktierne i Warren Buffett aktiemarked fond er derfor titusindvis af dollars værd. Han besluttede senere at sætte B aktier på markedet, hvilket gør det lettere for private investorer også at købe aktierne.

Den dyreste fond på den Hollandske børs plejede at være Moeara Enim, som var holdingselskab for Koninklijke Olie. Aktien handlede til cirka 100.000 gylden.

Hvordan udføres en aktiesplit?

En aktiesplit udføres ved at bytte gamle aktier til nye aktier. En aktiesplit kan ikke foretages uden en vedtægtsændring og et generalforsamling. En officiel meddelelse skal også udsendes via pressen. Udvekslingen af aktier sker normalt automatisk, medmindre du stadig ejer dem fysisk. I så fald skal du bringe aktierne til en bank for at gøre børsen mulig.

Short positioner og en aktiesplit

Selv short positioner påvirkes ikke af en aktiesplit: Antallet af short positioner stiger ganske enkelt, så intet ændrer sig i balance.

Tip: prøv at handle gratis med en demo!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *