Effekten af renter på aktiemarkedet

Når mange mennesker med en opsparingskonto ser frem til høje renter, er høje renter på opsparing sjældent en årsag til fest for investorer. Når Den Europæiske Bank meddeler, at en rentestigning er nært forestående, falder aktiekurserne med det samme, men hvordan er det muligt?

Hvilken indflydelse har renten på aktiemarkedet?

  • En stigning i renten gør låntagning dyrere.
  • Som et resultat bruger virksomheder og forbrugere færre penge.
  • Dette reducere virksomhedernes rentabilitet.
  • Som et resultat vil aktiekurser falde med højere renter.
  • Mange investorer skifter fra aktier til obligationer.

Når renten stiger, bliver lån af penge dyrere

Når renten stiger, skal både forbrugere og virksomheder betale mere for at låne penge. Næsten alle virksomheder låner penge fra tid til anden, de gør det for at investere eller for at opnå en højere fortjeneste. Forbrugere låner også regelmæssigt penge til at foretage køb.

Virksomheder investerer mindre

Store virksomheder låner penge regelmæssigt: de gør det fordi de tror de kan tjene penge på deres kredit. Når et firma betaler syv procent rente over deres lån, og de opnår et afkast på fem procent af det, betyder det, at de tjener et overskud på deres lån.

Men når renten stiger, falder denne fortjenstmargen. Derefter låner virksomheder færre penge, hvilket reducerer investeringerne. Dette kan reducere virksomhedens rentabilitet.

investeringer_rente

Investeringerne falder med højere renter

Aktuelle finansierings omkostninger

Stigende renter påvirker ikke kun en virksomheds fremtidige investeringer. Det kan også føre til, at den nuværende finansiering af virksomheden bliver dyrere. Når virksomheden pludselig står over for højere renter gebyrer, kan virksomhedens rentabilitet sættes under øjeblikkeligt pres.

Når indtjening pr. aktie falder, er aktionærerne mere tilbøjelige til at sælge deres aktier, hvilket får prisen til at falde.

Investorer og lånte penge

Mange investorer bruger lånte penge i deres porteføljer. Du kan gøre dette ved at anvende gearing. Når investorer bruger gearing, investere de på margin. Børsmægleren deponerer derefter en del af investeringen. Investoren skal betale renter, når de bruger gearing.

Når renten stiger, stiger omkostningerne ved at bruge margin. Dette gør investering med gearing mindre attraktiv. Når renten stiger kraftigt, kan investorer endda beslutte at sælge deres aktier i panik. Dette kan føre til en kraftigt faldende aktiekurs.

Et fald i det samlede forbrug

I det foregående afsnit diskuterede vi kort at virksomheder investerer mindre, når renten stiger. Penge er nødvendige for større udvidelser og innovationer.

Når renten på disse investeringer stiger, udsætter eller annullerer virksomheder de mindre nødvendige investeringer helt.

Fald i beskæftigelse

En direkte konsekvens af faldet i antallet af investeringer er, at virksomheder bruger mindre. Når virksomheder investerer mindre, vil beskæftigelsen falde. Der er jo færre projekter, som folk har brug for. Lavere beskæftigelse fører igen til mindre udgifter. Faldet i udgifter fører igen til et fald i salget. Som et resultat falder erhvervssektorens rentabilitet yderligere, hvilket får aktiekurserne til at falde.

Dyrere forbrugerkredit

Samtidig bruger forbrugerne færre penge, fordi de er i stand til at købe forbrugsgoder på kredit til en lavere pris. Dette reducerer også udgifterne. Som et resultat vil virksomheder sælge mindre og præstere mindre godt. Dette kan også føre til faldende aktiekurser.

Investorer trækker deres penge ud af aktiemarkedet

Investorer er altid på udkig efter et investering produkt, som de kan opnå det højeste afkast med. Når der er en højere rente, er afkastet på opsparingskonti og obligationslån højere. Samtidig ved investorer, at aktier er mindre tilbøjelige til at klare sig godt.

Aktier har altid været investeringsprodukter med et mere risikabelt image. Investorer ønsker at få tilstrækkelig kompensation for dette. Når obligationer eller endda den gennemsnitlige opsparingskonto bliver mere attraktive, vil flere og flere investorer sælge deres aktier. Som et resultat kan aktiekurserne falde yderligere.

Hvad kan man gøre når renten stiger?

Når renten stiger, vil aktie priserne ofte falder. Samtidig stiger afkastet på opsparingskonti og obligationslån. Det kan så være klogt at trække en del af dine penge ud af aktiemarkedet og vælge en af disse mindre risikable muligheder.

I øvrigt er det også perfekt muligt at tag fordel af en stigning i renten. For eksempel kan du short sell aktier ved hjælp af CFD’er. Du modtager penge, når aktiekursen falder.

Du kan også kigge efter gode tilbud. De højeste rente behøver ikke at være permanent, og i fremtiden kan virksomheder opnå bedre resultater. Nå du vil købe aktier, er det vigtigt at undersøge nøje, om virksomheden ikke har enorme gæld, som de nu betaler flere renter på.

Hvordan kan man bruge renten til at forudsige økonomiske recessioner?

Det er også muligt at bruge renter til at forudsige en fremtidig recession. Normalt er renten på kortfristede lån lavere end på langfristede lån. Inflation får långiverens rentabilitet til at falde over en længere periode. Som et resultat af inflation bliver det samme beløb mindre værd i fremtiden. Långiveren modtager derfor et mindre beløb af reel værdi tilbage. Nogle gange kan der dog være en omvendt rentekurve.

En omvendt rentekurve er en situation, hvor den korte rente er højere end den lange rente. Tidligere var dette en indikation af starten på en ny recession. Når dette sker, kan det være attraktivt at investere i korte obligationer. Rentesatserne på disse obligationer er derefter højere. I denne situation er det bedre at ignorere aktier midlertidigt.

investering_rente

På Y som du ser renten og på X som du ser antallet af år.

Bemærk den aktuelle rentesats

Det er vigtigt at være opmærksom på den faktiske rentesats, når man analyserer marked situationen. Hvor meget realrenten stiger afhænger af inflationen. Inflation er det omfang, i hvilket det gennemsnitlige prisniveau stiger. Når inflationen stiger, falder værdien af den samme mængde penge. Når inflationen er højere, stiger den faktiske rente mindre. En stigning på 1% i renten ved en inflation på 1% er stærkere end en stigning på 1% i renten ved en inflation på 3%.

En højere rente behøver ikke nødvendigvis være dårlig for aktiemarkedet. Når økonomien klarer sig godt, kan renten stige lidt uden at have en negativ indvirkning på økonomien.

Hvad med obligationer?

Prisen på den samme obligation falder, når renten stiger. Når alt kommer til alt er en obligation med en fast rentebetaling på 2% mere attraktiv, når renten på opsparingskonti er 1%, end når renten er 3%.

På nye obligationer vil renterne dog være højere. Hvis du tror, at renten vil falde igen i fremtiden, kan det være interessant at købe obligationer.

Investering i fast ejendom

Når renten stiger, kan investering i fast ejendom blive mindre attraktiv. Når renten stiger, stiger dine pant omkostninger. Samtidig vil færre mennesker være i stand til at optage pant. Dette reducerer antallet af mennesker, der ønsker at købe et hus. Som et resultat kan huspriserne falde.

Hvordan indstiller renten?

Renter inden for økonomiske zoner er stærkt påvirket af Centralbankerne. I Amerika er det for eksempel Fed eller Federal Reserve, der fastsætter renter. De ændrer renten regelmæssigt for at sikre, at der ikke er overdreven inflation.

Ved at ændre renten bliver det billigere eller dyrere at få penge. Dette påvirker stærkt udgifts mønsteret i en økonomi.

Disse virkningerne af en renteforhøjelse eller fald kan ofte ses direkte på børsen. De faktiske virkninger på økonomien kan ofte først ses et år senere.

FED_central_bank_rente

I grafen ovenfor kan du se, hvilke lejere Fed har beregnet over tid

Hvilke virksomheder tag mest fordel af lave renter?

Når renten er meget lav, ser du at virksomheder der udbetaler højt udbytte, ofte har størst fordel: tænk f.eks. På Shell. Virksomheder, der skal finansiere mange af deres aktiviteter med lånte penge, tag også fordel af lave renter: tænk på ejendomsselskaber.

Hvilke virksomheder tag fordel af høje renter?

Nogle aktier klarer sig bedre, når renten stiger. Disse er ofte aktierne i den finansielle sektor. For eksempel kan banker muligvis opkræve højere renter for udlån af penge. Dette giver dem mulighed for at opnå en højere fortjeneste, hvilket naturligvis er godt for aktiekursen.

Forventninger er nøglen

I sidste ende det er forventningerne der bestemmer det meste af effekten af renter på aktiekursen. Priserne på aktier bestemmes af spillet med udbud og efterspørgsel. Millioner af investorers forventninger bestemmer, hvordan aktiekurser udvikler sig.

Hvis flertallet forventer, at Fed sænker renten med 0,5%, men de gør det med 0,25%, kan aktiekurserne stadig falde. Folk havde allerede købt aktierne baseret på den forventning. De er derefter skuffede over det mere begrænsede fald og beslutter at sælge deres aktier.Det er derfor altid vigtigt, når man investerer i aktier, at holde øje med følelserne.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!