Hvad er omkostningerne ved at investere?

Investering er aldrig helt gratis! Med enhver form for investering er der omkostninger involveret. Mange investorer undervurderer vigtigheden af investeringsomkostninger. En højere omkostningsprocent kan reducere investeringsafkastet betydeligt. Men hvilke omkostninger der opkræves for investeringer, og hvordan kan du holde disse omkostninger så lave som muligt?

Spar på omkostninger, og sammenlign først!

Før du investerer, er det klogt at først sammenligne omkostningerne grundigt. Om et års tid kan en højere omkostningsprocent på en procent nemt spare dig for titusinder af euro i afkast. Det er derfor vigtigt at undersøge de forskellige omkostninger, som din børsmægler, eller såkaldt broker, opkræver. Dette forhindrer dig i at møde ubehagelige overraskelser.

Har du lyst til at vide, hvor du kan investere billigst? Brug knappen nedenfor for at sammenligne direkte til hvilken børsmægler du betaler de laveste omkostninger:

Hvordan kan du reducere dine investerings omkostninger?

Børsmæglerne kan opkræve mange forskellige omkostninger. Selvfølgelig vil du opnå høje afkast. Dette gør det attraktivt at minimere omkostningerne så meget som muligt. Men hvordan gør du dette?

Det er vigtigt først at lave en klar plan. Først da kan du bestemme, hos hvilken mægler du kan investere mest økonomisk. Tænk over følgende spørgsmål:

Når du har svaret på disse spørgsmål, kan du bestemme, hvad den smarteste måde er at reducere omkostningerne ved dine investeringer så meget som muligt.

Hvor ofte vil du investere?

Når du foretager mange investeringer, er lave provisioner ekstra vigtige. Når du kun foretager nogle investeringer, kan det være vigtigere at have lave administrationsomkostninger og ingen aktivitetsomkostninger.

Med hvilket beløb skal du investere?

Når du investerer et lille beløb, er det vigtigt at vælge en børsmægler med en lav provision. Faste omkostninger på $2 pr. Transaktion er ikke noget problem ved en investering på $10.000, men er problematiske med en investering på $100.

Samtidig er børsmæglere med høje serviceomkostninger ikke attraktive, hvis du investerer et stort beløb. Du betaler en fast procentdel af de aktiver, du har investeret.

Ved du hvad du har lyst til at investere?

Det er også meget vigtigt at overveje hvad du har lyst til at investere i. For eksempel kan en børsmægler være billig, når han investerer i aktier, mens en anden børsmægler kan være fordelagtig for investeringer i investeringsfonde.

Vær opmærksom, når du investerer i udenlandske aktier. Nogle børsmæglere opkræver høje transaktionsomkostninger for investeringer i en anden valuta.

Omkostningerne kan variere meget pr. børsmægler. Brug derfor nok tid på udvælgelsesprocessen for en børsmægler, så du ikke møder irriterende og uventede omkostninger!

Omkostninger-investering

Hvorfor er omkostningerne så vigtige?

Mange investorer er for lidt opmærksomme på investeringsomkostningerne. Dette er en skam! Omkostninger kan i høj grad påvirke det langsigtede afkast. Vi forklarer dette i det følgende eksempel. I begge eksempler investeres $80.000 med et afkast på 7% om året over en 25 årig lang periode.

  • Med årlig omkostninger på 0,5% ender du med $380.000.
  • At 2% annual cost you’ll end up with $260,000.

En minimal forskel på 1,5% i omkostninger kan derfor koste dig mere end $100.000 til gengæld! Så vær omhyggelig, når du vælger en børsmægler eller et investeringsprodukt.

Hvad er omkostningerne ved at investere?

Hvor meget du har lyst til at investere afhænger af din situation. Der er flere omkostningsposter, som en børsmægler kan beregne. Nedenfor diskuterer vi de mest almindelige omkostninger:

Transaktions gebyr eller provision

Med mange børsmæglere betaler du en provision for hver investering. Denne provision består ofte af en procentdel af den samlede værdi af investeringen. De fleste børsmæglere opkræver også et minimumsbeløb.

Når du investerer i aktier, er eToro ofte den mest fordelagtige part. Læs mere om denne børsmægler.

Ikke alle børsmæglere opkræver direkte transaktionsomkostninger. For eksempel opkræver ikke børsmæglere når du handler med CFD’er en direkte provision. Læs her, hvordan transaktionsomkostninger beregnes for denne type investering.

Spread på dine investeringer

Hos alle brokers betaler du også et såkaldt spread. Spændet er forskellen mellem købs og salgsprisen på for eksempel en aktie. Denne spread er altid relativ. Du betaler et bestemt beløb pr. aktie, som du beslutter at købe.

De faste omkostninger eller provisioner er ofte tydeligt angivet. For eksempel betaler du $2 for hver transaktion. Spreads er dog sværere at sammenligne. Omkostninger kan variere pr. aktie. På en aktie kan du kun betale to cent hos en broker, mens du på en anden aktie betaler $1. Vil du vide, hvor du investerer i en aktie mod minimale omkostninger? Derefter bliver du nødt til at undersøge, hvad en spread for denne aktie er hos forskellige brokers.

Det er ofte muligt at få rabat på din spread, når du investerer med store beløb. Planlægger du at investere med store beløb? End det er klogt at kontakte din børsmægler for en rabat.

Har du lyst til at vide mere om spreads? Læs artiklen hvad betyder spread når du investerer for mere information om spreads !?

Valuta omkostninger

Med udenlandske investeringer betaler du ofte omkostninger til konvertering af valutaer. Dette sker, når du investerer i en udenlandsk aktie, der er noteret i en anden valuta end din egen. Du skifter for eksempel euro til dollars. De omkostninger, som børsmæglere opkræver, kan tilføje betydeligt. Nogle gange betaler du endda et par procent. Dette reducerer naturligvis afkastet på internationale investeringer i høj grad. Det er derfor vigtigt først at undersøge, hvor meget det koster at investere i udenlandske aktier.

Hvis du har lyst til at undgå valuta omkostninger ved aktiv handel, kan du vælge at handle med CFD’er. Derudover har du altid en valutakursrisiko, når du investerer i en anden valuta. Værdien af din andel kan stige. Men når fremmed valuta også stiger i værdi, kan du stadig miste penge. Du modtager mindre af din valuta tilbage. Vil du vide, hvordan valutakursen fungerer? Læs derefter denne artikel.

Depotgebyr eller service gebyrer

Især traditionelle banker opkræver stadig et såkaldt depotgebyr. Dette er årlige omkostninger, der opkræves for at holde værdipapirer. Heldigvis kan disse omkostninger let undgås. Åbn en separat investeringskonto, hvor der ikke opkræves depotgebyr. I vores oversigt af børsmæglerne kan du finde flere børsmæglere, hvor du kan investere uden at betale disse opbevarings tjenester.

Inaktivitet omkostninger

Hos nogle børsmæglere skal du også betale penge, hvis du ikke handler nok. Først når du foretager et minimum antal investeringer, kan du undgå disse omkostninger. Disse udgifter er især irriterende for investoren med en langsigtet vision. Når alt kommer til alt vil køb og beholdning af aktier en gang koste dig penge hvert år. Undersøg derfor altid, om børsmægleren opkræver inaktivitet omkostninger.

Investerings styrings omkostninger

Investeringsfonde opkræver normalt administrationsomkostninger. Dette er omkostninger til vedligeholdelse af porteføljen. Andre løbende omkostninger såsom administrations- og markedsføringsomkostninger for fonden videregives også i dette. Husk altid, at en dyrere fond ikke altid er bedre! En indeks fund har ofte lavere omkostninger og opnår ofte sammenlignelige eller bedre afkast end en aktiv investeringsfond.

Ydelses gebyr

Nogle fonde opkræver også et præstations gebyr. Når en fond klarer sig godt, skal du opgive en del af afkastet. I øvrigt sker dette kun med aktivt forvaltede investeringsfonde. Der opkræves ingen præstations omkostninger for indeksfonde og trackere.

Omkostninger til tjenester

Mange børsmæglere opkræver også betaling for specifikke tjenester. Overvej f.eks. omkostninger til streaming af live tilbud eller omkostninger til brugen af en softwarepakke. Det er derfor altid klogt at læse det med småt først. På den måde forhindrer du, at dine investeringer pludselig bliver meget dyrere.

Portefølje overførselsgebyrer

Den endelige omkostningspost for investeringer er overførselsomkostninger. Mange børsmæglere opkræver omkostninger, når du vil flytte din portefølje til en anden udbyder. Nogle børsmæglere tilbyder at betale disse omkostninger for dig. At flytte til en anden udbyder er ofte et besvær. Det er derfor klogt at forhindre dette så meget som muligt ved direkte at vælge en god udbyder.

Omkostninger til at hæve penge

Nogle børsmæglere opkræver også hemmeligt for at trække penge. Dette er også irriterende, fordi det reducerer dit retur direkte. Kontroller derfor altid, om en børsmægler opkræver omkostninger for at trække penge.

Reducer omkostningerne ved at investere gratis?

Med nogle parter er det også muligt at investere ‘gratis’. Bemærk, at en broker, der tilbyder gratis investering, altid har bagvedliggende motiver. Dette kan være harmløst. Nogle børsmæglere tilbyder gratis investering, fordi de håber, at kunder vil købe andre dyrere investeringsprodukter. Andre børsmæglere forsøger at tjene penge snigende ved f.eks. at give videre andre omkostninger.

Har du lyst til at vide mere om investering uden omkostninger? I artiklen nedenfor lærer du straks, hvordan investering fungerer uden omkostninger:

Billige versus dyre investerings produkter

På grund af en psykologisk bias har mange mennesker ofte en forkert idé om, at dyre produkter er bedre. Dette er ofte ikke tilfældet med investeringsprodukter. For eksempel, når du ser på afkastet af passive og aktive fonde, ser du, at passive fonde ofte klarer sig bedre. aktive investeringsfonde vælger selv aktier med det formål at slå markedet. Passive fonde overvåger markedet ved f.eks. et indeks.

Omkostningerne ved en aktiv fond er højere. Alligevel ser du, at der normalt ikke er noget højere afkast. Selv med et lige afkast opnår du et meget højere afkast med en indeksfond. I 99% af tilfældene er det derfor bedst at vælge det billigste investeringsprodukt.

Den samme regel gælder også, når det gælder valg af broker. Billige brokers tilbyder ofte lignende muligheder som dyre brokers. Der er derfor ingen mening i at investere i en dyr bank eller en broker. Medmindre du leder efter noget meget specifikt, er det næsten helst bedre at gå til den billigste fest.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!