Hvad er en indeksfond?

Investering i en indeksfond er forholdsvis ligetil: Man kan se, at flere og flere mennesker investerer i dette investeringsprodukt. Men hvordan kan man investere i indeksfonde? Og hvilke indekser findes?

Hvad er en indeksfond?

En indeksfond er en investeringsfond, der bestræber sig til at opnå samme afkast og risiko som et bestemt børsindeks. Fonden gør dette ved passivt at overtage indholdet af et indeks. Da fondsforvalteren ikke selv skal forudsige analysator, er transaktionsomkostningerne normalt lavere end ved en normal investeringsfond.

Hvordan kan man investere i en indeksfond?

Det er ret let at investere i en indeksfond. Man kan vælge at købe indeksfonden direkte eller spekulere i prisforskelle med et derivat.

Deltager i en indeksfond

Den nemmeste måde at deltage i en indeksfond er at købe et ETF. Et ETF er en børshandlet fond, som man kan købe og sælge på fondsbørsen som en aktie. ETFs pris bevæger sig derefter automatisk med indeksets pris.

En stor fordel ved at købe ETF’er er, at transaktionsomkostninger er lave. Hos DEGIRO kan man f.eks. investere i et stort udvalg af indeksfonde uden at pådrage sig transaktionsomkostninger. Har du lyst til at prøve det her? Brug den nederste knap til at åbne en konto:

Spekulation i udsving i valutakurserne

Man kan også vælge at spekulere over udsving i valutakurserne på kort sigt. Det kan være interessant når der er meget volatilitet, og man forventer stærke markedsbevægelser. Så kan man f.eks. spekulere på en prisstigning eller et fald i AEX. Hvis du vil spekulere over hurtige prisændringer, er det bedst at bruge et derivat.

Et godt sted for at handle CFD’er i indeksfonde er Plus500. Med Plus500 kan man afprøve mulighederne helt gratis med en demo. Brug knappen nedenfor direkte til at åbne en konto med Plus500:

Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.

Hvad bør man være opmærksom på når man vælger en indeksfond?

Der er hundredvis af forskellige indeksfonde i dag. Det er klogt at sammenligne de forskellige muligheder: På den måde kan man afgøre, hvilken fond der passer bedst til dem.

Typer af investering produkter

Indeksfonde kan have alle mulige sammensætninger. Der er naturligvis indeksfonde, der blot kopierer sammensætningen af et børsindeks. Der er dog også flere eksotiske fonde, som f.eks. følger en sammensætning af marihuana aktier eller afspejler marked for kryptovaluta.

Når man investerer i en indeksfond, er det derfor også nødvendigt at overveje, hvilke risici man ønsker at løbe. Vil du kun investere i sikre værdipapirer, som for eksempel obligationer, eller foretrækker du at løbe nogen risiko? Overvej først din risikovillige og finde ud af, hvor stor risiko du ønsker at løbe: på grund af dette kan du beslutte, hvilken indeksfond der passer bedst til dig.

Region

Indeksfonde kan vedrøre forskellige regioner. Nogle indeks indeholder aktier i hele verden, mens andre kun følger prisen på bestemte lande. Ved at investere i forskellige regioner kan man sprede investerings risiciene mest mulig. Det er ofte tilrådeligt at investere i flere indeksfonde: på denne måde øger man chancen for et positivt afkast.

Investerings politik

Ikke alle har den samme investeringspolitik: nogle indekser inkluderer f.eks. udbytte, og andre udelukker udbytte. Når et indeks uddele udbytte, kan det geninvesteres eller distribueres. Der er også forskel på fuldt replikerede fonde (hvor alle aktier i et indeks følges), delvis replikerede midler (hvor der følges en udvælgelse) og syntetiske fond (hvor derivat bruges).

Omkostninger

Indeksfonde kan også være meget forskellige med hensyn til omkostninger. Indeksfonde er generelt billigere end traditionelle investeringsfonde. Det skyldes, at forvaltnings omkostningerne er meget lavere. Ikke mindre er det nødvendige at holde sig skarp: nogle fonde skjuler alle former for ekstra omkostninger, og det vil man naturligvis undgå. Derfor bør man nøje undersøge, om der beregnes yderligere transaktionsomkostninger, og om der er inkluderet en tillæg i prisen.

Udbytteskat

Et andet problem med nogle fonde er, at udbytteskat lækker væk. For eks. MSCI World Index mister man f.eks. omkring 0,5% hvert år i skattebetalinger. Ikke alle midler kan kræve disse beløb tilbagebetalt for dem: Vær derfor meget opmærksom, når de ønsker at investere i en indeksfond.

Udlån aktier

Nogle fonde udlåner også en del af dine aktier til andre parter. Det kan være fordelagtigt, da det giver fonden og ekstra afkast. Imidlertid indebærer udlån af aktier også risici: den anden del kan f.eks. gå konkurs. Derfor undersøges det nøje, hvilket omfang fonden låner til andre parter, og hvem risikoen består i.

index fund definition

Hvad betyder ETF?

Et ETF er faktisk det samme som en indeksfond med en klar forskel: Et ETF er omsættelige på fondsbørsen, ligesom aktier er. Det gør det lettere ved købe og sælge kapitalinteresser, hvilket naturligvis er en fordel. En indeksfond håndterer ofte kun én gang om dagen, og man skal åbne en separat konto hos udbyderen til handel.

Hvad er en tracker?

En tracker er faktisk et synonym for en ETF (og indeksfond). En tracker er et investeringsinstrument, der forsøger at spore resultaterne og risikoen ved et børsindeks.

Hvad er en aktiv forvaltet investeringfond?

En aktiv forvaltet investeringsfond er en fond, der aktiv køber og sælger aktier på grund af den sidste markedsudvikling. En lignende fond beskæftiger mange analytikere, som alle skal betales. Som følge heraf er omkostningerne højere end for en indeksfond: I gennemsnit mellem 1 og 2%. For at være attraktiv må fondene derfor optræde bedre end marked, hvilket ofte ikke er tilfældet. Vær derfor forsigtig med investeringer i aktiv forvaltede investeringsfonde.

Dette afspejles også i, hvor mange af disse fonde opererer. Mange fonde ændrer regelmæssigt deres navn, hvilket betyder, at de fortsat er positivt kendt, selv når deres resultater er skuffende. Det er også vanskeligt at forudsige, hvornår aktiemarkederne vil fungere godt: I perioden mellem 1996 og 2010 blev størstedelen af overskuddet opnået på 10 specifikke dage. Hvis du ikke udstødte nogle aktier i disse dage, ville dette afkast have været meget lavere.

Hvad betyder god indeksfonde?

Når du investerer i en indeksfond, vil du naturligvis opnå de bedst mulige resultater. For at opnå dette er det vigtigt, at en fond mindst har følgende seks egenskaber. Opfylder en fond ikke disse krav? Så er det bedre at søge efter en anden indeksfond.

Lave omkostninger

Under alle omstændigheder er det, der er nødvendigt at vælge en fond med lave omkostninger: Selv en omkostnings forskel på 0,1% kan gøre en enorm forskel. Det skyldes, når når man investerer, modtager man også et afkast af deres afkast. Som følger heraf kan du over en periode på 30 år hurtigt miste 20% af dette afkast på grund af den lille forskel i omkostningerne. Det er derfor helt sikkert, at det betaler sig ved investere i indeksfonde hos en billig børsmægler.

Risikospredning

Det er også klogt at anvende en til mulig risikospredning. På den måde forhindrer de, at deres investeringer går dårligt, fordi en bestemt sektor eller region gør det dårligt. Ved investering i en global fond nyder man direkte fordel af udviklingen i forskellige regioner. Man kan naturligvis også vælge at investere i fonde fra forskellige lande.

Fysisk replikation

Det er også tilrådeligt at vælge en indeksfond med en fysisk replikation. Det betyder, at fonden faktisk køber de underliggende aktier og obligationer. Efterligninger med derivater, også kendt som syntetisk replikation, er ofte komplekse, og det er derfor vanskeligt at identificere risiciene.

Minimal udbytte lækage

En fond med minimal udbytte lækage er også anbefalet. Mange fonde mister 0,1 til 0,2 procent i udbytte, fordi man ikke kan inddrive en del af de skatter, der betales gennem deres selvangivelse. Undersøge størrelsen af udbytte lækage ved denne fond.

Stor og effektiv indeksfond

Det er også anbefalet at investere i en indeksfond, der er stor nok: mindre midler medfører ofte højere omkostninger, hvilket resulterer i et tab af afkast. Desuden har en stor fond og højere likviditet, hvilken medfører lavere transaktionsomkostninger. Se derfor ETFs midler med en investeret kapital på 1 mia. EUR eller mere.

Nøjagtig tracking

Endelig er det vigtigt, at den indeksfond, som de investerer i, følger indekset nøje. Ikke alle indekser er lige nøjagtige: nogle fonde har en såkaldt tracking fejl, som kan give de resultater, man opnår, til at afvige fra de resultater, som indekset frembringer.

index_fund_investment

Hvorfor er det klogt at investere i en indeksfond?

Med en indeksfond kan man opbygge et pænt og stabilt afkast over en lang periode. Omkostningerne ved en indeksfond er ofte lave, og man er nødt til at bruge lidt eller ingen tid på at opbygge aktiverer. Desuden kan man med en indeksfond tag fordel af risiko spredning, hvilket betyder, at risikoen er lavere, end hvis man selv køber aktier.

Hvad er ulemperne ved indeksfonde?

Med en indeksfond er der små fleksibilitet, og direktøren reagerer ikke på markedsudviklingen. Med en indeksfond er det heller ikke muligt at opnå et stort overskud på kort tid: et indeks er trods alt et gennemsnit for et bredere markeret. Fordi man ikke har indflydelse på individuelle indkøb, kan man ikke kontrollere de investeringsbeslutninger, der træffes af fond direktørerne.

Kritik af indeksfond

Indeksfonde er ikke helt uden kritik. Når flere og flere mennesker skifter til indeksfonde, investere folk i stigende grad som blinde. Som følge heraf er misbrug i en virksomhed mindre mærkbar og kan fortsætte i længere tid. Den efterfølgende krak af aktien kan også være meget større, når misbruget kommer ud.

Indeksfonde kan også føre til større udsving på aktiemarkedet. Når folk køber aktier, og et selskab ikke klarer sig godt, sælger de kun aktierne i dette selskab. Men når markedet er i en dyb, og folk sælger deres fondsandele i massevis, er der en risiko for, at markedet som helhed pludselig vil falde kraftigt som følger heraf.

Der er også en risiko for handel med indeksfond i illikvide aktier. Når mange ønsker at sælge deres andele i fonden samtidig, kan det være vanskeligt at sælge de underliggende værdipapirer.

Til trods for kritik anbefales indeksfondene stadig regelmæssigt for nybegyndere og ufarfarne investorer. Warren Buffett har f.eks. også anført, at det giver mere mening for de fleste investorer hos købe et ETF på S & P 500 i stedet for at udvælge og købe individuelle aktier.

Hvad er afkastet på indeks investeringer?

Det gennemsnitlige afkast af de bedste resultater er ca. 8%. I så fald skal der tages hensyn til eventuelle yderligere omkostninger. Det tidspunkt, hvor de deltager, betyder også, at det er regelmæssigt at købe aktier i en indeksfond.

Hvordan kan man købe en ETF?

At købe en ETF på en indeksfond er ligetil for de fleste børsmæglere, eller såkald brokers. Inden for børsmæglerens platform kan du nemt bruge søgeboksen til at finde den fond, du vil investere i. Når du har fundet fonden, skal du bare se, hvor mange enheder du har lyst til at købe. Hvis en ETF for eksempel har en pris på 80 dollars, og du vil investere med $ 800, kan du købe 8 andele af fonden.

Man kan også registrere sig hos en virksomhed for en indeksfond. Når du går efter denne mulighed, sætter du normalt et hurtigt periodisk indskud op. Dette beløb debiterer derefter automatisk fra deres konto på månedsbasis.

Hvordan fungerer et indeksfond?

En indeksfond efterligner det faktiske indeks mest mulig. For eksempel består AEX af et X beløb af Unilever aktier og et X beløb for Shell aktier. Der er forskellige teknikker, som fondene bruger til at simulere et indeks.

Mange fonde vælger en fuldstændig efterligning. I tilfælde af fuld replikation har hver aktie i indekset samme vægt i indeksfonden. På denne måde er resultaterne af indekset og indeksfond næsten identisk.

Nogle fonde vælger en delvis efterligning. Hvis der er tale om en delvis efterligning, forudsiger der en repræsentativ udvælgelse af aktier inden for fonden. Indeksets pris kan derefter afvige en smule fra indekset.

Endelig er der nogle gange en indeksfond, der fungerer ved hjælp af derivater. I dette tilfælde elsker banker på udbetale et bestemt afkast. Dette er dog kun risikabelt, da investeringen i tilfælde af bankens konkurs bliver værdiløs.

Forskelle med en investeringsfond

  • En indeksfond følger indekset, en investering fond ikke.
  • Omkostningerne ved en indeksfond er lavere end omkostningerne ved en investeringsfond.
  • Politiken for en indeksfond er passiv, mens en investeringsfond forvaltes aktivt.

Hvorfor investere i en indeksfond?

Indeksfonde er en fremragende måde at investere på på en afbalanceret måde på visse markeder eller geografiske områder. Med AEX can mand example. investere i 25 aktier i de mest kendte og indflydelsesrige virksomheder i Nederlandene. På den måde spreder du automatisk din risiko: Hvis du køber en bestemmer aktie, vil dårlige tal fra den aktuelle virksomhed strækker undertryk hele dette resultat.

Indeksfonde er en forholdsvis sikker måde at investere på. Når man sætter penge i en investeringsfond eller aktie, er chancerne for et lavere eller højere afkast større. Prisen bevæger sig mindre, fordi den vedrører et gennemsnit af mange aktier.

Valg af indeksfond

Der er mange indeksfonde, og også her er det muligt at træffe det rigtige valg. Omkostningerne er en vigtig faktor, der skal tages i betragtning. Højere gebyrer kan reducere afkastet betydeligt. Store midler er ofte mere effektiv og kan derfor tilbyde deres tjenester billigere.

Undersøg også, om fonden sporer indekset korrekt. Man kan se, om afkastet af indeksfonde svarer til prisudviklingen for den faktiske fond. Det kontrolleres også, hvor fonden befinder sig, til undersøgelse af, om der er tale om udbytte lækage.

Hvis man virkelig ønsker at investere sikkert, kan man vælge at investere så globalt som mulig. Globale fonde følger alle aktiemarkeder sammen, undertiden kombineret med forpligtelse eller endog fast ejendom. På den måde stabiliserer du generelt dine investeringsresultater.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *