Hvad er det gennemsnitlige afkast af investeringer?

Før du begynder at investere, kan det være interessant at kende den gennemsnitlige afkast af investeringerne. I denne artikel ser vi på tidligere afkast baseret på historiske tal og forsøger at give en indikation af det gennemsnitlige afkast, man kan opnå med investeringer. Endelig forklarer vi også, hvordan man kan opnå blot slutningen af den gennemsnitlige afkast ved at investere klogt.

Gennemsnitlig afkast oversigt

 • Det gennemsnitlige afkast på aktier er ca. 7-8%.
 • Det gennemsnitlige afkast på obligationer er omkring 5%.
 • Du skal tage inflationen i betragtning: den reelle afkast er anderledes.
 • Aktiens volatilitet er også vigtig.
 • Det gennemsnitlige afkast, du opnår, afhænger af din portefølje.

Hvad har du lyst til at vide om afkast?

Hvad er det gennemsnitlige afkast på aktier?

Ifølge Warren Buffett, en berømt børsmægler, bør den gennemsnitlige forrentning af aktierne ligge på mellem 6 og 7%. Ifølge ham stiger det indenlandske produkt med et gennemsnit på 3% på lang sigt med en inflation på ca. 2% ovn i dette. Dette bringer den nominelle vækstrate i den samlede økonomi på 5%.

Virksomhederne udbetaler dog også udbytte, som i gennemsnit kan give seks til syv procent afkast af aktierne. Denne stigning i aktieværdien er naturligvis først modtaget på lang sigt. Hvis de var kommet ind på markedet i 2008, ville de gennemsnitlige afkast have været meget lavere i begyndelsen.

Som det fremgår af grafen nedenfor, aktierne har faktisk opnået et gennemsnit afkast i forhold til den foregående periode.

average return on equity

Aktier, obligationer eller hvad ellers?

Det er selvfølgelig også muligt at investere i noget andet end aktier; ikke mindre viser forskning, at aktier i gennemsnit har det højeste afkast. Professor Russell E. Palmer fra University of Pennsylvania oplyser, at aktier i historien har givet meget mere end obligationer.

Hvis De havde investeret en dollar i 1802, ville de have været på 8,8 mio. USD i 2003! Afkastet på obligatorisk ville have været $ 16.064, afkastet på statsobligationer 4.575 og udbyttet på guld var kun 19,75 dollars. Bemærk, at udbytte af dette beregningsgrundlag geninvesteres.

Så … hvis du altid investere i aktier

Det er klart, at det gennemsnitlige afkast af lagrene er det højeste. Betyder det, at det kun er fornuftigt at investere i aktier? Nej, det er lidt for sent! Selv om aktier generelt har de bedste resultater, har de ofte også de største risici.

Hvis man f.eks. investerer en dollar i aktier i 2008, og hvis man skulle måle til 2010, ville der være meget lidt tilbage af det. Så hvis man ønsker at stræbe efter et maksimalt afkast i stedet for et gennemsnitligt afkast, er det klogt at huske, at de enkelte værdipapirer kan afvige betydeligt fra gennemsnittet. Men hvordan kan man sikre sig at man opnår den størst mulige udbytte?

Opnåelse af størst mulig effektivitet

Hvis man ønsker at opnå det største mulige udbytte, er det nødvendigt med en individuel analyse. På længere sigt kan man så se på aktier, der har fungeret godt i nogen tid, og betale og stabilt udbytte. Hvis du vil investere i indkomst, kan du købe aktier i en virksomhed som Royal Shell. Alligevel kan man opnå og vælge en højere afkast, der også kan fokuseres på kort sigt.

Man kan trods alt opnå ekstremt høje afkast på kort sigt. Massepsykologi spiller en vigtig rolle i dette. Når der er dårlige nyheder, bliver masserne ofte grebet af panik. Ved at reagere på dette er det sommetider let for en investor på opnå et afkast på 100% på en enkelt investering. Se grafen nedenfor; det var et godt tidspunkt at involvere sig i!

Plus500 graph

Hvis man ønsker at udnytte af sådanne store aktie bevægelser på kort sigt, er det klogt at gøre det hos en online broker, eller såkaldt online børsmægler. Med Plus500 kan man også brug gearing, eller såkaldt leverage. Med gearing kan man indtaste en stor position med et mindre beløb. Selvfølgelig kan man også øve dig med en demo først. Brug knappen nedenfor til at åbne en gratis demo konto:

Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.

Hvad er forskellen mellem nominelle og reelle afkast?

Hvis man kun kigger på det gennemsnitlige afkast, har man ikke se den fulde oversigt. Det gennemsnitlige udbytte i Amerika siden 1900 har været eksempelvis 10,1%. Dette er dog afkastningsgraden før inflation. Inflationen er den proces, hvor priserne stiger hvert år. Du kan så købe mindre for det samme beløb et år senere.

Det reelle gennemsnitlige afkast er det afkast, du har efter fradrag af inflation. Dette afkast er meget lavere. F.eks. var dette afkast af aktier 6,4% på årsbasis for Amerika.

Er der nogen omtale af et gennemsnitligt afkast? Undersøg derefter altid om det er det nominelle eller det virkelige udbytte. Det kontrolleres også altid, hvilken måleperiode der anvendes. For eksempel nævner mange fonde den gennemsnitlige forrentning fra 2009 til 2019. Den økonomiske krise i 2008 har så let ud af beregningen.

Hvad er det gennemsnitlige afkast pr. region?

Man kan også opdele den gennemsnitlige afkast efter region. Ikke alle regioner har klaret lige siden 1900. Nedenfor er en graf, der viser det gennemsnitlige årlige realafkast. Australien har gjort sit bedste, mens Europæiske lande som Italien og Belgien ikke har klaret sig særligt godt.

average return per region

Når man investerer, kan man sprede risikoen i forskellige regioner. På den måde undgår du at investere alle dine penge i en region, der ikke gør så godt i gennemsnit.

Hvad er den gennemsnitlige risikofrie afkast?

Når man investerer, bliver man betalt for den risiko, man løber. Der er også den såkaldte risikofri afkast. Det risikofrie afkast er det afkast, man får med (næsten) ingen risiko. Normalt tages der hensyn til den gennemsnitlige 10 årige rente på statsobligationer.

Tidligere var den gennemsnitlige risikofrie afkast regulering i Europa stadig 4%. I dag er denne sats endda negativ! Når den gennemsnitlige risikofrie afkast regulering er meget lav eller endog negativ, er investorerne mere tilbøjelige til at tage risici for at få et positivt afkast.

average risk free interest rate

Volatilitet på aktier

Lad være med at stirre blindt på den gennemsnitlige afkast af aktier alene. Investeringer i aktier kan trods alt være meget svingende. Et år kan man få et positivt afkast på 30%, mens det næste år kan få et negativt afkast på 30%. Derfor er det nødvendigt at være opmærksom på volatiliteten i deres afkast.

Når man har en lang investering horisont, er den store volatilitet ikke et stort problem. Når tingene ikke går så godt, venter du bare på bedre tider. Men hvis du har en kort tidshorisont, kan volatilitet være et større problem. Træder du på det forkerte tidspunkt? Så kan du pludselig miste en stor del af din kapital. Har du lidt tid? Så er det klogere at investere i værdipapirer med lav volatilitet.

En god måde at reducere volatiliteten på hele din portefølje på er ved at anvende forskudt indgang. Lad for eksempel investere og hurtigt beløb hver måned i en indeksfond. På den måde træder du ind på begge op og nedture og gør, at du opnår det højeste mulige gennemsnitlige afkast.

Volatility of return on equity

Hvad er det gennemsnitlige afkast på obligationer?

Nogle foretrækker at investere i obligationer. Det gennemsnitlige forpligtelse afkast i Amerika mellem 1926 og 2008 var 5,3%. Det er derfor en god regel at gå ud fra en nominel gennemsnitlig forrentning på 5% på lang sigt.

Når rentesatserne på obligationer er meget lav, giver de ikke længere så meget. I 2020 vil De derfor se, at forpligtelser ikke er særlig høj. Måske vil vi om et årti nærme os det historiske gennemsigtige forpligtelser afkast igen.

Modelporteføljer & afkast

Ved hjælp af en modelportefølje kan man se, hvad der gennemsnitlige afkast ville være i forskellige situationer. Vi har brugt de modelporteføljer, som Vanguard har oprettet.

Forsvars porteføljer

Nedenfor kan man se de resultater, man ville have opnået med en portefølje, der næsten udelukkende består af obligationer. Vi kalder også denne måde at investere i forsvar på. Dette navn anvendes, fordi den gennemsnitlige volatilitet på obligationer er lavere. Man kan se den gennemsnitlige forrentning af en forsvars portefølje i billedet nedenfor:

average return defensive portfolio

average bond yield

Blandet portefølje eller neutral portefølje

Personer, der kan håndtere lidt mere risiko og volatilitet, vælger ofte en mere blandet portefølje. Denne type portefølje kaldes også neutral. Så har du en solid balance mellem obligationer og aktier. Fokuseringen på denne type portefølje er på mellemlang sigt. Nedenfor kan man se de resultater man kunne forvente med denne type portefølje:

neutral average return

Offensiv portefølje

Hvis du har lang tid (tænk på 15-30 år), kan du overveje en offensiv portefølje. Denne måde at investere på fokuserer på vækst. Så investerer De næsten udelukkende i aktier. Det gennemsnitlige afkast er højere, men volatiliteten er også klart højere. Nedenfor kan man se, hvilke historiske resultater man ville have opnået med en ren offensiv portefølje:

Offensive portfolio average return

equities average return

Forventet afkast: Hvad er et realistisk afkast?

Men hvilken form for investeringsafkast forventer den gennemsnitlige investor egentlig? En undersøgelse forudsat af Schroders viste, at investorerne forventer en gennemsnitlig forrentning på 10% og at årtusinder endda forventer en forrentning på 12%. Der er tale om meget høje procentsatser. Chancen for, at disse investorer bliver skuffet, er derfor høj.

Ældre investor synes at have opnået et mere realistisk billede i årenes løb. De såkaldte babyboom forventer et gennemsnitligt årligt afkast på 8,6%. Jo ældre man er, jo lavere forventes den gennemsnitlige afkast.

Professionelle investor synes at være i stand til at foretage bedre beregning. Forskning har vist, at de er rettet mod ca. 5% årligt. Det forventede gennemsnitlige afkast varierer også meget pr. område. For eksempel forventer folk i Indonesien og gennemsnitlig tilbagevenden på 17,1% og personer, der bor i Italien 7,1%.

Når man begynder at investere, er det relevante, at man har realistiske forventninger til det gennemsnitlige afkast, man kan opnå. Forvent ikke for meget! Skuffelse er en dårlig rådgiver og kan påvirke dine investerings afkast negativt.

Vær på vagt over for alt for store forventninger

Nogle gange læser man på Internettet, at parterne lover et gennemsnitligt årligt afkast på titusinder af procent. Når De læser dette, er det under alle omstændigheder behov at være meget skeptisk. Der er ikke mange fonde eller partier, der formår at opnå høje afkast. Selv en af verdens bedste investor, Warren Buffett, opnår ikke mere end 20% af det gennemsnitlige årlige afkast.

Derfor bør der altid forskes i kilden til afkast. Hvor realistisk er det at dette gennemsnitsudbytte fortsat vil bestå? Er det blot holdt, eller er strategien enestående og meget klog? En kritisk indstilling er vigtig for enhver investor.

Gennemsnitligt afkast eller historisk afkast i løbet af de sidste 10 år

Er du nysgerrig efter det gennemsnitlige eller historiske afkast af eksempelvis aktier i de sidste 10 år? Jeg grafen nedenfor kan man se på udviklingen af AEX. AEX er en af de nødvendige indikatorer for den nederlandske økonomi i 10 år siden, og aktiekursen var 340 euro i 2010. I 2020 vil aktiekursen være på 600 euro.

Væksten i denne periode er således på 260 EUR eller 26 EUR på årsbasis. Dette svarer til en årlig vækstrate på 7,6%. Så ville en investering i lagrene har fungeret godt i de sidste ti år!

Average return 10 years

Hvordan kan man beregne investerings afkastet?

Man kan lade beregne afkast af sine investeringer over en periode. Derfor har du brug for følgende data:

 • Den pris, som du åbner din investering til.
 • Den nuværende pris på din investering.
 • Antallet af år.

Du gennemgår derefter følgende trin for at beregne dit afkast:

 • Beregn forskellen mellem købsprisen og den nuværende pris.
 • Del dette beløb med det antal år, du ejer investeringen.
 • Del derefter dette beløb med den pris, som du åbnede investeringen med.

Lad os forklare dette ved hjælp af eksemplet i foregående afsnit, hvor det gennemsnitlige afkast over 10 år blev forklaret:

 • Forskellen mellem EUR 600 og EUR 340 er EUR 260.
 • Del beløbet med 10: 260/10 = 26 euro.
 • Opdel det med købsprisen: 26/600 = 0,076.

På denne måde beregner man den nominelle afkast af jeres investering. Har du lyst til at vide det rigtige afkast? Så skal man stadig fratrække den gennemsnitlige inflation i perioden fra din tilbagekomst. Hvis f.eks. inflationen er 2%, trækker de denne fra den gennemsnitlige afkast.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *