Hvad er risikoen ved obligationer?

Som investor leder du naturligvis altid efter en investeringsform, der giver en høj afkast, men som også er sikkert. Et eksempel på en relativt sikker investering er obligationen. I lang tid troede mange investorer, at investering i statsobligationer var en sikker havn. Men har især obligationer og statsobligationer så lav en risiko?

Hvad er risikoen ved obligationer?

Standard risiko

Hvis udstederen af obligationen ikke er i stand til at tilbagebetale lånet, har du som obligations ejer et problem. Selv regeringer er ikke 100% ufejlbarlige. Som ejer af en obligation risikerer du derfor at miste dit indskud. Denne risiko er dog normalt lavere end ved investeringer i aktier.

Pris risiko

En anden risiko ved at investere i obligationer er, at kurserne kan ændre sig. Dette er især vigtigt, hvis du har til hensigt at købe og sælge obligationerne i mellemtiden. Når alt kommer til alt, får du i slutningen af løbetiden den nominelle værdi tilbage, uanset den præcise pris.

Valutarisiko

Du løber en valutarisiko, når du køber en obligation i en anden valuta. Dette er tilfældet, når du køber en obligation noteret i dollars for pund. Når dollaren falder i værdi, falder dine rente betalinger i pund. Valutarisikoen kan derfor reducere dit afkast.

Vurdering af risikoen for en obligation

Du kan ofte vurdere risikoen ved en obligation ved at se på dens rating. En rating angiver, hvor risikabel en obligation er. En god vurdering indikerer, at et lands eller virksomheds kreditværdighed er god, og at du sandsynligvis får dine penge tilbage. Obligationer med en dårligere rating har ofte en højere rente. Renter er jo kompensationen for den risiko, du løber!

Hvad er en statsobligation?

En statsobligation omtales også som et statslån. Det er en obligation udstedt af en regering. I de fleste lande markedsføres statsobligationer af finansministeriet. Dette agentur tiltrækker langfristede og kortfristede lån for at dække regeringens finansieringsunderskud.

De fleste statsobligationer har en løbetid på ti år. Der er dog også statsobligationer med kortere eller længere løbetid.

Afkast på statsobligationer

I de senere år er real udbytten på mange statsobligationer blevet negativ. Renterne er faldet kraftigt. Renter kompenserer normal for den risiko, du løber. Regeringerne ses som mere stabile end virksomheder, hvilket betyder, at renten er betydeligt lavere. Som følge heraf er renten faldet kraftigt under påvirkning af stigende aktiemarkeder og lave risici på statsobligationer.

Når andre investeringer giver mindre, stiger priserne på obligationer og statsobligationer igen. I usikre økonomiske tider kan du forvente højere renter, da risikoen er højere. Ikke mindre er det klart, at andre investeringsklasser er blevet mere populære i forhold til statsobligationer.

Slutningen af euroen

Statsobligationer er ikke altid en sikker havn. Dette var allerede tydeligt i gældskrisen, hvor forskellige Europæiske regeringer truede med at være ude af stand til at tilbagebetale deres gæld.

Nogle økonomer filosoferer over, hvad der vil ske med euroen, nu hvor nogle europæiske lande er blevet hårdere ramt af recessionen end andre. Dette kan føre til fristelsen til at vende tilbage til deres egne valutaer.

Uroen i denne periode fik renter på statsobligationer til at stige kraftigt. Risikoen ved statsobligationer steg trods alt betydeligt! Regeringer truede med at gå konkurs eller var faktisk allerede konkurs: som et resultat faldt priserne på statsobligationer, og risikoen for konkurs for en hel regering blev mere og mere realistisk.

Er statsobligationer virkelig så sikre?

Som vi tidligere har set, ser der ud til at være en revne i den formodede sikkerhed for statsobligationer. Ikke desto mindre er statsobligationer stadig betydeligt sikrere sammenlignet med aktier og virksomhedsobligationer. Perioder med stigning og fald skifter regelmæssigt i finansverdenen.

Langfristede statsobligationer

Især lange statsobligationer er risikable, hvis det finansielle klima bliver sundere. Den nuværende rente er i mange tilfælde så lav, at det afkast, der skal opnås, bliver negativt, når inflationen stiger. Det er derfor risikabelt at vælge lange statsobligationer.

Kortfristede statsobligationer er derfor ofte det foretrukne valg for investorer, der leder efter et sikkert investering paradis. Desuden er det vigtigt at holde godt øje med de risikomåling indikatorer på aktiemarkedet. Så snart aktiemarkederne forbedres, falder rentabiliteten af obligationer ofte.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *