Hvad betyder ponzi scheme?

Når man begynder at investere, man støder undertiden på vilkår, som man sandsynligvis ikke har nogen idé om, hvad de betyder. Begrebet ‘Ponzi scheme‘ er et lignende udtryk. I denne artikel vi kommer til at forklare, hvad der menes med en Ponzi svindel i investeringsverdenen.

Hvad betyder Ponzi Scheme?

En Ponzi scheme er en svindler agtig ordning i investeringsverdenen, hvor gamle investorer modtager pengene fra nye investorer. Et sådan system har en chance for succes, så længe nye investorer kommer i det. Gamle investor bliver ofte lovet ekstremt høje afkast for at overbevise dem om at investere. Derefter gøres der alt for på skjule hjemvendelsens oprindelse.

I sidste ende kan en Ponzi scheme aldrig vare evigt, og den kollapser. I de fleste tilfælde er en Ponzi scheme allerede standset af myndighederne, før det kommer til et totalt sammenbrud: der tales så om Ponzi svindel.

Hvordan kan man genkende Ponzi svindel?

Den intelligente investor kan lade genkende Ponzi svindel ved at være opmærksom på disse karakteristika. Faktisk er det altid nødvendig at forblive skarp, når man investerer over internettet.

Højt afkast med lav risiko

Når man begynder at investere, er risiko og afkast altid direkte forbundet. Når en fond tilbyder dig et højt afkast af ringe eller ingen risiko, bør alarmklokkerne ringe. Som investor bliver man betalt for at tage risici, og den (potentielle) kompensation stiger, når risikoen stiger.

Der er ingen overvågning

Pålidelige investeringer er faktisk altid under tilsyn af en regulerende del. I Storbritannien er det FCA. Hvis de er i tvivl om, hvorvidt en investering er legitim, kan de altid kontakte tilsynsmyndigheden i deres land.

Stabil overskud fordeling

En investering betaler næsten aldrig en stabil overskud. Børserne er uforudsigelige og flygtige, så selv i gode økonomiske tider vil man regelmæssigt miste penge. Når et investeringsprodukt elsker både et stabilt og højt afkast, skal man passere på.

Bed om at investere igen

Ponzi schemes bed ofte investorer om at geninvestere det beløb, de tjener. Det sker ofte med et valg større løfte om at vende tilbage. Ved at bede investorerne om at geninvestere pengene forhindrer parterne i Ponzi schemes dem i at mislykkes for tidligt.

Komplicerede produkter

Investeringsprodukter inden for en Ponzi scheme er ofte unødigt komplicerede. Det er altid vigtigt kun at investere i produkter, som man fuldt ud forstår. På den måde undgår man at miste mange penge gennem investerings svindel.

Fagligt udseende

Lad ikke smarte websteder og smukke billeder narre dig. Moderne skurke ved præcis, hvad de skal gøre for at komme over som pålidelige. Undersøg derfor altid den del, du ønsker at gøre forretninger med.

Aktiv tilgang

Når nogen i telefonen eller på gaden pludselig vil sælge dig et stort investeringsprodukt, må du være forsigtig. Professionelle institutioner sælger ikke bare deres investeringsprodukter ud over telefonen.

Tidligere resultater

Vær skeptisk med hensyn til tidligere resultater: Skurke kan også lade forfalske investeringsresultater. Stil derfor nok kritiske spørgsmål for at få sandheden frem til overfladen.

Hvem er Charles Ponzi?

ponzi piramide

Navnet Ponzi, kommer fra den Italienske Charles Ponzi. Han brugte denne teknik i 1920 ‘erne i USA. Men Ponzi var ikke pioner i dette system, for et århundrede tidligere var det allerede beskrevet af Charles Dickens. Bernard Madoff var den største Ponzi scheme nogensinde.

Ponzi indledte sit bedrag fra en voldgiftssag på frimærker i forbindelse med forsendelser til udlandet. Han fik så stor succes at han tjente mange penge. Om fire måneder lykkedes det Ponzi at skaffe millioner af dollars.

Ponzi’s fejl

Fejlen i Ponzi systemet var, at han ikke investerede penge, som han sagde til folket. De penge, der kom fra nye investorer, blev brugt til at betale de gamle investorer og kunderne. Ponzi blev blændet af denne nemme måde at tjene penge på. Men hans charme tillod ham at fortsætte uforstyrret i lang tid. I sidste ende var det Clarence Barron, der beviste, at han var en bedrager.

Ponzi svindel

Ofte bliver Ponzi svindlerne arrangeret på forhånd, men det sker også, at velmenende investeringsplaner bliver til Ponzi svindel. Det sker ofte, når investorerne ikke kan få betaling på grund af et skuffende afkast. Uden panik kan organisatorer tiltrække nye investorer og bruge de nye investorer penge til at betale de gamle investorer. Den oprindeligt retlige investeringsplan har nu ændret sig til en Ponzi scheme.

Pyramidespil

Ponzi svindel ligner et pyramidespil i visse henseender, men kan vare længere. Det skyld, at der er brug for færre nye deltagere. Bernard Madoffs Ponzi bedrageri varede for eksempel i omkring 30 år, fordi han tilbød et højt, men ikke urimeligt højt afkast. Til trods herfor kaldes Ponzi bedragerier undertiden fejlagtigt pyramidespil.

I et pyramidespil eller pyramide svindel skal de nye deltagere aktivt rekruttere nye deltagere. De deltager derefter i de nye deltageres overskud. Problemet er dog, at det er nødvendigt antal nye deltagere aldrig kan anses for at give indtægter til hele pyramiden. Pyramidespillets spil ligner også MLM selskabernes virksomhedsstruktur.

Eksempel på Ponzi scheme

Lad os forklare, hvordan Ponzi svindel fungerer.

I den første måned sætter 10 investor 1.000 dollar. Svindlerne elsker at betale dem en fortjeneste på 50%. Jeg har den første måned modtaget investorerne og beløb på 5000 dollars, hvorefter svindleren stadig ejer 5000 dollars.

I den anden måned går 10 investorer med 1000 dollars. Svindleren betaler alle 20 investorer til gengæld, hvorefter svindlen stadig ejer 5000 dollars.

I den tredje måned får jeg 100 investorer 1000 dollars. Svindlerne går ud og stjæler $ 105.000. Så mister alle investorer deres penge.

Hvem er Bernard Madoff?

Bernard Madoff

En side med forklaring om svindel kan ikke gøre uden for et afsnit om Bernard Madoff. Denne sky herre førte firmaet Bernard L. Madoff Investment Securities fra og med 1960. Han benyttede selskabet til at oprette en pyramidelignende struktur, hvor de nye investorer blev brugt til at betale de tidligere investorer. Tillid er afgørende i en lignende struktur: Hvis alt for mange investorer rejser, kollapser kortets hus.

På papiret forudsiger han en split-strike strategi, hvor han offentliggjorde call optioner og put optioner på de 35 mest handlet indeksbaserede fondsbørs fonde. Afkastet af dette ville være omkring 10% hvert år og næsten aldrig registreret et tab. Han arbejdede med formidlere, der tilmelder sig nye kunder til gengæld for kommissioner.

I 2008 blev han arresteret, da det viste sig, at hele konceptet var en stor løgn. Før han henvendte sig til sig selv, betalte han høje bonusser til familie, venner og ansatte.

Albansk Anarki i 1997

I 1997 var der store uroligheder i Albanien. Efter at landet var adskilt fra det kommunistiske system, opstod der et stort netværk af Ponzi svindel. Regeringen støttede ordninger og blot afslutningen på tredjedele af landets befolkning investerede i ordningerne. I 1997 kollapsede systemet, og halvdelen af det daværende indenlandske produkt gik op i røg. Mange af landets indbyggere mistede deres opsparing, og der fulgte store voldelige optøjer.

Nutidige Ponzi schemes

Selv nu er der mange Ponzi schemes, hvor folk forføres med urealistisk høje afkast. Fald ikke for det, chancer er, at du mister alle dine penge!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *