Følelses indflydelse på handel

Følelser har stor indflydelse på det resultat  du opnår med handel. Det betyder ikke noget, hvor gode dine analyser er, når du ikke formår at kontrollere dine følelser. Du kan dog også tag fordel af tilstedeværelsen af følelser på handels gulvet.

To kraftige følelser er frygt og grådighed. I denne artikel læser du alt hvad du behøver at vide om følernes indflydelse på dine investeringer.

(for meget) frygt er farligt

Kvinder er generelt mindre selvsikre, og det kan ses i deres investerings adfærd. Kvinder er ofte mere forsigtige og foretager færre transaktioner om et år. Dette kan fungere godt, da transaktions gebyrerne i dette tilfælde er lavere, hvilket resulterer i et højere afkast. For meget frygt kan dog have en negativ effekt.

Mange investorer begår den fejl at lade deres følelser påvirke deres handelsadfærd for meget. Loss aversion eller frygt for at miste spiller en rolle heri. Folk har en naturlig tendens til at undgå tab og risici så meget som muligt. Vi ser dette overalt: For eksempel har hollænderne flere forsikringer end de har brug for.

Forhindre negative resultater på grund af angst

Når man ser på den enkeltes investeringsadfærd, har loss aversion ofte en negativ effekt på resultaterne. Dette skyldes, at traders ønsker at undgå tab så meget som muligt. Konsekvensen er imidlertid, at dårlige investeringer ikke lukkes med håb om, at de vil blive rentable i fremtiden. Samtidig lukker investorer for rentable investeringer for hurtigt, fordi de er bange for at miste fortjeneste.

Det er derfor vigtigt altid at udarbejde en plan. Tænk på forhånd, når du åbner eller lukker en investering. Det er vigtigt at være i stand til at forsvare investeringen med fakta. Hvis dette ikke er tilfældet, er det ikke klogt at åbne stillingen. Ved at udarbejde en meget rationel plan forhindrer du dig selv i at gå galt på et senere tidspunkt. På den måde påvirker følelser frygt dig ikke.

Endelig er det som en trader vigtigere at acceptere at vinde altid er umuligt. Økonomiske kriser og nedture forekommer altid, og det er vigtigt at håndtere dem klogt. Lad ikke din frygt og følelser lede dig, og tag kun en beslutning, når du har tænkt på det.

Forebyggelse af angst

Som investor er frygt din største fjende. Det er klogt at undgå denne følelse så meget som muligt. Du gør dette ved kun at investere med penge, du kan spare. Føler du dig straks utilpas med din nye position? Så handler du sandsynligvis med for mange penge.

Jeg åbner kun investeringer, der ikke vækker mig om natten. På den måde forbliver det sjovt.

Følelser_handle_frygt

Udnyt følelser af frygt

Som investor det er også muligt at tag fordel af frygt. Under den økonomiske krise i 2008 dumpede mange mennesker deres aktier til kraftigt reducerede priser. Årsagen til beslutningen om at dumpe aktier var sjældent rationel. Under indflydelse fra medierne kunne man se at folk ivrigt solgte alt, fordi de antog, at skibet skulle synke.

Øjeblikke af massehysteri som dette er meget interessant. Når aktier dumpes i massiv skala, kan du kigge efter gode tilbud. Undersøg dig selv, om der er en rationel årsag til ekstreme fald i aktiekurser, som du nogle gange ser. Når der ikke er nogen rationel grund, kan du nogle gange opnå et afkast på 20% eller mere inden for en kort tidsperiode.

Dette fungerer under en økonomisk krise, men også når en virksomhed midlertidigt klarer sig mindre godt. Dette kan f.eks. ske, når en skandale kommer frem. For eksempel er flere bilproducenter blevet beskyldt for at have manipuleret med emissioner. Dette førte til betydelige fald i bil andele, mens virksomhederne stadig klarer sig godt. På længere sigt var der derfor en opsving.

Volkswagen_aktie_pris_følelser

Volkswagen’s aktiekurs, efter at virksomheden synes at manipulere med emissioner

Grådighed har to sider

Vidste du, at handel stadig hovedsagelig er en mandlig sport? For hver kvindelig investor er der ni mænd, selvom dette ser ud til at ændre sig en smule for nylig. Mænd har ofte en højere grad af grådighed og uden grådighed er der intet aktiemarked. Men er grådighed den bedste ven eller mest frygtede fjende for den professionelle investor?

Lad os bare sige, at grådighed er et nødvendigt onde. Uden grådighed ville man ikke stræbe efter det højest mulige afkast og bare begynde at spare sikkert. Det bliver dog farligt, når grådighed bliver så stor, at investoren tager enorme risici.

Især når du handler ved hjælp af gearing, er det vigtigt at holde hovedet koldt og tage den yderligere risiko ved investeringen i betragtning.

For meget grådighed er farligt

For meget grådighed er altid ufordelagtig. Høje grådigheds niveauer kan endda forårsage en såkaldt boble. Et godt eksempel på dette er den enorme stigning i Bitcoin i 2017 og 2018 efterfulgt af et kæmpe nedbrud. Når folk opfordrer hinanden for stærkt til at investere i noget, kan grådighed føre til stærke markedsbevægelser.

Når dette sker, kan den aktuelle værdi af en investering være meget lavere end prisen. Folk køber så simpelthen noget, fordi de forventer, at det fortsætter med at stige enormt. Når den underliggende investering viser sig at være intet værd, kollapser korthuset. Som et resultat af den tidligere beskrevne frygt kan prisen pludselig falde markant.

Bliv ikke båret væk

Det er derfor vigtigt ikke at blive båret af massens følelser. Når postbud manden og mælkemanden alle indikerer, at du skal foretage en stor ny investering, er det bedre ikke at gøre det. Spørg dig selv altid, om der er en god grund til at investere i en aktie. Er der ingen god grund til at gøre det? Så er der sandsynligvis en økonomisk boble.

Tip: Sig mod et højt afkast, men husk risiciene!

kryptovaluta_krak

Efter den enorme grådighed kommer det uundgåelige fald. Kryptovaluta i 2017-2018.

Hvilke andre følelser skal du passe på?

Ud over frygt og grådighed er der andre følelser, du skal være opmærksom på, når du handler. Nedenfor diskuterer vi, hvordan du kan håndtere disse følelser.

Håb

De siger undertiden, at håbet lever. Mange investorer, der køber en aktie, forventer, at den vil stige. Men håb alene er ikke nok. Kontroller derfor regelmæssigt, om virksomheden bag aktien stadig klarer sig godt, og sørg for at alle dine investeringer understøttes af hårde tal.

Selv for aktive traders kan håb føre til dårlige resultater. De holder en loss making position åben for længe, selvom den burde have været lukket for længe siden. Som et resultat kan et lille tab føre til et enormt tab. Du bør derfor altid bruge et stop loss som en aktiv forhandler, så dine positioner automatisk lukkes.

Frustration

Når du føler at det du gør er helt rigtigt, og resultaterne stadig er skuffende, kan du blive frustreret. Det kan også være meget frustrerende, når du konstant bryder dine regler. Frustration er altid en farlig følelse. Irritation kan få dig til at tage uansvarlig beslutninger og åbne positioner, som du ikke burde have åbnet.

Når du er frustreret, er det derfor vigtigt at søge distraktion. Kun når du kan se på dine handler objektivt, skal du vende tilbage til din computerskærm.

Kedsomhed

Vi lever i et samfund fuld af stadige stimuli og underholdning. At vente måneder eller hele år på at en aktie stiger, kan derfor blive kedeligt. Alligevel er tålmodighed, når man investerer, en dyd. Det er vigtigt altid at holde sig til din plan. Leder du efter spænding? Tag en tur på en rutsjebane og lad dine handler være alene.

Er det ikke interessant nok at holde aktier på lang sigt? Så kan du lige så godt overveje at blive day trader. Som daytrader kan du tage handling hver dag. Til denne måde at handle på har du brug for meget mere tid.

følelser_investering

Hvordan kan man handle med følelser?

Forskning har vist gang på gang, at især uerfarne investorer ofte køber i toppen og sælger i en dip. Hvis du vil opnå gode resultater, skal du gøre det modsatte. Men hvordan sikrer du, at følelser spiller en mindre rolle i dine handelsaktiviteter?

Automatiser dine investeringer

Den første måde at få følelser ud af dine investerings beslutninger er at automatisere dem så meget som muligt. Under alle omstændigheder er det vigtigt altid at udarbejde en plan for dette. I planen kan du derefter bestemme, hvornår og især hvorfor du vil købe og sælge en aktie. På denne måde undgår du at tage den forkerte beslutning under usædvanlige markedsforhold.

For mange investorer det er klogt at lade din investeringskonto at være alene. Sørg for, at du har indstillet den værdi, som du tager din tab og overskud til. Ved ikke at logge ind hele tiden undgår du at blive stresset, når markedet kollapser, og din plan udføres automatisk korrekt.

Gennemsnit af dollar omkostninger

Selvfølgelig, du som investor vil undgå at komme ind på toppen og sælge i dip. En god måde at forhindre det på, er ved at anvende gennemsnit af dollar omkostninger. Dette er en investeringsstrategi, hvor du ikke investerer alle dine penge i en aktie på én gang. Så du køber ikke Apple aktier for $10.000 på én gang. I stedet skal du f.eks. købe $1.000 i Apple aktier hvert år.

Et år kan du modtage 5 aktier og en anden år 6 aktier. Ved at anvende denne metode køber du aktierne til en gennemsnitspris, og dermed opnår du et gennemsnitligt afkast. For de fleste er dette den bedste måde at investere på: næsten ingen lykkes med at timing markedet korrekt.

Spread investering

Til sidst, det er smart at investere så spredt som muligt. Investorer får ofte panik, når deres investeringer pludselig falder kraftigt. Det sker sjældent, at alle sektorer klarer sig dårligt på samme tid. Ved at sprede dine investeringer på forskellige sektorer reducerer du risikoen for et fald i alle dine samlede investeringer.

For investorer med en mindre portefølje, det kan være smart at handle i en indeks fund eller ETF. Ved at bruge disse investeringsprodukter kan du nemt sprede dine penge på forskellige investeringsprodukter. Ved at deponere penge i fonden månedligt anvender du straks teknikken til gennemsnittet af dollar omkostninger.

Hvordan styrer man sine følelser?

Alle beslutninger som vi tager det er i mindste delvist baseret på følelser. I en meget kendt psykologi undersøgelse blev det opdaget at når hjernedelen der er ansvarlig for vores følelser ikke længere fungerer, kan vi slet ikke længere træffe beslutninger. Faktisk er vores hjerner så klogt opbygget, at de i eftertid ofte rationaliserer vores følelsesmæssige beslutninger.

For eksempel bryder du op med din kærlighed partner, fordi du ikke længere oplever nok positive følelser. Efter bruddet rationaliserer du denne beslutning ved at udarbejde en hel liste over ting, der var galt med ham eller hende. I det daglige liv er det ikke vigtigt at være opmærksom på dette. Når du skal handle det er dog meget vigtigt .

Det er anbefalet at aktivt søge følelsesmæssige impulser. Tænk over, hvilke bestemte følelser der vækkes hos dig, og se, hvordan det påvirkede din investerings opførsel. For eksempel har du åbnet snesevis af handler ud af kedsomhed? Så er det vigtigt at erkende effektiviteten af denne følelse og at udtænke en strategi for at forhindre, at dette sker igen i fremtiden.

Kun gennem regelmæssig evaluering lærer du, hvordan dine følelser påvirker din adfærd, og du kan styre dem bedre.

Grådighed er god, frygt er …

Lad mig lukke denne artikel med et af mine yndlingscitater: ‘greed is good’ (‘grådighed er god’) fra filmen Wall Street. En sund grad af grådighed kombineret med en vis frygt gør dig til en følelsesmæssigt stærkt investor. Sørg dog for, at begge følelser forbliver velafbalancerede, så du kan investere ansvarligt og med succes.
Når alt kommer til alt, fører for meget grådighed til for høje risici og derfor et lavere eller negativt afkast. Frygt fører derimod til usikkerhed, hvor investeringer ofte slet ikke foretages. Investering fører til et højere afkast på lang sigt end at spare. Vil du lære at investere selv? Se derefter på tre trin planen for at starte handel!

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!