Hvordan kan man købe Gazprom Energy aktier?

Gazprom Energy er et stort Russisk selskab, der eksporterer naturgas til Europa og Kina. På trods af den politisk ustabile situation kan det være interessant at investere i Gazprom. I denne artikel drøfter vi, hvordan og hvor man køber Gazprom aktier.

Hvordan kan man investere i Gazprom?

En investering i Gazprom kan være interessant: Virksomheden kontrollerer en stor del af verdens naturgasreserver. Har du lyst til at købe Gazprom Energy aktier? Du kan handle direkte med Gazprom Energy-aktier hos en af disse pålidelige børsmæglere:

BørsmæglerOmkostningerOplysningerTilmeldt
eToro0€ af omkostningerne pr. aktie. Mindste indskud mindre end 50 USD/EURO.
* Vælg mellem hundredvis af aktier
Degiro€2,50 per transaktion

Er det klogt at investere i Gazprom?

Gazprom er ikke velkommen af alle investorer med åbne arme. Det skyldes, at Gazprom kontrolleres af den russiske regering: Regeringen ejer størstedelen af aktierne. De bruger derfor regelmæssigt naturlig gas adgang som et politisk våben. Når regeringen skærer ned på leverancer til visse lande, er den dårlig for Gazproms driftsresultater. Det er derfor vigtigt at holde øje med den russiske regering, når man overvejer en investering i Gazprom.

Der er imidlertid også tilstrækkelige grunde til, at en investering i Gazprom kan være interessant. Eksempelvis betaler virksomheden en høj udbytteprocent: Det russiske selskab ønsker at betale 50% af nettooverskuddet. Rørledningen til China har også gjort virksomheden mindre afhængig af Europa. En investering i Gazprom kan derfor helt sikkert gå godt, men det er vigtigt at holde et vågent øje med den politiske og økonomiske situation i Rusland.

Og glem ikke konkurrencen: Der er bestemt flere og flere aktive aktører på det nationale marked. Tænk for eksempel på Novatek og Rosneft. Prisen på Gazprom aktierne varierer meget med prisen på olie, og det er derfor tilrådeligt at holde øje med dette, når man overvejer en investering i Gazprom.

investering i Gazprom

Om Gazprom

På verdensplan er Gazprom med en aktie på 15% en af de største gasleverandører. I 2005 overtog den Russiske regering aktie majoriteten med 50.0002% af aktierne. Gasselskabet leverer natural gas til mange lande i Europa. Naturgas leveres hovedsagelig til tidligere Sovjetrepublikker og til lande i Central og Østeuropa. I årtier har den leveret naturgas til Europæiske energiselskaber som Essent og Nuon.

I maj 2007 blev Gazprom EP International B.V. etableret i Amsterdam. Dette er, uden for Rusland og de tidligere Sovjetrepublikker, en særlig gren af Gazprom. Virksomheden ejer 51% af aktierne i Nord Stream gasledningen gennem Østersøen. Gazprom har også en kapitalandel på 9% i BBL rørledningen. Denne rørledning forbinder Nederlandene med Storbritannien. I Nederlandene har selskabet desuden en andel i Gas Storage Bergermeer. Gazprom vil indskyde gas på gas oplagrings stedet.

Gazprom’s hovedkontor ligger is St. Petersburg, Russia.

Virksomhedens historie

Den Sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjov havde de olie og gas ministerier, der blev fusioneret i 1980 ‘erne. Det var en del af hans økonomiske reformprogram. Den 8. august 1989 blev det Russiske selskab Gazprom saaledes oprettet. Dette statsejede selskab var organ til produktion, distribution og salg af gas.

Virksomheden blev privatiseret i November 1992. Det skete, efter at den russiske præsident havde truffet en beslutning herom. Omdannelsen af det statsejede selskab til et nationalt selskab fandt bl.a. sted ved salg af vouchere. Salget af disse kuponer var underlagt strenge betingelser. Udenlandske aktionærer måtte f.eks. ikke købe mere end 9% af aktierne. Det privatiserede selskab Gazprom indgik i 1993 de første partneraftaler med udenlandske selskaber. Der blev indgået partneraftaler med Finlands Neste og Frankrigs Gaz de France.

Gazprom leverer gas til Kina

I 2014 undertegnede Rusland og Kina en mega kontrakt. Gazprom leverer naturgas til Kina i 30 år på Ruslands vegne. Med Kina har Rusland vundet endnu en stor udenlandsk kunde efter Europa. Det er vigtigt for den Russiske økonomi. Kontrakten har en anslået værdi på 400 milliarder dollars. For at levere naturgas skal der bygges “kraften i Sibirien”. Det kræver en investering på omkring 55 milliarder dollars.

Da Kina er en ny kunde hos Gazprom, bliver selskabet mindre afhængigt af det politiske forhold til Europa. De øgede spændinger udgør en trussel mod Gazprom, og dette nye samarbejde styrker selskabets stilling. Dette kan være en god grund til at investere i Gazprom ved at købe sine aktier.

Gazprom er en attraktiv aktie

Ifølge analytikere er Gazprom en attraktiv aktie. Faktum er, at naturgas er renere end kul. Kulkraftværker, der producerer energi, bliver derfor i stigende grad erstattet af gasfyrede kraftværker. Efterspørgslen efter naturgas vil derfor stige på verdensplan, og Gazprom kan tag fordel heraf.

På grund af COVID-19 blev aktierne af gasselskaber ramt af et stort slag. I mellemtiden stiger gaspriserne igen i hele verden. Den nye gasledning til Kina, som nu er afsluttet, har givet virksomheden nye muligheder for salg. Investorerne får desuden udbytte på 7,2%. Selv om Rusland er risikabelt og dets ledelse lader meget tilbage at ønske, anser mange analytikere dette selskabs aktier for at være attraktive.

Har De tillid til Gazprom ‘fremtid? I så fald kan det være interessant at købe Gazprom aktier.

Nyttige links: Kom godt i gang med at investere

Auteur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *