Hvad er et økonomisk boom?

Som investor kan du komme i kontakt med udtrykket ‘boom‘. Dette er et økonomisk koncept, der regelmæssigt bruges i en verden af investeringer. Ved du ikke, hvad et boom er? Læs mere om dette fænomen i denne artikel.

Hvad betyder boom?

En boom er en situation, hvor du ser en enorm efterspørgsel efter bestemte produkter eller tjenester. Denne øgede efterspørgsel kan også være efter et bestemt investeringsprodukt, såsom en bestemt aktie. En boom er en del af en økonomisk konjunkturcyklus. Konjunkturcyklussen inkluderer de lave og høje punkter i økonomien.

A boom can occur at one of the many high points in the economic cycle. When the economy is doing well, the demand for specific products and services can increase causing certain shares to rise considerably.

Hvordan kan du spekulere under en boom?

Vil du spekulere i aktiemarkedet under et økonomisk opsving? Med en mægler som Plus500 kan du åbne CFD-trading positioner på både stigende og faldende priser. Hvis du holder øje med udviklingen, kan du reagere godt på dem. Vil du prøve aktiv investering gratis med en demo? Brug derefter knappen nedenfor til straks at åbne en konto med Plus500:

Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.Der tabes penge på 82% af CFD-detailkontiene.

Resultatet af en boom

Hvis der er stor efterspørgsel efter et bestemt produkt, en bestemt tjeneste eller et specifikt investeringsprodukt, kan vi nogle gange tale om et økonomisk boom. I tilfælde af et boom bliver efterspørgslen efter et produkt, en tjeneste eller et investeringsprodukt så højt, at prisen ofte ikke længere er i forhold til den underliggende værdi. Dette betyder, at du skal betale meget mere for dette produkt, denne service eller dette investerings produkt, end det rent faktisk er værd.

Som en konsekvens af et økonomisk boom kan der opstå en boble i økonomien. Dette sker ikke altid, men risikoen er bestemt til stede. Hvis prisen fortsætter med at stige, og der ikke er noget fald, er chancen for en boble stor.

boom 20'erne

De brølende tyverne var en periode, hvor der var en boom..

En bom og en buste

Det modsatte af en bom er en buste. Under et boom stiger priserne på et produkt, en tjeneste eller en aktie betydeligt, men under en buste bliver priserne på et produkt, en tjeneste eller en del meget lave. Hvis der er et boom i investerings verdenen, skal du betale et latterligt beløb for en bestemt aktie. Hvis der er en buste, kan du simpelthen snappe den op til en lav pris.

Især under et boom kan det være klogt at sælge, og en buste kan være en god købsmulighed. Det er ikke altid klogt at følge publikum blindt, især når der mangler kritisk perspektiv.

Et eksempel på en bom

For at forklare fænomenet endnu tydeligere vil vi gerne give et eksempel på et boom i den hollandske historie. I Guldalderen var der en Tulipanemani. Der var så stor efterspørgsel efter tulipan pæren, at prisen på disse pærer steg betydeligt. Vi ved alle, at tulipan pæren ikke er millioner af Gylden værd, men under tulipan pæren blev pærerne solgt til denne pris.

Tulipan bommen kunne opstå, fordi det var meget attraktivt at købe tulipan pærer. Oprindeligt havde dette først at gøre med værdien af pærerne, men senere også med den sociale status, som den gav ejeren. Denne sociale status var igen forårsaget af den høje værdi af pærerne. På grund af den store efterspørgsel efter tulipanpærer var der en såkaldt Tulip Mania. Til sidst var tulipanpærer millioner af gulden værd. Først efter en korrektion genvandt pærerne deres oprindelige værdi, og tulipan pæren var gået forbi.

Spørgsmål: Hvad synes du? Er kryptovaluta det klassiske eksempel på en boom?

Fra bom til bubble

En periode med økonomisk boom kan føre til en boble, der sprænger med alvorlige konsekvenser. Du kunne være vidne til dette under det berømte teknologi bom i slutningen af 90’erne. Internettet var lige ved at opstå, og folk løb til aktiemarkedet for at købe aktier i forskellige teknologifonde.

I sidste ende var mange virksomheder ikke i stand til at leve op til de høje forventninger, hvorefter børsen fik et stort hit. Det er derfor vigtigt at være opmærksom, når aktiekurserne stiger til nye, høje niveauer. Spekulerer altid på, om stigningen er berettiget, eller om den kun er drevet af grådighed og falsk håb.

Væksten i sig selv er god

Økonomisk vækst eller et økonomisk boom er selvfølgelig ikke forkert i sig selv. Økonomien bevæger sig altid i såkaldte cyklusser, hvor meget positive perioder regelmæssigt skifter med mindre positive perioder.

Det er vigtigt at holde begge fødder på jorden under opstigninger. Spørg dig selv, hvilken drivkraft der er bag bommen, og om den fortsætter. Ved at gøre det undgår du at lide et stort tab ved at følge ind i masshysteri.

Forfatter

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Da jeg var 16 år, købte jeg i hemmelighed min første aktie. I mellemtiden har jeg drevet arabicstocktraders.com i over 10 år og elsker at hjælpe folk med at opnå 'finansiel frihed'. Efter at have studeret erhvervsadministration og psykologi, har jeg fuldt ud viet mig til iværksætteri: halvdelen af tiden i Holland og halvdelen i udlandet. Læs mere om mig og lær mig at kende her! Sørg for at efterlade en kommentar nederst i artiklen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *