Relative Strength Index (RSI) investerings forklaring

RSI eller Relative Strength Index er en kraftfuld indikator til at kontrollere, om den aktuelle op eller nedtrend stadig har plads til at fortsætte. I denne forklaring kan du læse alt om Relative Strength Index, så du kan anvende det på dine investeringer.

Hvad er Relative Strength Index eller RSI?

RSI er en teknisk indikator, der måler, hvor ofte prisen på et valutapar eller aktie lukker højere sammenlignet med antallet af gange, prisen lukker lavere. Denne værdi sammenlignes derefter med flere tidsperioder, hvor de seneste data er de vigtigste. Disse målinger giver en værdi mellem 0 og 100.

Beregning af RSI er som følger: 100 – (100/ (1 + (gennemsnitlig stigning / gennemsnitlig fald). Følgelig viser RSI forholdet mellem gennemsnitlige stigninger og fald. Den gennemsnitlige stigning beregnes ved løbende at sammenligne slutkursen med det fra dagen før.

Et tal over 70 indikerer, at parret er blevet overkøbt, et tal under 30 indikerer, at parret er blevet oversolgt. Nogle investorer foretrækker værdier på 80 og 20, da dette giver endnu mere sikkerhed. Når en overkøbt eller oversolgt situation opstår, bør du ikke straks tage en handel position. RSI er kun en indikator, og af den grund er det vigtigt at kigge efter andre indikatorer.

Hvordan opsætter du RSI?

Inde Plus500

Mange investorer bruger RSI til at afgøre, om der stadig er et godt indgangspunkt. For eksempel ser mange handlende et overkøbt signal som en indikation på, at du ikke længere bør købe. Der er trods alt allerede mange investorer, der har købt den pågældende aktie eller valutapar.

Dette er dog lidt for kortsigtet. En overkøbt status kan også være et tegn på styrke. Tendens kan vokse og styrkes. Derfor kan du i et tilfælde som dette gå glip af en fantastisk mulighed. Derfor er det klogere at se på divergens og konvergens inden for Relative Strength Index.

Hvordan bruger du RSI?

Du kan bruge RSI til at kontrollere, om den nuværende trend stadig har kraft til at vokse. I tilfælde af konvergens kan dette stadig ske, med divergens er der en vis tvivl, og en vending kan forekomme.

Konvergens

I tilfælde af konvergens er RSI på linje med tendensen, og tendensen vil sandsynligvis fortsætte

  • Bullish: både pris og RSI opnår højere højder
  • Bearish: både pris og RSI opnår lavere højder

RSI-konvergens i en optrend: en højere top på grafen og en højere top på RSI

Divergens

I tilfælde af divergens er RSI ikke i overensstemmelse med trenden, og der kan forekomme en vending.

  • Bullish: prisen når højere højder, men RSI når lavere højder
  • Bearish: prisen opnår lavere lavpunkter, men RSI opnår højere lavpunkter

En højere top dannes, men RSI opnår en lavere top… dette er RSI divergens!

Anvendelse af RSI

RSI’en er af værdi for at teste din opfattelse af de aktuelle markedsforhold. Konvergens bekræfter den nuværende tendens, mens divergens indikerer, at tendensen kan vende. Ved at tage dette i betragtning, kan du tage mere succesfulde positioner og tjene mere med Forex og aktier.

RSI er også afgørende, når der tages stilling til en trend vending: kun i tilfælde af divergens er det klogt at tage stilling til en trend vending. RSI’en er derfor især nyttig, når du vil åbne en investering på en trendvending.

Relative Strength Index og 50

Du kan også bruge RSI til at estimere den aktuelle tendens. Når RSI er over 50 er der en opadgående tendens, og når den falder under 50 er der en nedadgående tendens.

Hvis RSI er over 50, kan dette være en grund til at købe. Når RSI så falder til under 50, er det på tide, at du sælger igen. Husk dog, at dette kun er én indikator. Beslut ikke udelukkende baseret på Relative Strength Index!

Tilpas RSI til den nuværende situation

Det er vigtigt at huske, at 70 og 30 er standard indstillinger, der ikke altid er brugbare. Hvis en aktie eksempelvis er i en klar nedadgående tendens, kan det være klogere at sænke det overkøbte niveau. På det tidspunkt kan du tegne et vandret niveau i RSI ved 50.

Nyttige links: Kom godt i gang med at investere

Nyttige links: Kom godt i gang med at investere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *