MACD forklaring – Moving average convergence/divergence

MACD (som stå for Moving Average Convergence Indicator) er nem at bruge på markeder med en klar tendens og beregnes ved at kombinere glidende gennemsnit. MACD kan bekræfte eller annullere styrken af en trend.

Hvad er MACD?

MACD indikator er en såkaldt momentum indikator. MACD kombinere flere moving averages. Til sidst kommer der to linjer ud af dette. Du kan derefter bruge MACD til at bestemme retning af trenden og dens styrke. Du kan også bruge MACD til at finde et godt indgangspunkt for din investering. Men hvordan fungerer MACD præcist?

Hvordan virker MACD?

MACD er baseret på gennemsnittet for 12 og 26 dage. En ny linje trækkes fra disse gennemsnit ved at trække 26-dages gennemsnittet fra 12-dages gennemsnittet.

Værdien af MACD er positiv, når 12-dages gennemsnittet er over 26 dage og negativ, når 12-dages gennemsnittet er under 26 dage. Når linjen er over nul, er der et købssignal, og når linjen er under nul, er der et salgs signal.

En anden linje i MACD er den såkaldte signal line. Dette kan sammenlignes med den eksponentielle RSI. Den anden linje måler det eksponentielle gennemsnit af de sidste ni dage.

Tip: Ud over MACD kan du også bruge Relative Strength Index.

Hvordan kan du indstille MACD?

Inden for Plus500

Plus500 er en god børsmægler til at bruge MACD indikatoren. Du kan prøve at investere i CFD’er gratis hos denne børsmægler med en demo. Klik her for at komme i gang eller læs mere information om denne børsmægler først.

Fra værktøjslinjen, skal du gå til knappen Setup Indicators og vælge MACD/OsMA-indikatoren med værdierne 12,26 og 9. Du kan deaktivere signal line ved at gøre den hvid.

Indenfor MetaTrader

Gå via indsæt, indikatorer til oscillatorer og vælg MACD indstillingen. Brug indstillinger 12, 26 og 9, du kan ændre farven på linjen fra rød til sort for at få den til at skille sig ud mere. Vi bruger ikke histogrammet med MACD, det er det vigtigste, og du kan give det en hvid farve, så det ikke skiller sig ud.

MACD og tendensen

Retningen af MACD angiver tendensen. Når MACD linjen stiger, er der en stigende tendens, og når MACD linjen falder, er der en faldende trend.

Du kan også bruge MACD til at bestemme styrken af trenden. Det gør du ved at se på afstanden mellem MACD’en og signal linjen. Med en større afstand mellem begge linjer er der en stærkere tendens.

MACD er en god indikator til at få mere indsigt i tendensen. Du kan dog ikke bruge MACD til at forudsige bunden eller loftet for prisen på en aktie. Det er derfor klogt at bruge MACD i kombination med candlesticks og horisontal niveauer.

MACD som et signal

Du kan også bruge MACD (i kombination med andre indikatorer) som et købs eller salg signal. For at gøre dette skal du være opmærksom på at krydse MACD’en og signal linjen. Når MACD krydser signal linjen opad, kan dette ses som et købssignal. Når MACD krydser signal linjen nedad, kan det ses som et salgs signal.

Endelig kan du også bruge MACD som en indikation på en trend vending. Hvordan virker det?

Konvergens og divergens af MACD

Konvergens

Når der er konvergens mellem MACD og prisen, er det sikkert at følge trenden. I tilfælde af en optrend bør MACD derfor stige sammen med den yderligere stigning i prisen. I tilfælde af en nedadgående trend bør MACD følge det yderligere fald i prisen.

Divergens

I tilfælde af divergens gør MACD noget uventet og bevæger sig i den modsatte retning af prisen. Under en optrend bevæger MACD sig nedad, og i en nedadgående tendens bevæger MACD sig opad. I dette tilfælde er der en ret stor chance for, at der sker en vending!

MACD og RSI

MACD og RSI begge angiver, om et marked er overkøbt eller underkøbt i forhold til de seneste prisniveauer. Begge indikatorer gør dette imidlertid forskellig, hvilket nogle gange kan føre til modsatrettede konklusioner. Det er derfor vigtigt altid at bruge det fulde billede og ikke at åbne investeringer kun på grund af MACD indikatorens ydeevne.

Hvad er begrænsningerne ved MACD?

MACD er alt andet end perfekt: Indikatoren angiver jævnligt, at chancen for en trend vending er høj, uden at der rent faktisk sker noget. Også divergens forudsiger ikke alle tilbageførsler. Som følge heraf er MACD ikke fuldstændig pålidelig til at forudsige trends vendinger.

Sikker brug af MACD

Brug MACD i kombination med andre indikatorer. MACD er en bekræftelse af den nuværende tendens frem for at blive brugt alene til at tage stilling. Til sidst candlesticks, moving averages og trend lines er vigtigere!

Nyttige links: Kom godt i gang med at investere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *