Er bitcoin en bubble? – alt, hvad du behøver at vide

Du behøver blot at fortælle folk, at du gerne vil begynde at investere i kryptovaluta, og de vil straks fortælle dig, at det er en stor boble. Ofte er det folk, der er helt uvidende om, hvordan en investeringsboble fungerer, eller hvad kendetegnene ved en boble er. For at hjælpe dig i gang, vil vi vise dig, om Bitcoin er en boble, eller om det er et klogt valg at investere i.

Hvad betyder en bubble?

Lad os først se på fænomenet bag bubble.. Hvad er en bubble, spørger du måske? En økonomisk bubble eller aktie bubble er en situation, hvor priserne på aktiver synes at være baseret på usandsynlige eller inkonsekvent forventninger om fremtiden. Det kan også beskrives som handel med et aktiv til en pris, der i høj grad overstiger aktivets indre værdi.

På almindeligt sprog betyder det, at priserne er alt for høje i forhold til den underliggende værdi. Når brød sælges for 600 dollars stykket, ved man, at der er noget galt. Det er også nogle gange tilfældet med aktier, obligationer og andre typer af aktiver. De kalder det en bubble, fordi priserne bliver ved med at stige (bubble blæser sig op), og så pludselig er de intet værd (bubble brister).

Faser af en investering bubble

Nu hvor du ved lidt mere om, hvad en investering bubble er, er det vigtigt at se på de faser, som vi kan skelne mellem i en bubble. Det særlige ved faserne er, at de er de samme for alle bubble, uanset om det er aktier eller eventuelt Bitcoin. For at gøre det nemmere har vi nedenfor listet de vigtigste faser i en bubble:

Fase 1: Forflyttelse

Forflytning opstår, når investorer er meget interesseret i en bestemt type aktiv, f.eks. en ny teknologi som blockchain. Et klassisk eksempel på crowding out er faldet i den føderale pengesats fra 6,5 % i juli 2000 til 1,2 % i juni 2003. I løbet af denne treårige periode faldt renten på 30-årige fastforrentede realkreditlån med 2,5 procentpoint til det laveste niveau nogensinde, nemlig 5,23 %. Dette førte til, at mange mennesker ønskede at begynde at investere. Som følge heraf var der interesse fra offentligheden.

Fase 2: Boom

Den næste fase af bubble er den såkaldte boom-fase. Priserne stiger langsomt i begyndelsen, men stiger derefter meget hurtigere, efterhånden som flere og flere investorer kommer til, som også gerne vil tjene penge på den stigende pris. I denne fase får det pågældende aktiv meget opmærksomhed i medierne. Frygten for at gå glip af en unik mulighed fører til mere spekulation. Som følge heraf vil flere og flere investorer og handlende komme ind på markedet, hvilket får prisen til at stige igen. Det er en slags selvopfyldende profeti, der går i opfyldelse.

Fase 3: Euphoria

Den næste fase i en bubble er euforifasen. I denne fase skyder priserne virkelig i vejret. Priserne når ekstreme niveauer i denne fase. Folk tror, at prisen kun kan stige, og at der altid vil være købere til f.eks. deres aktier. På toppen af den Japanske ejendomsboble i 1989 blev ejendomme i Tokyo solgt for 139.000 dollars pr. kvadratmeter. Det er mere end 350 gange så meget som værdien af en ejendom på Manhattan.

Det viser, at priserne slet ikke længere er realistiske. Folk vil bare ikke se det, fordi de tror, at prisen vil stige endnu mere. På højdepunktet af internet bubble i Marts 2000 var f.eks. den samlede værdi af alle teknologiaktier på børsen Nasdaq var højere end BNP i de fleste lande.

Fase 4: Salg af aktiver

I denne fase registreres de første overskud. Dette sker normalt på det tidspunkt, hvor de første advarsels signaler om, at væksten i den foregående fase ikke kan fortsætte så længe. Det er ikke let at vurdere det nøjagtige tidspunkt, hvor en boble vil briste. Den berømte økonom Jan Maynard Keynes sagde det som følger: “Markederne kan forblive irrationelle længere, end man kan forblive solvent.

I august 2007 standsede den Franske bank BNP Paribas f.eks. udbetalingen af tre investeringsfonde med en betydelig eksponering mod Amerikanske subprime-lån, fordi den ikke kunne fastslå værdien af deres beholdninger. Selv om denne udvikling vakte en del opsigt, tog det meget længere tid, før boblen bristede. De mennesker, der får deres penge ud af markedet på dette tidspunkt, er naturligvis de store vindere. De kan få en enorm fortjeneste på deres investering.

Fase 5: Panik

Den sidste fase af boblen er panik fasen. Hvis en bubble virkelig brister, brister den med det samme, og mange aktier eller andre typer aktiver bliver næsten værdiløse på én dag. I panik fasen vender priserne på aktiverne om og falder lige så hurtigt, som de steg. Investorerne ser deres penge forsvinde ud i den blå luft. Da udbuddet overvælder efterspørgslen, falder priserne på aktiver kraftigt. Et godt eksempel på denne fase er Lehman Brothers’ konkurs. S&P 500 faldt med næsten 17 % den måned, hvilket var den niende værste månedlige præstation. Bankens egne aktier blev værdiløse.

Bitcoin – de 4 vigtigste grunde til, at det ikke er en bubble

Hvis du har læst ovenstående, ved du allerede, hvordan du kan genkende en bubble. Med denne viden er det let at se, om Bitcoin er en boble eller ej. Nedenfor har vi listet de 4 vigtigste grunde til, at specialister og økonomer siger, at Bitcoin ikke er en bubble:

Bitcoin anvendes i stigende grad som lovligt betalingsmiddel

Hovedårsagen til, at Bitcoin ikke kan betragtes som en bubble, er det faktum, at den i stigende grad anvendes som et ægte lovligt betalingsmiddel. En af de største udfordringer, som Bitcoin hidtil har stået over for, har været lovgivernes og de finansielle regulering myndigheders accept af at blive brugt som en rigtig valuta. Dette skyldtes primært dens decentraliserede karakter og forbindelsen med kriminelle aktiviteter over internettet.

Heldigvis har dette ændret sig. Der er flere og flere lande og regeringer, der er meget positive over for kryptovalutaer. Denne voksende vedtagelse betyder, at Bitcoin’s pris stiger, og at brugen af den stiger betydeligt.

I april 2017 meddelte Japan, at landet officielt ville acceptere Bitcoin som en lovlig betalingsmetode. I Filippinerne bruger borgerne i stigende grad Bitcoin til at sende og modtage billige pengeoverførsler. Dette er ikke gået ubemærket hen af landets centralbank. Faktisk sagde de i februar 2017, at de vil regulere Bitcoin. Som følge heraf kan Bitcoin bruges som en officiel valuta, hvilket giver den fuld juridisk status. Lande som Australien og Rusland har for nylig fremsat lignende udtalelser, der kan føre til, at Bitcoin bliver et fuldt accepteret valuta middel i deres respektive lande. Det er sandsynligt, at mange flere lande også vil gøre det.

Bitcoin anvendes af flere virksomheder

Ud over at Bitcoin i stigende grad anvendes eller reguleres af regeringer, vælger mange flere virksomheder at bruge Bitcoin. Flere førende teknologivirksomheder og e-handelsplatforme accepterer Bitcoin som betalingsmiddel. Microsoft, Rakuten og Overstock er tre af de største virksomheder, der accepterer Bitcoin-betaling.

Den øgede mediedækning og den nye accept i lande som Japan får flere og flere virksomheder til at tilslutte sig dem. Bitcoin giver mange fordele for sælgere og virksomheder. For eksempel koster det meget mindre end kreditkortbetalinger. Bitcoin kan også gøre det lettere for folk fra udlandet at foretage transaktioner uden indblanding fra banker.

Bitcoin bruges som et digitalt værdiopbevaringsmiddel

En anden grund til, at Bitcoin ikke anses for at være en bubble, er, at den bruges som værdiopbevaring i lande, der har det svært økonomisk. For eksempel er Bitcoin i lande som Venezuela, Bolivia og Zimbabwe en værdiopbevaring og et alternativt betalingsmiddel. Dette skyldes primært, at de lokale valutaer mister værdi.

Dette kan ses af de stigende mængder bitcoin, der handles, som er negativt korreleret med udviklingen af lokale valutaer og den økonomiske vækst i nødlidende regioner. Bitcoin giver også borgerne mulighed for at lægge deres penge til side og købe ting med dem. Dette er meget mere bekvemt end almindelig valuta, da Bitcoin ikke er udsat for inflation.

Bitcoin udbuddet er begrænset

En anden vigtig grund til, at Bitcoin ikke er en boble, er det faktum, at udbuddet er begrænset. På den måde, som Bitcoin er skabt, kan der aldrig være mere end 21 millioner mønter. Derudover vil hastigheden, hvormed nye mønter skabes, aftage med tiden. Så dette sikrer virkelig, at udbuddet er begrænset, i modsætning til f.eks. normale valutaer. På grund af den begrænsede karakter er det ikke muligt for prisen at udvikle sig på samme måde som ved en rigtig bubble. Så som investor behøver du ikke rigtig at bekymre dig om dette.

Er Bitcoin en Bubble?

Med de ovennævnte grunde kan vi konkludere, at Bitcoin ikke bare er en boble. Det betyder, at det bestemt kan være en god mulighed at investere i Bitcoin. Det er helt anderledes end tulipan bubble eller Dot Com-bubble.

Bitcoin vil sandsynligvis fortsætte med at vokse og bruge blockchain meget mere i de kommende år. Det betyder selvfølgelig ikke, at Bitcoin ikke vil opleve betydelige fald. Det er bare det, at Bitcoin ikke kan ses som en bubble. De, der siger, at det er det, bør læse denne artikel for at lære mere om, hvordan en bubble fungerer.

Det er dog vigtigt at huske, at blockchain og Bitcoin stadig er meget nye. Efterhånden som flere og flere virksomheder accepterer kryptopenge, kan man se, at argumenterne for det vokser. I betragtning af Bitcoins begrænsninger er det dog tvivlsomt, om Bitcoin vil forblive den dominerende spiller; den kan blive overtaget af en anden kryptovaluta. Vær derfor på vagt med investeringer og kryptovalutaer, og overvej at investere i andre altcoins.

Want to buy bitcoins?

Er du overbevist om, at Bitcoin ikke er en bubble? Så kan det være smart at købe kryptovalutaen. Det kan du gøre hos en pålidelig udbyder som Binance. Brug knappen nedenfor for at straks og tag fordel af de laveste transaktionsomkostninger på markedet:

Nyder du en permanent rabat på 20% på alle dine transaktionsomkostninger?Nyder du en permanent rabat på 20% på alle dine transaktionsomkostninger?

Nyttige links: Kom godt i gang med at investere

Nyttige links: Kom godt i gang med at investere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *